Monday, March 24, 2014

Dikir Barat FKIK Sakura di UNIMAS

Assalam dan selamat pagi bloggersss...

Entry kali ni saya nak stroy pasal pengalaman saya join dikir barat. Mesti korang tau kan yang dikir barat ni asalnya dari kelantan. Sepanjang hidup saya, tak pernah terpikir pun nak join benda ni. Masa mula-mula pemilihan dulu pun saya ingat nak join boria jak, lepas tu saya tengok ramai geng-geng saya join dikir, so saya pun ikut jak la mereka, sebab bagi saya, mencuba sesuatu yang baru tu lebih baik berbanding tak mencuba langsung.

Korang nak tau tak, dalam ramai-ramai 25 orang ahli kami, hanya seorang jak yang ada pengalaman berdikir, yang selebihnya zero pengalaman, tambahan pula tiada seorang pun yang mahir main alat muzik. Yang lebih uniknya lagi, tukang karut kitorang bukannya pure kelantan, dia dari sabah..hahaha pelik-pelik, yang juara pula ada chinese dari perak, dan awak-awak pula dari seluruh negeri kecuali kelantan,sarawak dan perlis.

Mula-mula berlatih tu, kitorang tak tau nak buat apa, so kitorang belajar nyanyian jak la dulu. Sehingga la seminggu sebelum pertandingan tu, ada seorang budak lelaki dari kolej kediaman sebelah yang tawarkan diri nak ajar kitorang. Perasaan saya masa tu, ya ampun syukur sangat-sangat sebab ada yang sudi nak ajar. Bagi saya, menang tu saya dah tak peduli dah, sebab yang penting kitorang dapat buat persembahan yang baik dan tidak memalukan. Dalam seminggu tu la kami bertungkus-lumus untuk belajar pelbagai jenis bunga dikir dan ditambah lagi dengan nyanyian baru untuk ending dikir kitorang, semua tu idea dari Encik Irfan iaitu sifu kitorang, tak terbalas jasanya tu oleh kami.

Lagi satu, rupa-rupanya kami adalah satu-satunya kumpulan dikir yang semuanya wanita, dan kolej lain pula semuanya lelaki. Hanya 4 kumpulan dikir dari beberapa kolej kediaman saja yang menghantar wakil untuk pertandingan tu, antaranya termasuklah Sakura, Cempaka, Bunga raya, dan Tun Ahmad Zaidi. Kalau diperhatikan, pengdikir-pengdikir dari kolej lain memang superb. Kitorang hanya mampu bertepuk tangan dan kagum tengok mereka buat persembahan.
Kolej Kediaman Sakura

Kolej Kediaman Cempaka

Kolej Kediaman Bunga Raya (brc)

Kolej Kediaman Tun Ahmad Zaidi (taz)

Walaupun banyak masalah yang kami hadapi masa petandingan tu, tapi itu tidak mematahkan semangat kami untuk terus buat persembahan. Bermula dengan alat muzik, hinggalah masalah dengan suara kitorang yang tak berapa dengar time berdikir, entahlah maybe microphone tu ada masalah kot. Tapi apa-apa pun, past is past. Yang penting kitorang dah buat yang terbaik. Owh ya, korang nak tau tak, sepanjang kitorang berlatih tu kan, kitorang tak pernah pun guna alat muzik yang sebenar seperti gong, rebana ibu, rebana anak dan marakas. Kitorang hanya gunakan alat-alat yang ada disekeliling jak. Nak tau tak apa benda tu? cuba la teka~ hehehe.

Walaupun hanya mendapat tempat keempat dari empat penyertaan, tapi kitorang rasa lebih istimewa sebab Sakura dapat buktikan yang kitorang pun boleh sertai persembahan yang mana pihak lawannya semua lelaki. Si sifu pula tak henti-henti bagi kata-kata semangat. Ayat yang selalu dicakapnya ialah "Layan Jer". Ayat tu dah jadi macam satu trademark pula. hehehe.

Sekarang ni, pertandingan dah habis, biasanya kalau malam-malam tu kitorang selalu berlatih sampai pukul 12 atau kurang dari tu. Jadi, kitorang rasa lain macam pula kalau tiada latihan. Seriously saya katakan, berdikir ni memang best, enjoy jak kita rasa.

Ok la tu jak entry untuk hari ni..Jom layan beberapa gambar kitorang kejap...hehehe







Antara geng-geng yang sanggup datang untuk bagi sokongan kat kitorang. Sempoi la dorang ni, sanggup dorang datang dari jauh dengan membawa banner lagi untuk menyokong, banner buatan sendiri tau.

Bye dan Wassalam ^_^


Saturday, March 22, 2014

Perginya Seorang Lagi Geng Kami

Assalam dan selamat bloggerssss...

Sebelum nak ambik mood untuk buat assignment, kena la update blog dulu..hehehe sementara ada idea ni.
Entry kali ni saya nak cerita hari-hari terakhir bersama seorang kawan kami yang terpaksa berhenti dari sambung pengajian atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan.
Walaupun dalam kesedihan untuk berpisah, tapi kami tahan jak sebab tak nak keadaan jadi tambah sebak. Yang nak pergi tu adalah yang bertudung coklat yang tengah duduk tu, Nani namanya, dia adalah bekas housemate saya masa sem 1 dulu kat kolej sakura UNIMAS. Tapi sekarang dia terpaksa tinggalkan kami.



Tiada apa yang kami dapat bagi selain kata-kata yang kami ungkapkan melalui kad hasil kekreatifan kami sendiri. Demi menyiapkan kad ni, kami sanggup bersengkang mata supaya kad ini nampak cantik dan sweet2 gitu..hehe.

Harap, nanti kita dapat jumpa lagi Nani, and always keep in touch. We are gonna miss u..

Bye dan Wassalam ^_^




Monday, March 17, 2014

Sokongan #PrayForMH370 Dari UNIMAS

Assalam dan selamat malam bloggers...

Rakyat Malaysia masih lagi dilanda kesedihan atas kehilangan MH370 yang sudah seminggu lebih hilang sejak 8 Mac 2014 yang lalu. Pelbagai cara sudah yang digunakan oleh ahli penyelamat kita untuk mencari mereka, tapi masih juga belum dapat menemui mereka. Kita sebagai rakyat biasa hanya mampu berdoa kepada Allah atas keselamatan penumpang-penumpang dan krew-krew MH370.

Tidak ketinggalan juga saya dan warga Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) turut mendoakan keselamatan mereka. Salah satunya adalah seperti yang kat dalam gambar bawah ni..




Pelbagai harapan dan doa yang telah disampaikan oleh warga UNIMAS supaya MH370 dapat kembali semula.



Pelajar-pelajar dari kelas media saya

Bye dan Wassalam ^_^




Monday, March 10, 2014

Kehilangan Pesawat MH370

Assalam dan selamat pagi bloggg...

Pesawat MH370 dari KLIA ke Beijing telah dilaporkan hilang pada 08/03/2014, Ahad. Sudah masuk hari ketiga pesawat MH370 hilang. Masih belum ada khabar tentang penemuan mereka. Kehilangan ni mula dikesan apabila Pesawat MH370 hilang dari radar dan tidak dapat dikesan oleh menara kawalan pada pukul 2.40 pagi waktu Malaysia. Isu ni sangat-sangat mengejut orang Malaysia dan seluruh dunia sebab ianya melibatkan 14 buah negara berdasarkan 227 penumpang, 2 bayi, dan 12 krew Malaysia Airlines.

Apa yang paling menyedihkan, terdapat beberapa individu dan wartawan-wartawan yang tak bertauliah cuba menyebarkan berita-berita palsu dan membuat spekulasi sendiri. Saya pun tak tahu dari mana mereka dapat berita-berita tu. Kebanyakannya adalah mereka dengar dari internet dan orang sebelah menyebelah mereka. Kalau tengok di FB, majoriti cerita pasal kehilangan MH370 ni, tapi sangat menyedihkan apabila ada pula segelintir manusia yang pandai-pandai buat lawak dan ambil kesempatan ataus kehilangan MH370.

Sekarang ni, hanya mendengar berita dari live streaming ja yang saya mampu lakukan disamping mendoakan keselamatan penumpang-penumpang dan krew-krew MH370.

Setiap kejadian, pasti ada hikmahnya dan hanya Allah SWT saja Yang Maha Mengetahui. Semoga Allah SWT sentiasa memberikan petunjuk kepada kita semua dan pasukan penyelamat Search and Rescue (SAR) untuk mencari di mana kedudukan sebenar pesawat tu dan penumpang-penumpang serta krew-krewnya sekali.
Kita tak mampu menyuruh orang untuk berhenti membuat spekulasi sebab itukan mulut orang, kita mana boleh tutup, so hannya doa yang mampu kita kirimkan supaya mereka semua selamat dipertemukan dan kembali ke pangkuan keluarga masing-masing.

Jangan berhenti berdoa. Buat masa ni, seluruh Malaysia telah mengadakan solat hajat bagi mendoakan keselamatan penumpang-penumpang dan krew-krew MH370. So, daripada kita sibuk-sibuk membuat spekulasi yang entah apa-apa tu, lebih baik kita mohon pada Allah SWT supaya dipermudahkan urusan pencarian ni.

Bye dan Wassalam ^_^



Please..Leave Your Name Here...