Tuesday, October 30, 2012

CeriTera Sekolah Dulu-dulu

Malam ni memang bosan gila, nak belajar pun belum ada mood lagi.
So tangan ni pun pandai la pla on laptop then buka twitter. Rasa macam terkenang sesuatu pla time baca  tweet kawan2 kat twitter tu.
Rupanya dorang cerita pasal tabiat, kelakuan dan kisah time kat sekolah dulu-dulu. Banyak sangat perbezaan budak2 sekolah zaman sekarang ni dengan zaman saya dulu2.
dulu2 masa zaman sekolah saya, budak-budak yang lain suka sangat cakap mcm ni, "eh jom la main, kalau kamu x mau main, kami x kawan"...pada hal x sampai beberapa minit, bekawan juga semula.
 
dulu2, kitorang cuma bawa 20 sen atau 50 sen saja time sekolah rendah, masa naik sekolah menengah pla, duit saku up sikit ke RM1..rasa macam best la juga sebab boleh bawa duit saku banyak-banyak macam abang...haha.. tapi sekarang ni, budak2 x nak pergi sekolah dengan berbekalkan 50 sen. mereka akan terima kalau parents bagi RM1, itu bagi yang sekolah rendah, kalau sekolah menengahnya pula mesti la nak bawa RM2 atau RM3 sehari. huishhh gilak eh
 
dulu2 internet-internet ni semua belum femes lg time zaman sekolah kami, facebook, twitter, blog, dan myspace ni semua belum ada lg masa tu. kitorang mula kenal network social ni hanya friendster jak pun, itupun dia femes masa saya dalam sekolah menengah. tapi sekarang, budak2 yang umur 6 tahun pun suah pandai guna fb, edit2 gambar la, pokoknya budak2 zaman sekarang mmg up dari segi teknologinya.
dulu2 kitorang suka main polis dan pencuri, main galah panjang, main lompat getah dan macam2 lg la, tapi sekarang budak2 dah x layan permainan2 macam tu. mereka ada game yang lebih canggih, hanya perlu gerakkan tangan jak,badan2 segala hingga la ke kaki, x perlu bergerak. ala budak2 zaman sekarang la lebih layan game yang ada kat fb, ipad dan yang sama waktu dengannya.
ermm banyak sangat la perbezaan suasana sekolah time dulu2 dan zaman sekarang. apa2 pun, saya sangat2 rindukan suasana dan kekecohan time di sekolah dulu. zaman sekolah la yang paling best dan banyak menyimpan memori.
 

No comments:

Please..Leave Your Name Here...