Thursday, September 10, 2015

Kehidupan Budak Praktikal

Assalamualaikum n morning blog...


Lamanya tak update entry. Hehehe almaklumlah, busy memanjang..ermm busy la sangat.
Hari ni tiba2 ja datang mood mau update entry sebab nak release tension katanya. Pening kepala tengok akaun-akaun kat ofis ni.

Owh ya lupa mau bagitau, sekarang ni saya tengah menjalani latihan industri. Mau tau saya LI kat mana? jeng jeng jeng~

Sebenarnya saya praktikal di salah sebuah syarikat akaun. Bukan itu ja, syarikat ni juga menjalankan aktiviti sebagai ejen cukai dan GST. Sudah 2 bulan lebih saya praktikal di sini. Alhamdulillah suasana kerja di sini ok dan memuaskan cuma banyak cabaran yang kita kena hadapi juga la.

Semua tempat ada cabaran kan, even kerja sebagai salesgirl pun ada cabarannya. Tapi takpa, anggap jak semua tu sebagai proses pembelajaran.

Sedar tak sedar, rupanya saya dah nak habis degree, lepas praktikal ni, In Shaa Allah 2 bulan lagi saya akan konvo. Ya Allah cepatnya masa berlalu. Terasa macam baru semalam saya mendaftar di UNIMAS tu. Pejam celik pejam celik, dah nak konvo. Alhamdulillah.


Sekarang ni, saya kena lengkapkan tempoh praktikal saya dahulu sebelum konvo sebab ini adalah salah satu syarat sebelum kita berkonvokesyen. Ala praktikal ni ambik masa 3 bulan jak, tak lama pun. hehehe.

Tapi, walaupun 3 bulan ja, tension juga owh. Bukan apa, banyak perkara yang perlu saya belajar di syarikat ni. Tambahan pula, ada sebahagian perkara di sini, saya tak ambk dan tak belajar pun subjek tu. Sampai di sini ja, saya kena fahamkan betul-betul benda tu sebab nanti memudahkan saya untuk menyakinkan orang berkenaan tawaran yang saya pasarkan terutama berkenaan cukai. Saya terasa masa jadi orang yang kasihan ja sebab tak tau apa-apa, berlainan pula dengan dua orang lg budak praktikal di sini yang sememangnya sudah mengambil subjek Taxation masa di U.


Sebab itulah, saya sentiasa ingatkan diri saya iaitu "Saya Boleh". Walaupun hakikatnya ada kesukaran bagi saya untuk memahaminya. huhuhu.


Ok la, tu ja entry untuk hari ni.

Bye dan Wassalam ^_^





Tuesday, April 14, 2015

Kucing Pertama Di Tangan Ku

Assalam and night blog..

Memandangkan minggu cuti midsem dah bermula, so saya tak tau nak buat apa. Nak buat revision untuk dua paper, erm macam awal lagi ni, nak buat assignment, tapi mood belum ada lagi, jd alkisahnya, saya update la 1 entry hari ni tentang kucing-kucing di rumah saya.

Dari kiri, Gendut, Kecik, dan Comel

Ceritanya bermula begini, kali terakhir rumah saya diduduki oleh kucing adalah 3 tahun lalu. Lepas ja kami sekeluarga pindah rumah, kami dah tak pelihara kucing. Tapi baru-baru ni, ada seekor kucing betina tiba-tiba datang rumah. Saya dan keluarga saya ingat itu kucing jiran sebelah, so kami biarkan ja la kucing tu meraya-rayau kat rumah. Dua atau tiga dah berlalu, kucing ni still juga stay kat rumah kami. Tertanya-tanya juga la, tuan kucing ni tak mencari ka nanti. Rupa-rupanya kucing tu bukan kucing jiran sebelah rumah, tapi kucing entah dari mana. Jadi kami biarkan ja la, sampaikan hampir setahun sudah kucing ni ada kat rumah, then, hari berganti hari, bulan berganti bulan, kucing tu pun mengandung. Hingga pada saat dia beranak pun, dia beranak kat rumah kami. Jadi adik-adik saya la yang urus semuanya tu. Kalau saya, erm memang tak la, saya jenis yang penakut dengan kucing, hehe.. apa lagi kucing yang besar-besar dan yang paling saya takut adalah anak kucing, sebab anak kucing ni kan jenis yang suka main, jadi saya takut anak kucing ni main kejar-kejar dengan saya.

Walaupun kucing ni dah berbulan-bulan ada kat rumah, tapi kami tak pernah bagi nama untuknya. Tapi, baru-baru ni dia beranak, ada la dapat empat ekor jantan anak kucing, tiga ekor kaler gelap and yang seekor pula paling ganjil sebab kaler dia warna oren+putih. Seekor dah mati time lepas dilahirkan, so tinggal dua ekor yang gelap dan seekor yang cerah tu.

Saya tengok dan perhatikan, emak kucing ni macam lebihkan anak yang dua ekor gelap tu. Owh ya, nama untuk dua ekor ni adalah Gendut dan Comel, manakala yang cerah tu pula namanya Kecik. Yang tu adik-adik saya yang bagi nama. Mereka juga yang bagitau saya macam mana nak bezakan kaler bulu si Comel dan si Gendut sebab kaler bulu mereka sama ja, adik saya cakap, tenok corak kaki mereka ja untuk bezakan si Gendut dan si Comel ni. Kadang-kadang kesian juga saya tengok si Kecik ni sebab emak dia asyik-asyik lari time si Kecik nak menyusu, hingga ada satu hari tu, mak saya suruh adik ambik emak kucing tu then tahan kakinya supaya si Kecik boleh menyusu. Kesian si Kecik, dah la dia tu belum pandai makan ikan, dia just minum susu untuk tambah tenaga, emak kucing ni macam nak tak nak jak si Kecik minum susu. Hishh saya pula yang geram tengok tau.

Kalau yang si Gendut dan si Comel pula, ehmm jangan cakap la, kuat makan dan nakal. Dahlah badan mereka dua kali ganda besarnya dari si Kecik, mereka suka buli si kecik. Terutama di Comel, dia sangat penakut tapi paling nakal dan suka cari pasal dengan si Gendut ataupun si Kecik. Si Gendut ni pula kurang penakut tapi sama nakal dengan si Comel. Manakala si Kecik pula lebih suka mengelak, hehehe...tapi kadang-kadang dia lawan balik walaupun badan dia kecik...hehehe. Seronok saya tengok gelagat mereka ni. Kalau waktu tengah malam adalah waktu puncak untuk mereka, sangat aktif kalau tengah malam sudah, sampaikan kadang-kadang saya terpaksa kejutkan bapa saya bangun untuk temankan saya pergi dapur sebab takut kucing-kucing nakal ni mengikut dan mengejar.

Barulah saya tahu, betapa bestnya ada anak kucing kat rumah, sebab boleh tengok gelagat-gelagat comel mereka ni. Tapi, ada satu hal yang terpaksa keluarga saya kena terima tentang saya iaitu menjerit. Boleh dikatakan setiap hari saya menjerit gara-gara kucing ni, menjerit sebab ketakutan la, apa lagi. hahahaha. Kalau time mereka nak tidur, mereka lebih suka tidur kat sofa sebab lagi empuk kot rasanya. Even saya tengah duduk di sofa tu, mereka tahu macam mana nak halau saya. Kadang-kadang bikin sakit hati juga la. Yala punya sedap sudah port saya duduk di situ sambil tengok TV, tiba-tiba mereka datang nak tidur kat situ, nak tak nak, terpaksalah saya berdiri untuk mengelak dari mereka.

Pada suatu hari tu, si Kecik selesema, mula-mula dia cuma berhingus, then lama-kelamaan dia jadi tak bermaya. Seharian dia tidur, tak menyusu pun. Rasanya dia tak larat nak jalan kot, tu sebab dia tak mampu nak pergi dengan emaknya untuk menyusu. Time maghrib tu, kami risau sudah dengan si Kecik sebab dia cuma baring jak seharian, mak saya suruh pergi ambik air untuk kasi basah mulut si Kecik, cuma untuk kasi basah lidahnya jak sebab kami tau dia dahaga tu tapi dia x larat, dia sakit. Mak saya makin risau, dia suruh pula pergi tangkap mak kucing tu dan tahan kakinya supaya si Kecik boleh menyusu, tapi emak kucing tu asyik-asyik nak lari. Kami yang kegeraman jadinya. Tapi, masa adik pergi tangkap mak kucing tu, alhamdulillah si Kecik dapat juga la menyusu dengan baik. Dia dah beransur pulih. Ada satu habit si Kecik kalau waktu pagi. Dia suka sangat berjemur kat beranda rumah. Kalau tengah hari sudah, baru la dia akan masuk rumah semula. Lega kami tengok si Kecik dah sihat dan aktif semula.

Genap sebulan lebih umur si Kecik, Gendut dan Comel. Tiba-tiba si Kecik sakit lagi. Selesema dia datang lagi. Tapi kali ni macam lagi teruk. Hinggakan saya terpaksa suruh emak saya bawa dia ke klinik haiwan untuk kasi rawat, tapi kami tak tau nak bawa dia kat mana. Hingus dia asyik-asyik meleleh dengan banyaknya dan membuatkan dia sukar nak bernafas. Tak sanggup saya tengok dia menderita. Dahlah badan dia kurus sangat-sangat, tak macam kembar dia, si Gendut dan si Comel, mereka sangat kuat makan dan menyusu serta hyperaktif.

Ada satu ketika tu, saya tengah baring depan TV, tiba-tiba datang si Kecik dari arah dapur dengan keadaan badan tak bermaya. Saya jenis yang tak dapat nak pegang kucing, jadi saya hulurkan ja la bantal yang saya guna untuk baring tu kepada si Kecik, sebab saya tau si Kecik suka baring di kusyen sofa. Alhamdulillah dia tidur kat situ. Sejam atau dua jam kemudian tak silap saya, dia terbangun sebab nak menyusu, tapi mak dia kat dapur tengah baring, dia nak jalan tapi tak larat, saya nak angkat tapi takut. Disebabkan terlalu kesian dengan si Kecik, terpaksa juga saya gagahkan diri ini untuk menyentuh si Kecik. Time tu adik-adik saya tak ada, semua pergi main kat rumah kawan. Masa saya tengah mencari-cari sesuatu, saya ternampak kain, saya ambik kain tu, then alas tangan saya supaya saya boleh angkat si Kecik. Saya takut nanti dia cakar, tu sebablah kena cover tangan ni. Dalam hati saya tak dapat nak sembunyikan takut tu, apa yang saya pikirkan masa tu, adalah si Kecik kena hidup, dia kena minum susu untuk tambah tenaga. Setiap kali saya angkat si Kecik, setiap kali tu juga la dia asyik bergerak-gerak, then saya terpaksa letak semula di lantai, then angkat lagi. Banyak kali juga la saya terpaksa letak dia di lantai sebab takut dia melompat ka, mencakar ka, atau gigit tangan saya. Macam kira bangga juga la, sebab for the first time saya angkat kucing, first time in my life.

Pada keesokkannya, time pagi tu, saya terdengar si Kecik terjerit-jerit sebab nak berak. Dengan kelam kabut adik saya bawa dia ke tandas. Lepas tu adik saya kasi baring di atas selimut. Time tu, si Kecik cuma baring ja. Sempat juga saya tengok dia seolah-seolah keluarkan bunyi yang macam sesak nafas. Saya fikir dia cuma tidur ja tu dan berdengkur. Kemudian, adik saya pegang-pegang badan si Kecik, badannya keras, then adik saya check nafasnya, rupa-rupanya si Kecik dah mati. Ya Allah sedih teramat sangat saya rasa masa tu, cukup singkat tempohnya si Kecik tinggal dengan kami. Antara ketiga-tiga anak kucing tu, si Kecik la yang saya paling berani sikit untuk dekati sebab dia bukanlah jenis yang suka mengacau atau nakal, dia sangat sabar dan selalu mengalah kalau berhadapan dengan si Gendut dan si Comel.

Tengah hari tu, lepas ja mak saya balik dari pasar, saya bagitau mak yang si Kecik dah mati. Mak saya terus mengucap kesian. Memang tidak diakui, kami sekeluarga sangat sayangkan si Kecik, hinggakan ada satu hari tu, emak saya terpikir nak belikan si Kecik makanan khas kucing, memandangkan si Kecik ni tak pandai makan, cuma menyusu ja, tak macam yang lain, dah pandai makan-makanan berat. Tapi, belum sempat mak saya nak belikan, si Kecik dan mati. Keesokannya tu, kami asyik-asyik teringat si Kecik, kami rasa lain sangat tanpa si Kecik, rasa macam tak lengkap. Sebenarnya, kami rindukan si Kecik. Setiap tempat yang pernah si Kecik tiduri, kami sentiasa ingat dia.

Tenanglah kau di sana Kecik. Hingga sekarang, saya masih rindukan si Kecik sebab dialah satu-satunya kucing yang saya pernah pegang dan angkat. Sekarang ni, tinggal si Gendut, si Comel, dan maknya. Bapa kucing-kucing ni tinggal kat rumah sebelah. Bapa kucing ni kaler oren, mak kucing pula kaler hitam putih.

Itulah kisah kucing yang pertama saya pernah pegang dan angkat.

Wassalam and byeeeee..... ^_^

Please..Leave Your Name Here...