Wednesday, May 28, 2014

Saya Bukan Sombong

Assalam dan haiii...

Jam dah menunjukkan pukul 3.47 pagi, dan saya masih lagi menjadi burung hantu kat meja makan ni sambil online. Tak dapat nak tido.ehmmm

Entry kali ni saya nak cerita serba serbi tentang diri saya ja. Hehe. Biasanya, kalau orang yang tak kenal saya mesti akan anggap saya ni seorang yang sombong dan menyampah kot. Dan sememangnya bukan kebiasaan saya untuk menegur orang duluan, sebabnya saya ni pemalu sikit. hehehe. Bukannya apa, saya risau, if saya yang tegur duluan, mereka kenal saya ke? Nanti saya juga yang malu kalau mereka tiba-tiba cakap, "hehe kita kenal ek?". Dushhh kena sebijik, malu weiii.

Yang sangat menampakkan saya ni sombong adalah saya bukan jenis yang menegur lelaki atau perempuan yang jarang saya tegur dan jumpa, even saya kenal dia sekalipun. Salah satu sebabnya adalah kerana malu atau segan, dan yang kedua pula adalah saya tak nak rapat sangat dengan mana-mana lelaki terutamanya, takut ada yang salah faham.

Owh ya lagi satu sebab kenapa saya nampak sombong adalah kerana saya ni bukan jenis yang dapat mengingat muka orang, maksudnya kalau orang tu adalah orang yang jarang saya jumpa, sudah tentulah amat sukar untuk saya nak cam mukanya. Dan kadang-kadang juga saya kurang sikit dalam mengingat nama seseorang, dan biasanya saya akan mengambil masa sikit untuk saya nak refresh otak ni. Hal ni bukan sebab saya ada penyakit otak tau, tapi saya jenis yang malas nak ingat, saya tak nak bebankan otak, ni kiranya macam boleh diibaratkan seperti pendrive la juga...hehehe. Sekiranya kita letak terlalu banyak file kat dalam pendrive, mesti pendrive tu pun akan mudah kena virus atau stuck sikit, kan. Hah sebab tu la, saya tak nak serabutkan otak saya sebenarnya. Takut sakit kepala datang lagi.

Bukan seorang dua ja yang dah cakap saya ni sombong, rasanya dah ramai kot. Even bekas housemate saya yang dulu pun pernah suarakan pasal first impressionnya terhadap saya, dia kata, mula-mula dia nampak saya, dia ingat saya ni macam orang sombong dan berlagak sikit. Sampaikan dia cakap, "sombong gila-gila b***". Hehehehe. Tapi saya tak kisah sangat, sebab saya lebih suka orang yang berterus-terang, at least perkara tu boleh membantu untuk memperbaiki diri kita kelak.

Kalau orang yang dah kenal lama dengan saya, confirm first impression korang tu akan berubah 180 darjah. Hehehe. Tapi saya akan menjadi seorang yang pendiam dan pasif apabila saya rasa kekok atau tidak selesa dengan suatu persekitaran atau keadaan atau situasi. Pada masa yang sama, saya akan cuba perhatikan keadaan dan mencari jalan untuk menyesuaikan diri even it's hard for me to do it. Lagi satu, saya jenis yang banyak berfikir dan suka membaca air muka orang. Saya tahu bunyinya macam agak psiko atau mengarut sikit, kan. Tapi macam best pulak tau jadi seorang yang pendiam sekejap dan perhati keadaan. Dari situ, kita boleh tahu bahasa badan yang seseorang tu cuba gunakan dan expresi muka yang mereka cuba untuk serlahkan. Bak kata orang, lain di mulut, lain juga di hatinya.

Tapi, sebenarnya, tak semua gambaran yang kita bayangkan tu adalah tepat, sebab kalau dari sudut pandangan sahaja digunakan untuk membuat kesimpulan awal tentang seseorang, memang  tak kan tepat punyalah. So, sebab tu la kita dikurniakan akal untuk berpikir dan merenung sejenak, bukannya bertindak secara melulu. Sama juga macam situasi korang yang mungkin akan anggap saya ni seorang yang sombong, sebab hanya melihat pada luaran sahaja, bukan menyelami dari sudut dalaman. Bak kata petikan,


Jadi, please dont judge me. You love me, and I will more love you because you are my friends.

Itu ja la entry hari ni. Sekian. Hehehe.

Baiiiii dan Wassalam ^_^





1 comment:

lili said...

Kita sama ...kdg kdg bila rasa janggal dgn org tu muka saya jd serius gla...hahaha...p klo kawan kawan dah strt cerita yg saya bh "masuk" saya ok je...bnyk citenya...hehehe

Please..Leave Your Name Here...