Sunday, May 25, 2014

Apa Itu HIPERSOMNIA?

Assalam dan haiii bloggers...

Minggu lalu, ada sorang kawan ni hah tanya saya, dia kata,

"kak aisyah pernah dengar tak Hipersomnia?

Saya jawab,"ermmm apa tu? Tapi kalau Insomnia pernah dengar la. Apa benda tu Hipersomnia, amalina?

"Kalau Insomnia tu kan penyakit yang tak boleh tido, tapi kalau Hipersomnia pula sebaliknya, maksudnya penyakit kuat tidur, apa benda ja yang dia buat mesti rasa nak tidur. Even dia mau makan pun mesti rasa macam nak tidur."


Ok, entry kali ni saya akan share serba sedikit tentang hipersomnia ni atau dalam bahasa English dipanggil sebagai Hypersomnia. Hipersomnia ni bermaksud tidur yang berpanjangan dan agak sukar untuk bangun.

Antara penyebab penyakit ini adalah disebabkan kerosakan otak, tertekan, uremia iaitu kegagalan ginjal untuk berfungsi dengan baik dan menyebabkan urea berkumpul di dalam saluran darah, kegemukan, penggunaan alkohol dan ubat-ubatan yang berlebihan. Orang mempunyai hipersomnia ni akan tidur berpanjangan tidak kira la pada waktu malam mahupun waktu siang. Walaupun mereka sudah tidur pada siang hari dalam waktu yang agak lama, tetapi mereka tetap merasa tidak cukup tidur dan ini akan menyebabkan otak mereka menjadi agak lembap dan malas untuk bergerak.

So, korang rasa, korang dalam kategori yang mana? Insomnia atau Hipersomnia? Atau tengah-tengah? hehehe...

Ok, tu jak la untuk entry kali ni.

Baiii dan Wassalam ^_^

No comments:

Please..Leave Your Name Here...