Friday, March 22, 2013

Antara Pensel dan Komputer, Mana Lebih Canggih?

Assalam dan hepy blogging guyssss...

Kepada yang muslim tu, korang dah solat jumaat ke??? Dan kepada yang non-muslim pula, harap hari ni korang mempunyai hari yang baik dan lebih baik dari semalam.
Sekarang ni macam-macam tabloid canggih yang sudah ada kat pasaran kan. Bermula dengan komputer, laptop, mp3, mp4, psp, BB,ipod, iphone, ipad, dan seterusnya entah apa lagi yang akan muncul. ermm mungkin screen hologram??? 

Tapi dalam masa yang sama, walaupun benda-benda ni semua sudah maju dan advance la katakan, korang jangan lupa pulak pada satu benda lama yang mula2 kita gunakan masa nak belajar ABC dan 123 dulu-dulu. Walaupun benda tu jarang sudah digunakan (kecuali kat sekolah yang masih perlu digunakan), tapi benda tu tiada tandingannya dengan alat teknologi yang lain. Boleh digunakan tidak kira masa, tempat dan situasi.

Mesti korang dah dapat agak kan benda apa yang saya maksudkan tu. Sebenarnya benda tu adalah PENSEL. Maju macam mana pun kita, pensel tetap menjadi pilihan kita untuk menulis something yang important, walaupun komputer dan yang lain sebenarnya lebih canggih berbanding pensel.
Dan yang lebih menariknya, banyak kelebihan kalau kita menggunakan pensel ni jika dibandingkan dengan komputer. Antaranya termasuklah...

1) Pensel boleh diselitkan di telinga. Komputer boleh juga nak selit tapi telinga siapa?
2) Hujung pensel, kalau tumpul boleh ditajamkan. Komputer kalau tumpul?
3) Pensel harganya murah. Komputer murah juga tapi bagi orang kaya jak la
4) Pensel boleh menulis dalam air. Komputer boleh ke?
5) Kalau blackout, pensel masih boleh digunakan untuk menulis, tapi Komputer? asyik tension jak sebab tak sempat nak save fail yang sebelumnya
6) Pensel boleh guna untuk main baling-baling. Komputer pun boleh juga tapi kalau nak rasa macam  mana tastenya, cuba la baling komputer korang
7) Pensel boleh dipakai untuk korek-korek hidung (sy tak hingin pun nak korek guna pensel). Komputer muat ke masuk dalam lubang hidung korang???hehehe
8) Pensel tak boleh terkena virus. Tapi Komputer adalah gudang bagi virus2
9) Pensel kalau jatuh, bunyi dia tak kuat, tak menganggu orang tido pun. Tapi cuba korang try jatuhkan komputer korang tu time semua orang tengah tido nyenyak...tak ke naye jawabnya tu, tak pasal2 kena maki oleh jiran sebelah. hehehe
10) Pensel boleh diletakkan di bawah katil. Komputer pun boleh, tapi bantal tu tak boleh bawa pegi tido
11) Pensel boleh menulis dan melukis tanpa program. Komputer tanpa program, apa jadi?
12) Pensel basah kita boleh jemur lagi. Kalau komputer basah? Macam mana? boleh guna ke lagi???

Korang tak rasa ke betapa hebatnya pensel tu dari dulu hingga kini??? Saya rasa kagum tau..hehehe
Maka dengan itu, saya mengumumkan (cewah...hehe macam watikah perlantikan la pulak)...sebenarnya saya nak kempen yang pensel ni lebih advance dari komputer. So, lebihkan guna pensel berbanding komputer...

Big smile design from pencil to computer...
Smile on Friday...

Wassalam ^_^


Saturday, March 16, 2013

Tugasan Tentang Facebook

Assalam dan hepy blogging...

Pa kabar kamu kamu dan kamu???sihat sik (tak)???hehehe tiba-tiba pula speking sarawak...

Hari ni, punya la best. Tiada apa2 aktiviti hostel yang di buat. So kita cuti-cuti unimas dulu. Kalau dah cuti2 bgni, mesti la best layan movie, kan kan kan...

So, gerakan pertama buka lappy la. Semalam ada 4 movie saya ambik dari member di hostel lain. Target movie saya pagi ni adalah cerita jepun. Best cite ni, ianya tentang sekolah anak-anak orang kaya dan pada masa yang sama mereka tubuhkan satu kelab penyisatan.

Tadi, masa tengah syok layan movie tu, tiba-tiba la pulak classmate saya bagi ingat pasal assignment. Adeh....
Terpaksa la tengok 1 episod jak hari ni. Kalau assignment ni dah siap, baru boleh layan movie blk.

Movie episod pertama dah habis. Apa lagi, buat tugasan la.

Buka buku--> tengok tajuk (erm mcm senang, sb tentang facebook)-->baca artikel dulu --> blur plus mengantuk--> baca soalan 1 pulak--> ermm tambah blur dan confuse--> last2 buka youtube layan lagu....hahhahaha

ermm begitu la keadaannya kalau dah paroh sangat...tengok tajuk jak memang la nampak senang, pastu nak jawab soalan tu yang susah sikit. Berbelit-belit macam ular sawa.

Tak pa la...mau tak mau, kena jawab juga. Jawab sampai terkeluar biji mata.hehe

Ok la, tu jak saya mau celoteh tengah hari ni...Kalau ada sesiapa yang nak bantu, sila komen entry ni..hahaha cewah... gurau jak

Wassalam ^_^



Tuesday, March 12, 2013

Budaya Orang Bercinta Sekarang

Assalam dan Selamat pagi bloggers...

Korang perasan ka macam mana budaya orang bercinta sekarang???

Saya sebenarnya bukan la mau memburuk-burukkan sesiapa, cuma kadang-kadang ada benda yang perlu kita ambik pengajaran sebelum memulakannya, terutama buat adik-adik yang baru nak menjejakkan kaki ke alam remaja dan persediaan menghadapi kehidupan yang penuh berliku-liku ni.

Begini la, saya ambik pengajaran dari satu kisah hamba Allah yang tidak perlulah saya mention namanya.

Timah dan Talha merupakan pasangan yang sedang hangat bercinta kat sekolah. Kedua-duanya mempunyai rupa paras dan good looking la orang kata. Tapi, dalam kelebihan yang mereka miliki tu, ada juga kelemahannya. Walaupun mereka dikatakan pasangan hot kat sekolah, tapi Timah dan Talha ni masing-masing mempunyai scandal (perhubungan dengan pihak ketiga). Kalau bergaduh, scandal menjadi peneman buat sementara. 

Timah dan Talha mempunyai seorang sahabat iaitu Tijah. Tijah ni pun mempunyai seorang bf, tapi pasangan ini boleh dikatakan pasangan yang biasa-biasa saja sebab mereka berdua tidak suka heboh tentang perhubungan cinta-cinta ni terutama kat sekolah. Tidak seperti Timah dan Talha yang dikenali sebagai pasangan hot.

Hinggalah pada suatu hari, Tijah telah mendapat tahu yang Timah ni rupanya mempunyai bf (scandal) selain Talha semasa mereka terserempak di sebuah shopping mall. Kemudian, Timah memujuk Tijah agar tidak memberitahu Talha kerana khuatir sekiranya hubungan mereka akan hancur. Manakala, Tijah terpaksa la menutup rahsia tu demi sahabatnya, Timah.

Beberapa hari kemudian, semasa Tijah dan bf nya sedang menonton wayang, tiba-tiba mereka terserempak dengan Talha bersama seorang wanita cantik dan bergaya yang mereka tidak kenali di Hall yang sama. Pada masa tu, terserlah kegelisahan Talha di hadapan Tijah dan bf nya. Kemudian, Talha pun menceritakan hal yang sebenar kepada Tijah dan bf nya. Seperti yang diduga oleh Tijah, rahsia yang disembunyikan oleh Talha ni adalah hampir serupa dengan rahsia yang Timah rahsiakan daripada Talha.

Sejak daripada kejadian tu, Tijah telah dapat mengagak sikap kedua-dua pasangan sejoli ni. Tijah telah menjadi orang pertengahan untuk menyimpan rahsia kedua-dua sahabatnya tu. Dan dia tidak tahu untuk berbuat apa sebabnya tiada yang salah dan betul dalam hal ni.

Lepas tu, Tijah pun ambik keputusan untuk membiarkan saja Timah dan Talha untuk menguruskan rahsia mereka itu. Sebab dia sedar, lambat-laun rahsia mereka akan terbongkar juga.
Beberapa bulan kemudian, Tijah perasan yang sikap Timah dan Talha sudah tidak semesra dulu. Kini mereka lebih banyak menghabiskan masa menyendiri di rumah masing-masing.
Setelah diceritakan oleh Timah, barulah Tijah dapat tahu yang Timah dan Talha telah putus hubungan sebulan yang lalu. 

Lima bulan kemudian, Tijah telah dapat tahu yang Talha akan bernikah. Tetapi pernikahannya bukanlah dengan Timah. Pernikahan tu adalah di antara Talha dan Trisha. Tijah sebenarnya tidak tahu dari mana datangnya Trisha ni sehingga boleh menyebabkan Talha mengawininya. Pada hal Timah, iaitu gf Talha yang bertahun-tahun lamanya mereka bercinta pun boleh berpisah.

Sekarang ni, tinggallah Timah dengan cara  hidupnya yang baru iaitu dia mahu berubah menjadi seorang yang lebih baik dari sebelumnya. Dia berasa bersyukur kerana dia mempunyai seorang sahabat seperti Tijah yang sentiasa memberi kata-kata semangat dan dorongan kepadanya di saat dia keseorangan.

So, itu adalah kisah yang banyak sudah berlaku dalam kalangan remaja-remaja dan golongan dewasa sekarang. Janji sehidup semati kononya la, walhal maksudnya sorang hidup, sorang mati. Dalam hidup ni, memang la kita kena pandai jaga diri, tetapi dalam masa yang sama, kita kena la juga jaga hati orang sekeliling kita. Pernah dengar ka HUKUM KARMA???? haaaaaaa itu adalah hukuman yang akan berbalik kepada kita sendiri sekiranya kita telah melakukan sesuatu yang tidak disukai oleh orang yang kita telah sakiti. Misalnya seperti kisah di atas tu lah...

Sebenarnya banyak sudah kisah-kisah macam ni saya dengar sana sini. Sampaikan saya sendiri pun sudah naik muak mendengarnya, kalau boleh termuntah-muntah saya jadinya nanti...hahaha..(tidak la sampai macam tu sekali, lebih-lebih pulak)

Apa-apa pun, korang kena ingat, berfikir dahulu sebelum buat.

Wassalam ^_^



Friday, March 08, 2013

Sehari Di Hari Jumaat

Assalam dan Selamat tengah hari bloggers...


Hari jumaat yang penuh barokah ini adalah hari yang paling baik untuk kita melakukan segala amal kebaikan. Selalunya, kalau hari jumaat ni, drama-drama dan movie yang ditayangkan kat televisyen adalah lebih bersifat yang ketuhanan dan memberi pengajaran. Tapi hari ni saya tidak dapat mau nonton cerita tu semua kat TV sebab di hostel ni mana ada TV, kalau mau menonton pun, kena nonton by internet, tapi sayangnya saya tidak dapat buka laman web untuk TV live sebab sudah kena block rasanya oleh hostel ni

Lagi satu, kita jangan lupa yang hari jumaat ni juga adalah penghulu segala hari dan banyak kelebihan yang ada pada hari jumaat ni. Antaranya...


1. Berlakunya Hari Qiamat.
Dalam suatu hadis riwayat Muslim, RasuluLlah SAW ada menyebut bahawa:
“Pada hari Jumaat juga qiamat akan berlaku. Pada hari itu tidaklah seorang yang beriman meminta sesuatu daripada Allah melainkan akan dikabulkan permintaannya.”
Dalam hadis lain, RasuluLlah SAW bersabda yang bermaksud :
“Hari Yang Dijanjikan ialah Hari Qiamat. Hari Yang Disaksikan ialah Hari Arafah, dan Hari Yang Menyaksikan ialah Hari Jumaat. Matahari tidak terbit dan tidak terbenam pada mana-mana hari yang lebih mulia dan afdal daripada hari Jumaat.”
2. Nabi Adam Diciptakan Dan Baginda Juga Disingkirkan Dari Syurga.
Hari ini nabi Adam a.s diciptakan, dan hari ini jugalah beliau diturunkan daripada syurga. Daripada Abu Hurairah katanya, Rasulullah SAW bersabda, maksudnya:
“Sebaik-baik hari yang terbit matahari ialah Jumaat, pada hari itulah, Adam a.s. diciptakan dan pada hari itulah juga dia dikeluarkan dari syurga.”
3. Penghulu Segala Hari.
Jumaat ini adalah hari yang sangat-sangat istimewa kerana Islam meletakkan Jumaat itu ketua dan lebih sedikit ganjarannya berbanding hari-hari yang lain. Dalam suatu hadis Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah yang bermaksud: “Jumaat dinamakan sebagai ‘Saidul aiyam’ iaitu penghulu segala hari (hari yang sebaik hari).” Terdapat banyak kebaikan dan kelebihan pada hari ini termasuklah Solat Jum’aat.

4. Selamat Dari Fitnah Kubur Bagi Yang Mati Pada Hari Jumaat.
Menurut Rasulullah SAW:
“Tidak seorang muslim yang mati pada hari Jumaat atau pun malam Jumaat, melainkan diselamatkan Allah daripada fitnah kubur.”
5. Kebaikan Dengan Memotong Kuku.
Ibnu Masud berkata, “Sesiapa yang memotong kuku pada hari Jumaat, Allah akan menyembuhkannya daripada penyakit dan memberikannya keselamatan.”

6. Makbulnya Doa Di Antara Dua Khutbah.
“Pada hari itu terdapat suatu masa di mana seorang hamba mukmin apabila meminta (berdoa) kepada Allah sesuatu kebaikan melainkan Allah memakbulkan doanya atau ia meminta Allah melindunginya daripada sesuatu kejahatan melainkan Allah melindunginya daripada kejahatan.” (Hadis riwayat Tirmizi).
Berdasarkan hadith Rasulullah SAW daripada Abu Hurairah yang bermaksud:
“Pada hari Jumaat ada satu saat yang bertepatan dengan orang Islam ketika dia sedang sembahyang, di mana tatkala ia berdoa maka doanya itu akan dimakbulkan.”
Dan RasuluLlah SAW menunjukkan isyarat tangannya yang membawa maksud sedikit sahaja waktu itu.
Abi Burdah bin Abi al-Amusa al-Asy’ari r.a berkata bahawa beliau pernah mendengar bahawa Abdullah bin Umar r.a pernah mendengar bahawa RasuluLlah SAW pernah menjelaskan bahawa waktu yang paling mustajab itu adalah waktu antara imam duduk di atas mimbar sehingga solat selesai didirikan. Hadith Rasulullah SAW daripada Jabar r.a pula mengatakan ianya adalah pada hari Juma’at, akhir waktu Asar. (Riwayat Abu Daud, An Nasa’iy dan Al Haakim)

So, Selamat beramal....

Wassalam ^_^



Please..Leave Your Name Here...