Thursday, September 10, 2015

Kehidupan Budak Praktikal

Assalamualaikum n morning blog...


Lamanya tak update entry. Hehehe almaklumlah, busy memanjang..ermm busy la sangat.
Hari ni tiba2 ja datang mood mau update entry sebab nak release tension katanya. Pening kepala tengok akaun-akaun kat ofis ni.

Owh ya lupa mau bagitau, sekarang ni saya tengah menjalani latihan industri. Mau tau saya LI kat mana? jeng jeng jeng~

Sebenarnya saya praktikal di salah sebuah syarikat akaun. Bukan itu ja, syarikat ni juga menjalankan aktiviti sebagai ejen cukai dan GST. Sudah 2 bulan lebih saya praktikal di sini. Alhamdulillah suasana kerja di sini ok dan memuaskan cuma banyak cabaran yang kita kena hadapi juga la.

Semua tempat ada cabaran kan, even kerja sebagai salesgirl pun ada cabarannya. Tapi takpa, anggap jak semua tu sebagai proses pembelajaran.

Sedar tak sedar, rupanya saya dah nak habis degree, lepas praktikal ni, In Shaa Allah 2 bulan lagi saya akan konvo. Ya Allah cepatnya masa berlalu. Terasa macam baru semalam saya mendaftar di UNIMAS tu. Pejam celik pejam celik, dah nak konvo. Alhamdulillah.


Sekarang ni, saya kena lengkapkan tempoh praktikal saya dahulu sebelum konvo sebab ini adalah salah satu syarat sebelum kita berkonvokesyen. Ala praktikal ni ambik masa 3 bulan jak, tak lama pun. hehehe.

Tapi, walaupun 3 bulan ja, tension juga owh. Bukan apa, banyak perkara yang perlu saya belajar di syarikat ni. Tambahan pula, ada sebahagian perkara di sini, saya tak ambk dan tak belajar pun subjek tu. Sampai di sini ja, saya kena fahamkan betul-betul benda tu sebab nanti memudahkan saya untuk menyakinkan orang berkenaan tawaran yang saya pasarkan terutama berkenaan cukai. Saya terasa masa jadi orang yang kasihan ja sebab tak tau apa-apa, berlainan pula dengan dua orang lg budak praktikal di sini yang sememangnya sudah mengambil subjek Taxation masa di U.


Sebab itulah, saya sentiasa ingatkan diri saya iaitu "Saya Boleh". Walaupun hakikatnya ada kesukaran bagi saya untuk memahaminya. huhuhu.


Ok la, tu ja entry untuk hari ni.

Bye dan Wassalam ^_^





Please..Leave Your Name Here...