Sunday, April 27, 2014

Pertama Kali Jadi AJK Melibatkan Artis (Dynamite Islamic of Art Night)

Assalam dan selamat malam blog...

Tiba-tiba pula datang mood nak update entry time malam-malam sunyi macam ni. Housemates yang lain semuanya ada aktiviti luar 2 hari 1 malam.

Entry kali ni tiada la yang special sangat, biasa-biasa saja, just untuk menghilangkan keboringan. 

Hari rabu yang lalu, saya dan geng rumah yang lain jadi AJK untuk 1 event kat UNIMAS, iaitu Dynamite Islamic of Art Night (DIN). Artis jemputan pada malam tu adalah Imam Muda Najdi dan Mr. Bie. Macam tak sangka pula, rupanya IM Najdi ni seumur dengan saya, manakala Mr.Bie pula sedaerah dengan saya, hehehe nampak tak ke-matching-an kitorang kat situ..hehe ^_^

<<Poster>>

Ini la kali pertama saya jadi AJK peringkat UNIMAS dan melibatkan artis-artis yang popular. Selalunya saya setakat jadi AJK kolej atau kelab IPTA saja. huhuhu kesian kan. Time tu saya pegang dua jawatan iaitu AJK publisiti dan usher.

Macam-macam kerenah yang saya dapat tengok kat geng-geng saya ni, apa taknya, masing-masing excited nak join event yang melibatkan artis ni di samping untuk menambah pengalaman. Bagi saya, ini adalah pengalaman kedua yang saya rasakan macam havoc havoc gitu selepas saya pernah menjadi Pengarah Program masa kat Politeknik KK dulu. Saya tau apa rasanya kalau menguruskan event yang besar macam ni, ditambah lagi dengan debaran-debaran yang yang tak menyenangkan.

Ok, nak dijadikan cerita juga, pada malam DIN hari tu, sebenarnya itu adalah kali pertama saya memakai jubah. Sebelum ni, saya takut sangat nak pakai jubah sebab saya rasa macam tak sesuai pula kalau saya pakai jubah tu, nampak macam kebesaran di badan dan macam orang baru balik dari umrah pula rasanya. Tapi, lepas pakai jubah tu, saya rasa macam selesa pula dan macam nak pakai lagi la, in sha Allah kalau ada duit lebih sikit, plan nak beli jubah la dua helai, 1 helai untuk mak dan 1 helai untuk saya.


Time malam tu, saya bertugas untuk menjadi usher dekat pintu masuk dewan Arena Gemilang, DeTAR Putra. Nak tau tak, time bertugas hari tu, habis kebas pipi ni bah gara-gara kena senyum setiap kali ada orang yang datang, kiranya macam jadi penyambut tetamu la, lepas tu kena cakap macam ni, "Selamat datang", dan "Silakan masuk". Bukan pipi saja yang kebas tau, dengan lutut-lutut ni sekali bah kebas, naik loglai sudah kaki ni sebab kena berdiri dan menunggu dekat pintu selama 2 jam. Lepas tu, kena suruh pula naik tingkat atas untuk jadi penyambut tetamu sebab dah penuh tempat duduk dewan kat bawah. So, sebagai AJK bawahan, kenalah patuh arahan ketua, kan. Takpa, ikut jak. 

Walaupun penat, tapi sangat-sangat menyeronokkan. Yang penting niat a.k.a nawaitu tu adalah ikhlas, in sha Allah. ^_^

Dari atas dewan la, baru saya dapat tengok persembahan-persembahan dari kumpulan nasyid UNIMAS dan artis-artis jemputan.

Ingatkan kat atas pentas jak ada sesi fotografi dan persembahan, rupa-rupanya kat belakang pentas pun lagi banyak kerenah dorang buat...hehehe sumbernya ada dari ajk pentas.

Ok, jom layan beberapa gambar yang saya curi-curi ambil dari beberapa sumber, tapi saya akan creditkan sumber mana saya dapat gambar-gambar tu supaya saya tidaklah kena tuduh sebagai melanggar hakcipta pengguna..hehehe betul ka tu ayat saya??

Gambar credit to page fb Mr.Bie dengan caption "selfie sik malu"

Gambar credit to ustaz mirul bersama ahli-ahli Qasidahnya.

Gambar credit to shuhadah, ini adalah kumpulan nasyid Nowfast UNIMAS. 

Ada satu lagi ahli kumpulan nasyid UNIMAS yang buat persembahan time tu tapi saya tak dapat jumpa gambar-gambar dorang, nama kumpulan yang saya maksudkan adalah Da'my.

Kitorang pun tak ketinggalan juga untuk berselfie..hehe

Bersama Imam Muda Najdi

Di sakura

Sebelum pegi bertugas..

Ok la, tu jak entry untuk hari ni...

Bye dan Wassalam ^_^

Tuesday, April 01, 2014

Teringat Musuh yang Sepintas Lalu

assalam dan selamat bloggersss...

Malam ni saya agak free sikit sebab tiada benda yang nak dibuat, so, online ja la memanjang..hehehe
Pada hal assignment dah berlambak-lambak dengan project bagai la apa la. Tak pa, otak ni kadang-kadang perlukan rehat juga, mana boleh dipaksa...hehehe

Korang nak tau tak, malam ni UNIMAS diselubungi dengan kabus tebal, saya mention KABUS bukan jerebu ya. Malam-malam begini tengok kabus kat UNIMAS, teringat pula suasana time di kundasang dulu, masa tu saya tengah kursus, cuaca masa tu sejuk sangat-sangat, tambah-tambah pula kalau waktu malam, pakai dua blanket pun tak dapat tahan sejuknya.

Ok, tolak ketepi dulu pasal tu, sekarang ni saya nak story pasal satu hamba Allah ni pula. Dulu-dulu la kan, masa saya join aktiviti Ko-Q  Taekwondo di UNIMAS, masa tu kitorang sambut karnival Ko-Q di dewan DeTAR UNIMAS, so tugas saya masa tu adalah menjaga dan mengurus booth bersama-sama ajk yang lain. Ahli taekwondo yang lain pula bertugas untuk membuat persembahan taekwondo kat atas pentas.

Diringkaskan cerita, lepas habis ja sesi karnival tu, kitorang yang menjaga booth ni kena suruh masuk dalam dewan untuk sesi penutupan karnival Ko-Q tu, so, saya dengan geng-geng saya yang agak-agak bising ni, pegi la mengambil tempat duduk audience, time tengah syok-syok duduk tu, ada pula satu hamba Allah ni tiba-tiba datang dengan lagaknya yang memang ada rupa macam nak menghalau kami ni, katanya, tempat tu dah di reserve untuk kelab Ko-Q dorang iaitu Kayak. Kami pun apa  lagi, naik berang la, ya la time tu tiada pun apa-apa notis di kerusi tu yang membagitahu tempat tu di reserve untuk dorang. First come first serve la kan. hehehe. Bila diingat-ingat balik time tu, rasa sakit hati pun ada dan lucu pun termasuk sekali.

Korang tau tak, kejadian tu berlaku masa saya di sem dua iaitu tahun lalu. So, bila diimbas-imbas balik, baru saya tau budak yang kitorang hampir bergaduh  pasal tempat duduk hari tu rupa-rupanya adalah orang yang sama ajar kami berdikir iaitu sifu kami. Makkk aiiii saya tak tau pun, saya ni bukannya jenis yang reti ingat muka, itu pun saya dapat tau dari kawan saya yang sama-sama hampir bergaduh mulut dengan dia, kawan saya la yang bagitau pasal hamba Allah si budak kayak tu. Haishhh kalau si sifu tau ni, habis la. Harap-harap la dia tak ingat, ya la benda tu kan dah lama, takkan la dia ingat, kan. hehehe.

Ok la, tu jak entry untuk hari ni....selamat bercuti pertengahan semester buat warga UNIMAS!!!!

Bye dan Wassalam ^_^



Please..Leave Your Name Here...