Monday, February 17, 2014

Blog vs Vlog

Assalam dan hepy blogging…

Tahu tak apa perbezaan blog dan vlog???

Orite, meh sini saya bagitau. Blog tu sebenarnya adalah suatu laman sosial yang lebih bersifat seperti diari, dan apa yang lebih nyata tentang blog ni adalah ianya hanya melibatkan tulisan, pembacan dan gambaran. Ala kasi pendek cerita, blog tu adalah yang macam saya taip ni la. Entry-entry yang saya taip dan laman ni adalah sebenarnya blog.

Vlog pula adalah tentang video. Pengguna hanya perlu menggunakan video yang telah dirakam dan upload video tu, contohnya kat youtube.

Hah tu la bezanya antara blog (typing) dan vlog (video). Sekarang ni, di zaman yang serba teknologi ni, pengguna dah tak segan-segan dah nak upload video mereka kat youtube. Ada juga blogger dan vlogger aktif yang jadi famous hanya disebabkan hasil tangan mereka tu.

Ermmm memang senang kan nak famous, tapi bukan senang nak jadi famous yang disegani. Kebanyakan yang saya tengok pengguna blog atau vlog sekarang  ni famous dengan memalukan diri sendiri. Tapi ada juga blogger yang famous sebab intipati dalam blog mereka tu adalah berkenaan cerita-cerita hangat dan info semasa. Ya la, kan zaman sekarang ni, manusia lebih bersifat “mengambil berat” aka busy body. Jangan hairan pula kalau hal-hal yang kecil akan menjadi besar. Semua benda nak dijadikan isu. Contoh blog yang famous sekarang ni adalah beautifulnara dan murai, ada juga blogger-blogger lain yang famous tapi saya tak ingat dah namanya, dulu-dulu saya tahu la. Hehehe.

Manakala vlog pula, lagi meletop. Hanya kerana satu video, sudah cukup membuatkan seseorang tu famous tahap gaban dan ada juga sebahagiannya menjadi trend atau ikutan orang lain. Antara vlogger yang dapat kita lihat sekarang ini adalah matluthfi90. Saya suka tengok video-videonya sebab banyak pengajaran dan info semasa yang dia terapkan dalam videonya tu, tambahan pula videonya semua memang gila-gila lucu, tau tak. Ok , vlogger yang seorang ni pula mesti korang sangat-sangat kenal iaitu awek legoland dengan trendmark nya “macam comel jer, macam cantik jer”..sampaikan artis-artis pun dah terikut-ikut trendmarknya tu. Kalau korang search kat youtube, mesti ramai vlogger-vlogger yang korang akan jumpa, macam-macam ragam ada.

Kalau saya la disuruh buat vlog, hishhh tak nak la saya, buat malu diri ja. Cukup la saya berceloteh-celoteh kat blog ni. Lagi pun, kalau blog, rasanya ramai yang tak layan kot, ya la, kan manusia sekarang ni ada yang malas nak membaca dengan perkataan yang berjela-jela ni, dorang lebih suka layan video yang lawak-lawak.

Takpa, lagi pun saya lebih suka kalau blog saya ni kurang pembaca. Boleh la saya taip apa-apa ja yang saya suka. Hehehehe.

Ok la, tu jak untuk hari ni.

Bye dan Wassalam ^_^




No comments:

Please..Leave Your Name Here...