Tuesday, November 26, 2013

Akhirnya Jumpa Juga Movie The Phantom of The Opera

Assalam dan selamat petang bloggg..


Sudah bertahun-tahun saya tercari-cari movie The Phantom ni tau, rupa-rupanya kawan saya ada movie tu, ye la cerita tu sebenarnya adaptasi dari novel time sekolah tingkatan dulu, tak pasti juga samada tingkatan 1 atau 2. Apa yang pasti, time saya suka tengok akan satu student kat kelas saya (hehehe malunya nak confess :P).

Masa tu, budak tu baru kena transfer kat sekolah kami, time pertama kali dia masuk kelas, saya tak berapa ambil peduli sangat dia ni, ye la, dia tu dah la baru masuk kelas, lepas tu duduk belakang sekali, yang saya ni pula dah la duduk kat depan sekali, kat tengah-tengah pulak tu, berhadapan dengan sign board lagi, saya pun memang malas nak ambil peduli hal ehwal kat belakang tu. Apa yang saya tau, budak-budak pempuan kat kelas saya asyik usha-usha dia tanya itu dan ini, tapi bukannya la usha-usha yang tergedik-gedik tu, saya maksudkan usha yang mesra sebagai kawan-kawan la. Saya yang kat depan tu, dengar juga la perbualan budak-budak sekelas saya dengan budak baru tu, tapi saya malas nak masuk campur.

Keesokan hari nya, baru saya dapat tengok muka budak baru tu, itu pun time kitorang tengah menunggu murid-murid sesi pagi nak balik, masa tu, kawan saya yang bagitau, yang budak tu adalah budak baru kelmarin. Semenjak hari tu, saya nak sangat tengok muka dia tiap hari, pada pandangan mata saya, dia seorang yang kemas and good looking, budak-budak kelas ada yang gelar dia "clark kent a.k.a superman " dan ada juga yang panggil dia professor sebab penampilan dia sebijik macam ala-ala prof yang nak pegi mengajar sambil bawa case bag nya. Namanya biar la rahsia...hehehe. Ada satu hari tu, time kelas Bahasa English, cikgu suruh kitorang berlakon baca petikan ayat daripada novel The Phantom of The Opera. Dialog tu dibuat secara partner antara lelaki dan perempuan. Runding punya runding, akhirnya cikgu buat keputusan untuk buat undian. Seingat saya la kan, time tu murid lelaki kena pick 1 piece of paper yang ada tertulis nama-nama budak perempuan dalam kelas kitorang, kertas-kertas tu digulung kecil-kecil.

Punya la berdebar time cikgu nak umumkan nama-nama partner, akhirnya, dengan senyum yang lebar dan hati yang girang gembira, saya dapat berpartner dengan si dia iaitu budak baru tu....omo omo omo...time tu, saya rasa macam jadi Lana Lang pula..hehehe, ye la, dalam cerita Superman, kan Clark Kent suka dengan Lana....^_^


Ok, tiba masa untuk kitorang berlakon pula, time tu, saya betul-betul berdiri kat sebelah dia, bukan niat nak menggedik la, cuma tiba-tiba perasaan dup dap dup dap pula muncul, tapi saya cuba buat slumber and cool jak time tu, ye la, pempuan kena la jaga adab sikit. Tahan punya tahan dup dap dup dap tu, tiba-tiba pinggang saya terlanggar bucu meja pula dah, aduhhhh!!!! punya la sakit, nasib la baju sekolah saya tak tercarik di buatnya. Rasanya dorang kat dalam kelas tak perasan kot saya terlanggar meja, cuma kawan yang empunya meja jak tau. Jadi saya pun teruskan la dengan dialog part saya sebagai Christine dan dia sebagai Raoul. Part dialog yang saya paling suka adalah  yang ni... "But, i love u, Christine."
Jangan marah saya tau, ini cuma petikan dialog kat novel tu.


So, semenjak hari tu la saya suka dengan cerita The Phantom of The Opera ni. Saya tak tau pula rupanya novel ni dah di filemkan. Saya tak la reti sangat baca novel BI ni, jadi sebab tu saya malas nak baca, confirm mengantuk punya la, bukan sebab saya tak minat, tapi sebab saya tak faham maksud-maksud ayat yang dia guna. Ye la, ayat kat dalam novel tu kan  guna ayat omputeh dulu-dulu yang penuh dengan madah-madah indahnya...adehhh parohhh... Tak sabar rasanya nak tengok cerita ni, buat masa ni saya tahan-tahan dulu untuk tidak nonton sebab nak fokus dengan semua assignment, projek, presentation dan midterm terakhir nanti. Lepas tu, baru la boleh layan cerita ni puas-puas. Ada banyak movie yang saya nak nonton layan ni sebenarnya.

Ok la, tu jak entry untuk hari ni. Rindu pula dengan kenangan-kenangan time sekolah dulu. ermmm

Bye dan Wassalam ^_^




Thursday, November 21, 2013

Pengalaman Shopping Secara Online

Assalam dan selamat petang bloggg...

Hampir sebulan saya dah tak aktifkan diri di blog ni kan, ermmm macam biasa la, penyakit malas plus busy semakin menular dalam diri ini..hehehe (macam ayat novel jer)

Entry kali ni saya nak story tentang pengalaman saya time shopping melalui online ni. Dulu-dulu mana la saya tau sangat nak beli barang melalui online ni, ye la takut juga kan manatau kena tipu ke apa ke, benda-benda ni semua susah nak percaya sikit, lain la kalau yang face to face kan.

Sem ni tiba-tiba pula macam nak cuba pengalaman beli secara online ni. Hehehe tiba-tiba pula datang mood mengada-ngada nak beli through online ni.

So, langkah pertama yang saya buat adalah dengan survey dulu barang-barang yang dijual secara murah, i mean clearance stock punya produk la, (cehhh speaking pula, macam minah saleh jer) hehehe. Ada la satu page ni kat fb, dorang jual pakaian-pakaian murah kat fb, memang betul-betul murah gilak la. Tak akan jumpa di mana-mana kedai harga macam tu. Beli 3 helai baju dengan harga RM29. Fuhhh murah tak murah.

Apa lagi, saya pun cuba la order, then bank in sejumlah RM30, ye la, kan mesin deposit tu tak boleh masukkan duit kalau angka ganjil. So, dua minggu kemudian, barang tu sampai dengan selamatnya. Memang perasaan ni tak sabar-sabar la nak buka bungkusan tu. Lepas tu, tengok pakaian tu satu-satu. Ermm time tu rasa macam hampa betul, nak tau kenapa? Pakaian tu nampak kecil pula kat bahagian bawah, part lengan memang dah ok dah, cuma part bawah baju tu nampak pendek, tak tutup punggung. Tapi tengok kat gambar di fb, nampak ok jak. Betul la kata orang, yang digambar tak semestinya sama dengan yang realiti.

Beberapa minggu kemudian, saya cuba lagi membeli barang secara online. Kali ni saya beli handphone pula. Hehehe memang ambil risiko betul la beli handphone secara online ni, terutama melalui fb. Masa tengah facebook-ing tu, saya ada terjumpa satu group kat fb ni, katanya dia ni agent untuk yang rebat tu, tapi masa tu saya tak beli terus, saya buat selidik dulu (cehhh macam nak jadi CSI jer) iaitu saya baca dulu komen-komen orang yang sudah memohon dan yang dah dapat handphone tu. Ermmm nampak macam boleh caya jak ni. So, apa lagi, saya pun order la then saya bank in RM89 kat agent tu, tapi dengan syarat kena pm dulu hasil scan ic kita untuk pendaftaran rebat. Mula-mula, macam ragu-ragu jak nak pm ic, ya la benda-benda ni semua mana boleh bagi kat orang sembarangan. Then saya pikir pikir dan pikir, akhirnya kata hati saya cakap, Cuba jak la. Jadi saya pun pm la.

Macam biasa, kena tunggu dua minggu, akhirnya barang tu pun dah sampai tapi saya dapat ambil seminggu selepas barang tu dah sampai sebab masa tu saya ada hal sikit. Perasaan time tu sama juga masa order barang time pertama kali dulu. Rasa tak sabar nak balik kolej cepat-cepat lepas tu buka bungkusan tu. Alhamdulillah handphone yang saya dapat tu amat memuaskan hati, siap ada simkad, kredit dan pakej internet sekali. Rasa macam berbaloi la juga.

Mungkin betul la kata orang kan, benda yang first time tu tak semestinya akan memuaskan hati, sama juga dengan ahli perniagaan yang baru nak memulakan perniagaannya, tak semestinya dia akan untung time permulaan tu, lepas cuba beberapa kali dengan menempuh beberapa cubaan, baru la kemanisan kejayaan tu dapat dirasai. Hehehe tiba-tiba pula masuk tajuk perniagaan ni, apa kes...

Tak pa la, yang penting saya dah merasai pengalaman tu, bak kata orang, "tak cuba tak tahu, dah cuba baru tahu"...hehehe

Walaupun pada mulanya mendapat tentang daripada orang sekeliling, tetapi ku gagahkan jua hati ini untuk mencuba, anggap jak ianya sebagai suatu pengalaman yang boleh diaplikasikan time kat dalam kelas nanti memandangkan saya ambik bidang marketing kat U ni....huhuhu sob sob sob....(ayat macam nak menyedapkan hati jer)

Experience is about learning, so dont be afraid to try out.

Ok la, tu jak untuk hari ni, ada banyak lagi assignment dan projek yang nak disiapkan....

Bye and Wassalam ^_^


Please..Leave Your Name Here...