Sunday, December 29, 2013

Buang Virus Shortcut Dalam Pendrive

Assalam dan selamat ber'supper'...

Tengah-tengah malam ni terasa macam nak update something pulak. Tapi kali ni, saya bukan nak cite pasal orang atau pengalaman, ni cerita lain dari yang lain.

Kali ni saya nak share tentang macam mana nak remove shorcut dari pendrive kita. Memang ini adalah hal yang biasa berlaku untuk student U khususnya, terutama time nak print assignment kat kedai atau time nak ambik nota kat komputer di bilik kuliah.

So, mulai hari ni, jangan risau, sebab saya akan bantu mana yang saya mampu dan tahu. Saya ni pun baru juga belajar guna benda ni, dan alhamdulillah ianya menjadi.

Owh ya, sebelum tu, saya nak bagitau, cara ni kita boleh guna kat mana-mana lappy ataupun komputer, at least kat dalam lappy atau komputer korang tu ada benda ni iaitu Command Prompt.

#1 : Pegi kat simbol home tu, then search Command Prompt.

#2 : Klik benda tu. Nanti akan keluar benda jenis ni kat screen..

#3 : Then, taip attrib -h -r -s /s /d F:\*.*
       Lepas tu tekan butang enter.
      Cuba tengok yang huruf F tu. Sebenarnya, huruf tu tak semestinya berhuruf F, huruf tu adalah mewakili lokasi pendrive kita kat dalam lappy atau komputer. Kalau pendrive kita terletak di flash drive G, taip la G and so on.

#4 : Then, pegi buka  file dalam flash drive kita. Mesti korang perasan kan sebab ada banyak folder-folder atau file-file kat dalam tu, ada yang dalam bentuk shortcut dan ada yang macam biasa. Highlight semua file yang dalam bentuk shorcut tu, lepas tu tekan butang "delete" kemudian "enter". Semua file yang terkena virus akan terpadam.

So, kalau lepas ni pendrive tu asyik shortcut jak lepas cucuk kat lappy, cuba guna cara ni, manatau berkesan, kan. Saya cuma share ilmu yang saya ada jak, kalau salah tolong tunjukkan. Peace no war.

Bye dan Wassalam ^_^


Wednesday, December 25, 2013

Keluarga Tercinta

Assalam dan selamat pagi...

Pagi yang sejuk lagi nyaman ni membuatkan diri ni makin malas nak mengulang kaji, nak tido memanjang  pun tak boleh juga sebab kepala ni asyik pikir pasal exam jak. Lepas tu, kalau bangun awal pun bukannya nak stdy, online jak yang diuruskan, adehhh apa nak jadi la dengan kamu ni aisyah oiiii...pleaseeee wake up laaa, next week, exam start already bah..haiyoooo...bagi siapa-siapa yang mempunyai kepakaran dalam motivasi khususnya, tolong laa motivasikan jasad dan roh ni supaya belajar.

Sebenarnya bukan hal-hal stdy yang saya nak update ni, entah la macam mana chapter stdy ni boleh termasuk. Hari ni saya cuma update pasal ahli-ahli keluarga saya jak, Tak tau la samada entries sebelum ni saya pernah ada update atau tak pasal ahli keluarga saya yang sebenar-benarnya.


Owh ya, baru saya ingat, dulu-dulu saya ada update pasal adik-beradik saya jak, tapi hari ni saya nak story pasal seluruh ahli keluarga saya yang ada kat tawau tu.

Ok, dengan ini saya mempersembahkan bos-bos besar dalam rumah saya. Taraaaa~


Gambar yang kat atas tu adalah mak bapak saya. Dua-dua saya sangat-sangat sayang till jannah. Mereka la sumber inspirasi, dan buah hati pengarang jantung saya. Satu sikap ketara bapak saya adalah beliau orangnya degil tapi penyayang. Tapi bak kata pepatah, bapak borek anak rintik, macam tu la saya dengan bapak, degil-degilnya bapak, degil lagi saya. Kalau mak pulak, mak saya ni penyabar orangnya, tapi jangan sampai sabarnya meletus, dah la. Semua orang boleh terdiam. Saya paling suka kalau pergi shopping dengan mak, hehehe. Kadang-kadang tu beliau sponsor apa yang kita beli tu. Tapi kena agak-agak  juga la kan kalau nak minta spend, tengok pocket money dulu, kalau awal bulan tu boleh la kena belanja sakan oleh mak, tapi kalau hujung bulan, ermm diam-diam je la..hehe. Selain tu, mak saya ni kuat sangat bekerja. Kadang-kadang dia dapat tidur dalam 3 atau 4 jam jak, lepas tu waktu yang lain tu beliau habiskan dengan membuat kuih-kuih untuk dijual di pasar minggu nanti. Sampaikan ada satu hari tu saya dapat call dari adik saya, dia cakap, mak pengsan kat rumah. Ya Allah macam mau gugur jak jantung ni masa tu. Nak bercakap pun, suara ni dah rasa sebak-sebak. Alhamdulillah esoknya, mak saya dah ok.

Hah yang tu story serba sedikit pasal mak bapak saya, sesungguhnya mereka lah anugerah terindah yang saya pernah dapat dalam hidup ni. Syukur sangat-sangat.

Ok, next saya nak story pasal adik beradik saya yang lain. Seperti saya dah bagitau tadi, saya pernah update pasal adik-beradik saya kat blog ni dulu, klik SINI untuk lebih lanjut. 


Gambar kat atas ni adalah abang, adik-adik dan anak buah saya. Anak buah saya ni sebenarnya anak dari cousin saya. Saya dan cousin memang rapat sangat-sangat, macam adik dan kakak kandung sudah. Ya la, saya ni kan takda kakak, nasib baik ada kakak sepupu, boleh juga share-share cerita dan gosip. Selain adik-beradik yang kat gambar di atas ni, saya ada dua lagi adik, iaitu adik lelaki di bawah saya dan adik perempuan. Dalam adik-beradik, ada dua jak beradik perempuan, yang empat lagi adalah lelaki. Saya anak kedua. Sepatutnya saya ada abang seorang lagi, yang sulung, tapi dah meninggal time kecik-kecik dulu.

Dalam keluarga saya, kami tak pernah pun ambik gambar sekeluarga. Nak tau sebabnya apa? Sebab keluarga kami memang jarang dapat berkumpul bersama-sama semuanya, kalau dapat berkumpul pun, mesti salah seorang tu takda, so takkan la nak ambik gambar keluarga kalau seorang ahli takda kan, nanti ada pulak yang merajuk or ambk hati. 

Takpa la, jom layan beberapa gambar keluarga saya...

mak dan adik ke-2 bongsu

si Upin dan Ipin kat rumah, my little bro

Anak buah yang ke-2 dan tercomel


bye dan Wassalam ^_^


Sunday, December 22, 2013

Waris Botingkek VS Yc Rakcs

Assalam dan selamat petang....

Hujung-hujung minggu ni tak tau nak buat apa. So, nak hilangkan tahap kebosanan yang melampau ni, kita layan dulu music video kat youtube.

Masa tengah syok dengar lagu-lagu kat youtube tu, macam biasa la, saya akan baca komen-komen pengunjung yang lepas. Hehehe bajet rajin pulak kan nak baca komen orang, buku tak nak pulak dibacanya. Tiba-tiba ada satu komen ni kata macam ni, "ciplak ciplak ciplak!!!! walaupon best".

Saya ni pantang sikit dengar hal ciplak-ciplak ni, nak juga tau, apanya yang kena ciplak tu. Jadi saya pun search la satu nama ni kat youtube pastu dengar lagu tu betul-betul. Ermmm lepas dengar tu, baru la saya tau apanya yang kena ciplak. Saya rasa isu ni maybe dah lama kot, tapi saya baru tahu tentang hal ni, almaklum la, agak tertinggal sikit hal-hal gosip macam ni.

Sebelum tu, dia antara dua artis yang kalau kita dengar salah satu lagu dorang ni, memang nampak sama tapi bukang dia...hehehe


Lepas saya search beberapa info dari mr.google, rupa-rupanya waris telah menciplak lagu YC iaitu seorang rapper dari Amerika Syarikat. Tak tau la apa motif si Waris ni nak ciplak, maybe dia ada alasanya tersendiri. Kalau anda dengar lagu kedua-duanya, memang nampak sama dari awal hingga akhir termasuk la tarian gaya lenggok tangan dorang seperti kat dalam gambar di atas ni.

Lagi satu, disebabkan itu, lagu Waris botingkek-tingkek ni terpaksa digugurkan dari pencalonan AIM ke-20. Memang agak sedih juga la kan apabila lagu dah kena calon tapi terpaksa diketepikan atas faktor-faktor yang kita sudah ketahui sendiri.

Tapi, bukan lagu ni sahaja yang menciplak, ada banyak lagi lagu-lagu kat Malaysia ni yang ciplak, pada entry yang lalu-lalu, saya ada update tentang persamaan lagu antara Rossa (penyanyi Indonesia) dengan Ella ft Shah (penyanyi Malaysia), klik SINI untuk info lebih lanjut.

Sebenarnya, tak salah nak menciplak, tapi jangan la jadikan benda tu sebagai hak milik korang, itu kan hasil seni orang lain, kalau nak menciplak pun, kreditkan nama orang atau artis yang korang nak ciplak tu, so, takda jadi isu hangat nanti.

Ce dengar lagu kedua-duanya ni...

WARIS ft JUZZTHIN - BOTINGKEK (Official Music Video)


YC - Racks (Remix) - OFFICIAL VIDEO


ok la, bye dan Wassalam ^_^



Monday, December 09, 2013

Menjaga Hati

Assalam dan selamat petang blogsss

Hari ni saya bukannya nak nyanyi lagu Menjaga Hati ya, lagipun suara saya ni tersangat la berharga untuk menyanyi...hehe saya maksudkan suara saya ni tak la berapa sedap sangat, cuma cukup rasa saja la.

Tahu tak apa makna "menjaga hati" tu???
Semua orang tahu apa itu menjaga hati, kan, tapi tak semua orang tahu nak menjaga hati. Apa sebabnya? Ya, sebab adanya sikap endah tak endah dalam diri, dan kadang-kadang juga, seseorang itu selalu mempertikaikan orang lain bahawa orang tu tak pandai menjaga hatinya, pada hal dirinya sendiri tak reti nak menjaga hati orang lain, so how come orang nak menjaga hati kamu juga. Not fair la kan. So, before kita cakap orang tu tak reti nak menjaga hati kita, adalah lebih baik la kan sekiranya kita cermin dan lihat diri kita sendiri dahulu, mungkin sikap tu datang berpunca daripada diri kita sendiri ataupun mungkin orang tu memang mempunyai sikap macam tu sejak dari kecil lagi. Tak boleh juga kita salahkan sesiapa kan, sebab itu lumrah manusia.

Lagi satu, kadang-kadang kita tak sedar pun yang kita telah menyinggung perasaan seseorang itu, ya la sebab manusia ni kan, kalau dah terlampau happy sangat-sangat, mana la mereka perasan samada kata-kata dia tu telah memberi kesan pahit mahupun manis kat orang lain atau kat kita. So, sebelum kita nak bercakap, menegur kesilapan ataupun bergurau, adalah seeloknya kita berhati-hati dan gunakan ayat yang sesuai dengan keadaan. Kita tak tahu keadaan atau mood setiap orang sekeliling kita kan, mana la tahu time tu, orang tu tengah moody ke, ataupun period ke, tak pun maybe time tu orang tu baru lepas kena marah oleh someone ke, then, time dia tengah mood tak berapa ok tu, kita pulak bergurau atau keluarkan kata-kata yang menyinggung perasaannya, tak ke lagi susah keadaannya tu.

Betul la kata orang, menjaga hati orang lain lebih susah berbanding menjaga hati sendiri. Ada pulak sesetengah orang sanggup menjaga hati orang lain berbanding menjaga hatinya sendiri sampaikan hari-hari dia makan hati sorang-sorang. Orang lain kenyang makan nasi goreng, mee goreng, kue tiaw, roti, airskrim, pizza, kfc dan sebagainya la. Tapi yang sorang tu pulak asyik memendam perasaan, kenyang makan hati. Ibaratnya di luah mati emak, ditelan mati bapak, ermm, eh betul ke peribahasa saya tu, ataupun sebaliknya. Ah mana-mana la, yang penting maksud yang saya nak terangkan tu sampai.

So, berdiam diri lebih baik daripada menyuarakan. aduiiiii.... Kalau dah namanya yang melibatkan perasaan ni, memang complicated la sikit, mengalahkan soalan dalam financial management. Ermmm typical manusia memang macam tu kot. Tapi ada juga kes-kes yang lain pernah dan selalu terjadi kat kita iaitu kita selalu berfikiran negatif dan berfikir itu ini pasal orang lain, pada hal orang tu tak pernah terlintas pun untuk buat macam tu, mungkin hanya kebetulan saja, atau dengan kata lain Salah Sangka. Hah yang ni la punca segala punca dan faktor kepada tiadanya sifat menjaga hati.
Owh ya lagi 1..hehe dari tadi lagi satu lagi satu, yang last nya takda ka??
Ermmm ok la, this is the last but not least, ada juga sebahagian kita yang cuba nak menyembunyikan perasaan tersinggung itu dengan menyatakan yang kita ni "ok jer...", "saya tak kisah laa" dan macam-macam ayat lagi la yang boleh menutup perasaan tersinggung kita tu daripada orang tersebut. Orang macam ni memang tersangat la baik hati dan tulus, dia sedaya upaya nak menyembunyikan perasaan sakit hatinya tu demi menjaga hubungan yang baik dengan orang sekelilingnya. Tetapi, kena beringat juga la kan, manusia pun ada tahap kesabarannya, lambat-laun akan meletup juga ibarat gunung berapi yang mencurahkan lava nya dan akhirnya memudaratkan apa yang ada disekelilingnya. So, saya tak nak la ada yang jadi macam ni. Perlu diingatkan juga, jangan buat endah tak endah dengan orang yang lembut, ayu, dan tambah-tambah lagi kalau orang tu jenis yang jarang marah, hah sekali mereka marah, seribu tahun tak kan mungkin marahnya akan reda.

Sebagai orang yang profesional ataupun matang dan yang sama waktu dengannya la, jaga la hati orang di sekeliling anda, tak kira la dia tu keluarga, bf/gf, kawan, jiran ataupun saudara-saudara kita, berhati-hati dalam berbicara dan perlakuan, memang kadang-kadang kita ni terlalu hyper-active atau agresif, tapi sebaik-baiknya kawal la sikap tu, bukan untuk kebaikan kita sorang jak, tapi untuk orang sekeliling kita.

Ok la, tu jak entry untuk hari ni, esok ada presentation. Harap dapat buat yang sebaiknya. amin.

Bye and Wassalam ^_^ 





Please..Leave Your Name Here...