Sunday, June 15, 2014

Kisah lagu Arjuna Beta oleh Fynn Jamal

Assalam bloggersss...

Pernah dengar tak lagu Arjuna Beta?
Ermmm bagi saya, lagu ni penuh dengan makna yang mendalam. Walaupun ramai pendengar yang kata lagu macam meniru suara Yuna, dan tidak kurang juga ada yang sangka ini lagu Yuna, tapi sebenarnya lagu ni adalah dinyanyikan oleh Fynn Jamal. Saya pun kurang kenal penyanyi ni. Penyanyi baru rasanya. Tapi apa-apa pun, saya suka dengan lagu ni.

Bukan sebab penyanyi, tapi sebab liriknya. Cuba korang dengar betul-betul lirik lagu ni, seperti ada sesuatu yang ingin disampaikan oleh penyanyi tentang luahan rasanya. Ok, ni antara bait-bait liriknya...

**Arjuna Beta**

Takkan ku biarkan walau ribut
menyentakmu yang tidur
datang petir menyambar
jengking dan ular
bonda takkan berundur

nyamanlah arjuna beta
mimpikan yang indah saja
nanti bila kau buka mata
semua tak serupa

kan ada satu ketika kau tak tahu
mana nak pergi
jalan betul
anakanda tak jelas mata
ambil yang sarat duri

Hiduplah arjuna beta
biarkan jasad yang luka
selama Tuhanmu ada
takkan engkau tercela

Ngeri tak terbayang mata
bonda takkan ada sentiasa
nanti moga kau tak lupa
bonda memujukmu, anakanda

hiduplah arjuna beta
biarkan jasad yang luka
selama Tuhanmu ada
takkan engkau tercela

Nyamanlah arjuna beta
mimpikan yang indah saja
nanti bila kau buka mata
semua tak serupa

Semenjak dengar lagu ni buat pertama kali, mula-mula saya rasa biasa-biasa ja, tapi lepas saya dengar beberapa kali, dan hayati lirik lagu ni, satu perasaan sebak menyelubungi diri ini, tak tau la perasaan apakah ini? Lepas ja saya download lagu Arjuna Beta dari Youtube.com, saya asyik dok ulang-ulang, kadang-kadang dari malam hingga ke pagi, lepastu, sambung pula dengar time tengah online dan study. Sampaikan housemates yang lain dah bising sebab saya asyik pasang lagu yang sama ja seharian.

Tapi saya tak kisah. Yang penting, lirik lagu ni benar-benar buat saya tertarik dan rasa macam rindukan seseorang yang saya sangat sayangi, dan sudah tentulah mak dan bapa saya.

Tak cukup dengan tu, saya cuba pula search cerita di sebalik penghasilan lirik lagu ni. Rupa-rupanya ada cerita sedih yang berlaku disebalik lagu ni. Huhuhu patutlah rasa sebak ni asyik muncul tiap kali dengar lagu ni. Sebenarnya lagu ni, Fynn Jamal tujukan untuk anaknya yang bernama Bakti Arjuna Fitri, yang mana dulunya adik Juna pernah mengidap jantung berlubang. Fynn Jamal juga pernah pohon sumbangan untuk pembedahan anak dia.


Mula-mula search tu, ada juga la beberapa blogger yang lain turut update tentang kisah lagu ni, dan dari situ juga la saya baru tahu kisah-kisah ni. Bagi sesiapa yang nak follow cerita selanjutnya tentang Fynn Jamal ni, bolehlah ringan-ringankan tangan dan cursor untuk follow BLOG FYNN JAMAL , PAGE FYNN JAMAL dan instagram (korang cari la sendiri ya).

Kat bawah ni adalah salah satu kisah yang Fynn Jamal share kat pagenya iaitu kisah adik Juna dan pembedahannya, yang ni saya copy paste ja dari blog yang lain...hayatilah~

.........................................................................................................................................................
kita telah mencipta sejarah, semalam.
dan kalau pun tak semahal peristiwa2 yang layak masuk televisyen--
kita TELAH mencipta sejarah, semalam.

kita.
rakyat malaysia.

semalam, aku dan tri sudah hampir putus harap untuk bertemu dr lim. pakar jantung kanak2 di negara yang secara mengecewakannya adalah SATU2NYA pakar yang dirujuk SEMUA kes2 jantung kanak2 di malaysia.

ada lagi satu pakar di IJN katanya.
tapi tunggu juna kritikal baru dapat temujanji.
dan kritikal bermakna membiar jantung juna bengkak dahulu baru diberi perhatian.
sesuatu yang bagi aku-- tak ada mana2 ibu dalam dunia sanggup untuk tunggu.

dari pagi beratur menanti.
tanpa temujanji.
kami cuma ada referral dari dr nizam --pakar jantung kanak2 dari jb.
dr nizam kata dalam malaysia, semua pakar jantung kanak2 akan rujukkan kes pada dr lim di gleneagles di ampang.
juna dirujuk terus untuk masuk-dan-jumpa dr lim.
juna perlu lekas, katanya.

terus kami pulang ke kuala lumpur agar pagi esoknya dipersempat. namun, sampai ke petang tak ada rupa nak berpeluang bertemu.
mungkin kerana tak ada temujanji, tri bilang.
kita ambil nombor. datang semula besok, sambungnya.
aku setuju.

ketika hendak berangkat pergilah nama juna dipanggil. aku sedia maklum kedatangan kami adalah untuk meminta ihsan agar diberi peluang untuk pembedahan. tarikh adalah suatu komoditi yang mahal dalam plot ini.

ada yang perlu tunggu.
macam beberapa anak yang masih menanti di IJN.
ada yang nasibnya lekas.
dan kalau pun tarikh sudah ada, ada kes di mana anak tersebut demam di tarikh tersedia--
maka terbatal.
perlu mencari tarikh semula.

dr lim semak kes juna.
sihat, kata dia.
jantung masih cantik. belum bengkak habis walau kelihatan di xray sudah mula proses bengkaknya.

"bila tarikh yang ada?" aku tanya dr lim meski dalam akaun sesen pun tak ada. simpanan tak ada. apa tak ada.
aku cuma ada 'kun fayakun' dalam kocek.

dr lim buat satu dua panggilan sambil jari2nya menjalar2 di kertas.
"esok".
refleks-- aku jawab-- "boleh".
dr lim pandang aku. dia tanya: "duit ada?"

aku toleh tri.
tri pandang aku.
serentak--
kami cakap laju--
"ada".

*pause*

kami bohong.
kami tak ada duit.
tapi kami nekad.

pinjam mana2. jual apa2.
tapi mmg gila.
aku dan tri perlu cari rm 35 ribu dalam satu hari.
SIAPA sanggup bagi pinjam dalam satu hari?
SIAPA nak beli kereta, alat2 elektronik semua ini dalam satu hari?

DALAM SATU HARI.

aku cuma ada kun fayakun dalam kocek.
aku begitu yakin itu adalah harga pembedahan juna.
kun fayakun.

aku kering.
paling teruk aku akan tanggung kalau tak terbayar di esoknya adalah saman-menyaman, aku masuk penjara, atau seluruh harta disita mahkamah.
apa2 jualah.

aku tak kira.
yang penting, jantung juna.

dan keajaiban berlaku.
keajaiban yang dari dulu aku selalu juangkan.
kemanusiaan.
random kindness.
cinta sesama insan.

dalam kurang 24 jam, cukup rm 35 ribu untuk juna.
dan dana masih ada lebih-- cukup untuk follow up dan ubat2 dia nanti.
SEMUANYA adalah kerana kun fayakun.

tuhan begitu baik kerana meniupkan kasih dalam ruh kalian.
begitu mengasihan kerana menggerak hati2 kamu untuk bantu seorang bonda yang dalam kebuntuan.

*pause*

kita telah mencipta sejarah, semalam.
dan kalau pun tak semahal peristiwa2 yang layak masuk televisyen--
kita TELAH mencipta sejarah, semalam.

kita.
rakyat malaysia.

terima kasih, para strangers, siapa pun kalian semua.
pada HUJAN terutamanya, 
pada kawan2 yang tak berhenti trending tentang #babyjuna,
pada saudara-mara yang kuat semangat membantu juna aku.
setiap sen, setiap ringgit, setiap solat hajat, setiap bacaan kalaamullah dan ayat2.

juna, aku dan tri berhutang nyawa pada kalian.
terima kasih memang tak cukup.
tapi wallahi, cuma terima kasih yang aku ada.
apa yang aku mampu kongsikan cuma baki2 'kun fayakun' yang tak terluak.

sungguh,
seklise mana bunyinya--
cuma tuhan mampu balas semuanya.

*pause*

kita telah mencipta sejarah, semalam.
kita--
ada SESUATU yang boleh dicerita pada anak2 kita.
tentang kemanusiaan.
tentang random kindness.
tentang cinta sesama insan.

tentang bersatunya kita--
demi seorang juna.

assalamualaikum dan moga2 setiap kebaikan kita yang terpanjangkan ini akan kembali memaniskan hidup kalian esok2--
sebagaimana kebaikan kalian memberi nyawa pada aku.

.................................................................................................................................................

Wassalam ^_^

4 comments:

Mama Darwisy said...

Patut la rasa sedih ... Setiap kali menitis air mata bila dgr lagu ni... Semoga penyanyi lagu ni.. Terutama anak dia sentiasa dlm lindungan Ilahi...

Nurwaty Madon said...

Huhu nangissss......tgk dia nyanyi dlm muzik2 br ni mmg nngis n meremang bulu roma..ingt kan sbb juna autism..rupenya dr awal da diduga dugaan sebesar ni..Allah..kuatnya hati seorang ibu....i'm cry for this....huhu

sherlina halim said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : asianbet77@yahoo.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
http://asianbet77.com/

khairundarwisyah_blogspot said...

Sedih,memang sedih kisah dia..anyway, blog akk lawa :)

Please..Leave Your Name Here...