Tuesday, March 20, 2012

RM6 Sahaja

Assalam dan selamat malam bloggers

hari ni adalah hari yang malang buat sy. dengan keadaan sy dan rakan2 yang lain nak masuk kelas Bi dalam perpustakaan, tiba-tiba sy rasa sedih sangat selepas mendapati yang dompet sy telah diselongkar oleh Orang Yang Tidak Diketahui Namanya.

kisahnya begini, di dalam dompet hanya terdapat RM6 dan syiling2 yang entah berapa nilainya. jadi, dengan yakinnya juga sy telah menyimpan dompet di dalam beg tangan kuliah sy dan beg tersebut perlu diletak dalam loker yang telah disediakan di luar library.

setelah kelas bi habis, dengan perasaan yang girang, saya pun pergi ke loker dan mengemas barang-barang yang lainnya sebab masa tu, keadaan di kawasan ipt sy sangat meriah dengan aktiviti2 kempen yang dijalankan.

kemudian, sy dan rakan2 yang lain memulakan perjalanan dari 1 pameran ke 1 pameran. sampai sahaja di 1 pameran ni, baru saya teringat yang semalam sy ada memesan mereka agar membuatkan sekeping kad kelahiran hijrah. kad tu mestilah kena bayar, tak banyak pun cuma RM1 saja. jadi, saya membuka beg tangan dan mencapai dompet yang ada di dalamnya. tengah mau buka dompet tu, sy rasa macam tak percaya sebab dompet sy kosong dan hanya tinggal kad2 bank,ic, dan duit syiling. setahu sy, sebelum tu, sy masih ada RM6 dalam dompet. last2, time mau bayar kad tu, duit kertas sy sudah tiada.

Oh no!!! adakah sy telah kecurian wang???

aduiii siapa la yang sanggup curi duit sy yang tak seberapa banyak tu. sudahlah tinggal RM6 jak, RM6 tu juga la orang tu pegi kebas....apa punya malang la nasib hari ni.

So, pengajaran untuk hari ni, "Jangan Sesekali Membiarkan Dompet Anda Di Merata-rata Tempat". dan lagi satu, yakinlah bahawa ramai pengintip2 atau lebih dikenali "pencuri" yang sedang memerhatikan mangsanya.

2 comments:

AL AZRUL said...

nma pun pencuri, RM6 pun sapu la..

btw, gmbar KSB tu>>
title slah la.. KSB kan, bkan KBS.. :)

Aisyah Qaisyiah said...

Al Azrul: tu la tu, tiada kasihan langsung...alamak baru perasan pulak pasal KBS tu tersalah....thanx

Please..Leave Your Name Here...