Wednesday, January 01, 2014

Selamat Tahun Baru 2014 M, 1435 H

Assalam dan selamat tahun baru..

Saya harap, dengan pembukaan tahun baru ini, hidup kita akan menjadi lebih diredhai Allah. amin

Baru jak beberapa jam stdy, fokus saya dah hilang gara-gara dengar keriuhan budak-budak UNIMAS ni sambut tahun baru dan ditambah lagi dengan bunyi-bunyi dentuman bunga api.  Cantik tu memang la cantik, tapi saya betul-betul tak tau macam mana nak menghayati tahun baru ni, bagi saya, hari demi hari, tahun demi tahun adalah sama saja bagi saya. Yang membezakannya adalah cuma pengalaman yang saya laluinya.

Then, masa buka FB pulak, semua sibuk wish happy new year dan nak pasang azam itu ini. Tak salah nak pasang azam, tapi janganlah biarkan  ianya terkubur macam tu jak, macam cakap tak serupa bikin ba orang bilang.

Sebenarnya, saya pun tak ingat samada tahun-tahun sebelum ni saya ada pasang azam atau tak, ya la, otak saya ni jenis yang susah nak ingat sesuatu perkara kalau tak penting sangat. hehe tu la kelemahan yang saya tak boleh nak elak. Sebenarnya saya pun ada azam yang baru bulan lepas ka tak silap saya pasang, cuma tunggu masa jak nak laksanakannya, tapi saya belum ada keyakinan dan bimbingan yang lebih untuk melaksanakannya. Saya berharap sangat dapat berubah ke arah yang lebih baik, dan perubahan tu saya akan cuba lakukan secara slow motion. Kata orang, lebih baik berubah walaupun hanya seberat zarah daripada hanya duduk  tak berbuat apa-apa. Tetapi, selagi niat atau azam kita tu baik, in sha Allah, Dia Yang Maha Berkuasa pasti akan menghantar orang-orang yang baik untuk membantu kita.

Kali ni, saya bukanlah nak bajet baik ka apa ka, cuma saya rasakan perubahan tu sesuatu yang perlu dalam hidup kita, kalau bukan sekarang, bila lagi. Tak kan la nak tunggu ajal dah dekat atau bala dah  menimpa baru terhegeh-hegeh nak buat perubahan, kan. So, apa-apa pun yang kita lakukan, lakukannya kerana Allah. Dan, memang tidak dinafikan juga la kan, kekadang ada sifat mazmumah yang timbul dalam diri kita, tapi cuba la lawan perasaan tu, atau pun mohon doa kepada Allah agar dijauhkan daripada sifat-sifat tu.

So, bagi saya, azam tu tak semestinya dipasang time awal-awal tahun jak, sebenarnya bila-bila masa pun kita boleh pasang azam, cuma cepat atau lambat jak untuk kita laksanakan azam tu. Jangan sampai tak terlaksana, dah la, sia-sia jak otak pikir pasal azam tu, tapi tak dilaksanakan pun.

Sempena di tahun 2014 ni, tahun baru bagi seluruh dunia (ye kot), persiapkan diri kita untuk menghadapi beberapa cabaran dan liku-liku kehidupan yang bakal kita akan hadapi lagi, jadikan pengalaman lalu sebagai pengajaran buat kita. Dan jangan lupa, syukur kepada Allah SWT sebab masih diberi peluang untuk bernafas di tahun 2014 ni walaupun ramai dah yang membuat andaian pasal 26 Disember yang lalu tu. Tu semua kerja dan kehendak Allah.

Akhir kata, wish me luck for exam..hehehe.

Bye dan Wassalam ^_^


Please..Leave Your Name Here...