Sunday, January 13, 2013

Plagiat K-Pop

Assalam dan petang my blogger...

Korang tau ka apa itu PLAGIAT?
Secara umumnya, plagiat ni adalah meniru atau  menciplak sesuatu karya, idea, penampilan, penulisan dan yang sama waktu dengannya.

Kali ni saya nak bagi tunjuk kat korang semua beberapa artis pop yang cuba nak memplagiat artis lain yang sememangnya sudah mempunyai kedudukan yang baik dalam industri entertainment ni. Kalau korang search kat google or youtube, huh!!! sungguh banyak artis-artis plagiat dipaparkan. Kadang-kadang saya rasa sakit ati pulak. Macam tiada idea lain ke nak ditonjolkan, last-last ambil idea orang lain pastu buat idea tu macam idea dia sendiri. ishhhh sungguh melampau!!! ok ok ok, sabar, sabar...jangan ikutkan hati aisyah...

Ini la antara artis-artis plagiat tu....

T-ARA (korea) vs Blink (indon)

T-ARA (korea) vs Blink (indon)

T-ARA (korea) vs Cherry Belle (indon)

 Baju pun sama. Agak-agak laaa...



SNSD (korea) vs Cherry Belle (indon)

SNSD (korea) vs Cherry Belle (indon)

Girl Generation (SNSD) vs cherry belle

Haaa yang ni la dua plagiator kpop. Cherry belle dan Blink. Sekarang ni dunia sudah digilai dengan K-Pop. Kalau bagi yang penggemar K-pop tu, mesti tau group SNSD ni kan. Actually SNSD ni sudah berusia 4 atau 5 tahun dalam industri entertainment ni, dan plagiator cherry belle pulak baru saja 2 tahun dalam bidang ni.

Kalau korang nak lebih pasti lagi, cuba korang search kat youtube, then cuba dengar lagu SNSD-Kissing You dan cherry belle-Best Friend Forever. Ermmm memang sebijik sama, liriknya ja yang berbeza iaitu korea vs indon.

Yang ni pula band pop lelaki...

Big Bang dan DBSK vs Mosquito

Ini pula plagiator dari band indon juga iaitu Mosquito (ermm agak pelik nama kumpulan ni). Ok, yang ni saya betul-betul tak puas ati, dorang tiru bulat-bulat pulak. Macam saya mau tampar-tampar saja producernya ni. Plagiarism!!! Dua pose pic yang kat atas ni adalah dari group Big Bang (baju putih) dan DBSK (baju gelap), dan yang kat bawah tu pulak Mosquito.

Yang ni pula cuba perhatikan kedudukan setiap ahlinya dalam poster ni, sama kan. Yang bezanya plagiator Geisha ni ada sorang pempuan. 

FT Island (korea) vs Geisha (indon)

Pic seterusnya pula sama dari segi nama group. Ini adalah dua band yang berbeza dari segi negara dan ahli tapi nama kumpulan dorang sama dan siap ada bintang lagi kat tengah. Band Sm*sh korea ni sudah lama dalam industri ni tapi yang sm*sh dari indon ni pula entah sejak bila munculnya.

Sm*sh korea vs Smsh indon

Suju (korea) vs XLR8 (indon)

Actually banyak lagi plagiator-plagiator yang terlalu meniru artis-artis kpop ni. Tapi cukup la yang ni saja saya tunjukkan. Ada berlambak-lambak lagi kat dalam youtube dan google tentang plagiarism ni.

Saya tau, banyak sudah blogger-blogger lain yang sudah update entry berkenaan ni. Tapi ini adalah sebahagian kecil picture-picture yang saya nak share kat korang. So, bagi yang kpop holic tu, saya harap korang bertendang ya..ehhhh silap, harap korang bertenang ya...kita patut anti dengan plagiarism2 ni. Nampak sangat yang mereka ni tiada emej yang tersendiri.

Ok la, tu saja entry untuk kali ni. daaa

Wassalam ^_^


2 comments:

yun syazwani said...

nak tiru tak agak-agak....

Aisyah Qaisyiah said...

tu la tu...tiada identiti sendiri kan mereka ni

Please..Leave Your Name Here...