Sunday, December 30, 2012

Cinta Islamik


Assalam dan tengah hari my blog..
Pernah tengok tak movie Ketika Cinta Bertasbih? Best kan wayang tu. Apa tak nya, itu kan hasil karya Habiburrahman El Shirazy. FYI, hari tu beliau ada datang kat IPTA saya, rasa terharu sangat-sangat sebab dapat jumpa dia depan-depan mata. Dan beliau juga ada menyampaikan dua buah puisi khas buat Gaza, rasa sebak dan hampir mengalir air mata ni time dengar dia berpuisi, sungguh indah pengahayatannya. Ok, berbalik kepada berkenaan karyanya, semua hasil karya beliau memang sangat memberi pengajaran dan terdapat unsur-unsur keagamaan yang patut kita ketahui melalui cerita-ceritanya tu. Lagi pun, cerita beliau ni banyak berunsurkan cinta Islamik. Ya la, kan sekarang ni banyak sudah cerita-cerita cinta yang lebih kepada nafsu dan keseronokan semata-mata terutama dalam kalangan remaja masa kini. ish ish ish apa nak jadi la masyarakat sekarang ni.
Tapi kali ni, saya bukannya nak story mory tentang cerita Ketika Cinta Bertasbih. Itu hanya selingan atau mukadimah saja. 
Actually saya nak story tentang satu drama sinetron iaitu Dari Sujud Ke Sujud.
Saya belum tengok lagi cerita ni sebab saya tak tau pun kewujudan cerita ni. Hingga la saya terjumpa video lagu tentang cerita ni di youtube. Mula-mula saya cuma nak dengar-dengar sambil santai-santai saja lepas buat revision for final exam. Lepas tu, saya terus jatuh cinta dengan lagu ni. So, saya pun pergilah tanya dengan Mr.Google tentang sinopsis cerita ni. Then, baru saya perasan, rupanya cerita ni macam hasil sambungan daripada Ketika Cinta Bertasbih. Pelakon-pelakonnya pun orang yang sama cuma ada pelakon tambahan sikit.
Ok, kat bawah ni adalah sinopsis cerita Dari Sujud Ke Sujud, korang baca la... hehe tapi bahasa dia ada keindonan la sikit. Kalau Tak paham, ala korang google translate saja, macam tak biasa kan..hehe
DAARUL Quran, Wangen, Polanharjo, Klaten masih dalam asuhan Ustadz Azzam (Kholidi) dan Anna (Oki Setiana), istrinya. Kyai Luthfi, ayahanda Anna, masih menginginkan hidup beribadah di samping Masjidil Haram.
Azzam dan Anna dibantu Mujab, pamannya, menjadikan pesantren sebagai tempat belajar, bertanya, berteduh, dan tempat mencari perlindungan bagi masyarakat luas.
Suatu hari pesantren kedatangan seorang gadis yang tampak begitu ketakutan, Shofia (Marshanda). Shofia mengadukan permasalahannya pada Azzam dan Anna, karena ia telah dinikahkan dengan Syamsun Niam tanpa sepengetahuannya.
Shofia merasa dizalimi, Akad nikah telah dilangsungkan tanpa persetujuan darinya. Ia menolak akad nikah itu. Ia tidak suka dengan Niam. Shofia meminta perlindungan pada pesantren dan ingin tinggal di sana.
Pesantren mencari klarifikasi. Ternyata, orangtua Shofia memiliki alasan kuat. Tujuannya adalah memisahkan Shofia dari Niko yang seorang berandalan. Namun Shofia tetap memilih Niko. Makanya Pak Sunar, ayah Shofia memaksa Shofia menikah dengan Niam.
Shofia dijemput paksa dari pesantren. Karena pihak pesantren merasa tak punya hak untuk menahan Shofia, akhirnya Shofia dilepaskan. Orangtua Shofia memulangkan Shofia ke rumah Niam.
Tak mau terus bersama Niam, Shofia pura-pura gila. Ini mempermalukan keluarga Niam, sehingga orangtua Niam menganggap Shofia tak layak dijadikan mantu. Namun Niam yakin Shofia hanya pura-pura gila. Merasa harga dirinya telah diinjak-injak Shofia, Niam bertekad menaklukkan Shofia.
Niam menuduh pesantren mencuci otak Shofia. Azzam dan Anna membantah. Mereka tidak takut meski Niam mengancam akan melaporkan masalah ini ke polisi.
Shofia yang pura-pura gila kabur menemui Niko. Hal ini tidak disia-siakan Niko. Ia berniat menodai Shofia.
Sementara Azzam dan Anna pun sebenarnya tidak bebas dari masalah. Anna yang hamil tua terpaksa melahirkan secara premature gara-gara Azzam menghindari pengendara motor yang ugal-ugalan. Akibat kejadian itu, bayi Anna tidak terselamatkan.
Anna terguncang. Masalah semakin pelik saat bisnis eskpor mebel Azzam ke Australia mengalami masalah. Azzam menderita keruguan besar dan terancam harus membayar denda besar. Bahkan rumah Kyai Luthfi terancam disita bank.
Ilyas (Dude Harlino) dan Husna (Meyda Sefira) tak luput dari konflik. Ilyas sempat menjatuhkan talak pada Husna. Azzam berusaha keras mendamaikan keduanya karena tak mau rumah tangga adiknya menjadi contoh buruk bagi masyarakat.
Biaya perawatan jantung buatan Husna ternyata sangat mahal. Ilyas sudah menjual tanah milik orangtua untuk perawatan. Ibu Ilyas meminta Ilyas untuk menceraikan Husna. Namun Ilyas enggan, karena Husna tidak bersalah.
Husna yang mendengar itu mengadu ke rumah Azzam. Ilyas meminta istrinya pulang. Kalau sampai shubuh tidak pulang, maka talaknya jatuh. Husna minta dijemput. Tapi Ilyas yang emosi minta Husna datang sendiri. Sampai Shubuh menjelang, Husna tidak pulang. Ilyas menyesal, berniat rujuk. Tapi ibunya tidak setuju.
Pada saat bersamaan, Ilyas menolong seorang gadis yang sekarat di tengah hujan. Ilyas membawa ke RS dan bahkan mendonorkan darahnya. Vivi (Asmirandah), nama gadis itu adalah seorang dokter Pusat Kesehatan Pesantren yang telah diperkosa Niko.
Terkesan dengan kebaikan Ilyas, Vivi bertanya apakah Ilyas mau menikahinya. Ilyas terkejut. Terlebih saat itu hubungannya dengan Husna sedang tidak baik.
Masih ada Haji Samingan yang sering menyesatkan masyarakat dengan memberikan fatwa-fatwa menyimpang. Seperti shalat tidak perlu wudhu, juga daging anjing dan ular itu halal.
Kalau nak tau cerita selanjutnya, korang pergi la download..hehe
Kat bawah ni pulak lagu tema cerita tu...
Dari Sujud Ke Sujud (Lagu OST)
Bagaimana ku jelaskan cinta
Karna itu tak dapat dijabarkan
Sesuatu yang indah terlahir dari rasa
Dan rasa itu karunia ilahi...
(Dari sujud ke sujud)

Bagaimana ku jelaskan cinta
Bila malu selalu melandaku
Semua rasa itu malu rasa bahagia
Takut dan cemburu pun karunia ilahi...

Dari sujud ke sujud
Sejuta doa ku lantun untuk cinta
Dalam hati anak-anak manusia hablumminannas

Dari sujud ke sujud
Ku tasbihkan hanya untuk cinta
Subhanallah cinta kita terus bertasbih...

Bagaimana ku jelaskan cinta
Karna itu tak dapat dijabarkan
Sesuatu yang indah terlahir dari rasa
Dan rasa itu karunia ilahi...

Bagaimana ku jelaskan cinta
Bila malu selalu melandaku
Semua rasa itu malu rasa bahagia
Takut dan cemburu pun karunia ilahi...

Dari sujud ke sujud
Sejuta doa ku lantun untuk cinta
Dalam hati anak-anak manusia hablumminannas

Dari sujud ke sujud
Ku tasbihkan hanya untuk cinta
Subhanallah cinta kita terus bertasbih...

Dari sujud ke sujud
Ku tasbihkan hanya untuk cinta
Subhanallah cinta kita terus bertasbih...

Subhanallah
Subhanallah
Subhanallah
Dari sujud ke sujud

Tambahan lagi, korang tengok la juga cerita tentang Dalam Mihrab Cinta. Cerita tu pun best juga tau and sedih.


Ok la, selamat melayan cerita cinta Islamik...

Wassalam.. ^_^

Saturday, December 29, 2012

Jasamu Dikenang

Assalam dan malam my blogger..

Masih ingat ka seorang pemimpin ulung Malaysia suatu ketika dahulu?
Corak kepemimpinannya sungguh membuka mata semua rakyat dan negara-negara luar.

Kalau bukan kerana kebijaksanaannya dalam meneraju Malaysia, mungkin Malaysia tidak akan semaju dan semakmur seperti sekarang ini.

Saya sangat mengagumi kebolehan beliau yang mana dapat membawa Malaysia keluar daripada kemelesetan ekonomi suatu ketika dahulu.

Kalau diimbas sejarah tentang beliau, memang akan menitis air mata.
Dulu-dulu, beliau bukanlah sesenang seperti yang kita pikirkan. Kita patut bersyukur sebab banyak sudah kemudahan yang kita nikmati zaman sekarang, Tetapi semasa zaman beliau time sekolah dulu, beliau tidak dapat menikmati apa yang kita ada sekarang ini, beliau terpaksa berusaha dengan hasil keringat sendiri untuk mendapatkan yang terbaik buat dirinya. I'm Proud of him.

Actually, beliau yang saya maksudkan adalah sudah semestinya Tun Dr.Mahathir, bekas PM kita.

Tun Dr. Mahathir Mohamad

Ermm tiba-tiba pulak saya cerita tentang beliau kan. Nak tau kenapa?

Sebab masa saya tengah layan youtube tadi, tiba-tiba saya ternampak 1 tajuk video yang sangat menarik perhatian saya. Tajuk nya DR MAHATHIR LETAK JAWATAN...

Ni dia klip video tu :


Masa tengah nonton tu, mengalir air mata saya. Sangat-sangat menghibakan. Tak tau mau cakap apa sudah. Malaysia betul-betul sudah kehilangan seorang pemimpin yang sangat berwibawa. 

Di tempat itu la beliau mula menjadi pemimpin negara, dan di tempat itu juga la beliau mengakhiri zaman kepemimpinannya. 

Jasamu dikenang wahai bapa kami....

Wassalam ^_^

Thursday, December 27, 2012

Ketawa...Ketawa... dan Ketawa!!!

Assalam dan malam my blog...

Hari ni banyak sangat ketawa la.

Asal saja dapat berkumpul 1 rumah, mesti ketawa macam nak mampus, kalau boleh, macam mau terkeluar sudah ini usus perut gara-gara ketawa yang overdose...

Yalakan, time begini jarang-jarang sudah kami dapat berkumpul sebab masing-masing sibuk buat revision. Yang saya ni pula, sibuk nonton youtube.hehe...ala sekali sekala jak pun, bukannya selalu....

Ermm sebenarnya risau juga ni sebab saya banyak sangat ketawa. Adui... orang kata tak baik banyak ketawa, nanti ada benda tak baik akan berlaku..selalunya la~

Masa tengah nonton kat youtube tu, wahh macam-macam cerita lucu saya tengok..hehe..tu yang ketawa sampai tak ingat dunia tu...astagfirullah!!!

Semua cerita lucu saya layan, mula-mula maharaja lawak, pastu mathlufi, pastu aksi sindir menyindir artis, and lastly, cerita opera van java...hahaha bengong betul la cerita tu. Tapi lucu bebenor (cewah ala-ala perok gitu lorh)hee...

Ada beberapa ayat yang menarik minat saya time nonton cerita tu...hehe but sweet words bah~
Ayat ni best diguna kalau masa nak urat awek or cowok..cewah...haha mengada-ngada macam kuda betul.

1)  lelaki : tahu tak kenapa aku suka makan apple berbanding anggur?
    wanita: tak tau...kenapa?
    lelaki : sebab aku lebih suka ngapellin kamu berbanding nganggurin kamu...(maksudnya, saya lebih suka kapel dengan kamu berbanding menganggur)

2) lelaki : tahu tak kenapa matahari itu panas?
    wanita : kenapa ya?
    lelaki : sebab matahari itu sedang membakar cinta hati kita...

3) lelaki : tahu tak paku mana yang boleh membuatkan orang mati?
    wanita : semua paku boleh buat orang mati, paku apa yang dimaksudkan itu?
    lelaki : paku cinta pada mu....

Actually banyak lagi ayat-ayat lucu but sweet yang cerita tu bagitau, tapi ini saja yang saya dapat tangkap...hahaha, ya la kan, mereka speaking bahasa indon,tapi  saya dapat paham sikit-sikit saja, kalau ada subtitles lagi bagus kan...hehehe

Apa-apa pun, tak perlu tension-tension stdy. Ilmu tu tak akan masuk dalam otak kalau hati kita tak menginginkannya....So, belajar la time hati kita tenang, baru lah ilmu tu senang sikit nak meresap ke dalam sanubari kita..hehe cewah ayat siot macam nak mampus jak rasanya...hahaha

Peace for study smart....

Wassalam ^_^

Wednesday, December 26, 2012

Beralih Ke Subjek Titas

Assalam and petang my blog...

Sudah 4 hari saya cuba untuk mencintai dan memahami subjek ekonomi ni, akhirnya, saya paham juga la sikit. Orang cakap, sikit-sikit, lama-lama jadi bukit. Sepanjang 4 hari tu juga la saya cuba nak paham bentuk keluk-keluk dalam ekonomi, ini baru berkenaan mikro, next week saya kena stdy smart pasal makro pulak sebab topik tu termasuk dalam target saya. 

Sedangkan mikro ni pun sudah cukup buat saya pening lalat, apa lagi makro pulak nanti, bukannya pening lalat sudah, tapi mabuk kepayan saya jadinya nanti. ermm begitu la lumrah stdy kan, mau tak mau, kena terima juga.

Ok, hari ni, bersamaan hari rabu, dan tinggal 8 hari lagi final exam akan bermula di UNIMAS, dan di situ juga la penentunya. So, disebabkan masa yang hampir kian tiba, so saya kena alihkan perhatian stdy saya kepada subjek TITAS pulak iaitu Tamadun Islam dan Tamadun Asia. Subjek ni tak la susah mana sebab kebanyakan subtopiknya saya sudah belajar masa kat form4 and form 5 di teknik. Tapi... tu la, kena baca juga sebab otak saya ni bukannya Long-term mind..hehehe...kan bagus dapat jadi budak pintar macam adi putra dan sofea...mereka tu semua anak-anak pintar malaysia.

ermmm tapi tak apa la, saya bersyukur apa adanya. Nanti silap hari bulan, Allah tarik balik semua kenikmatan yang Dia anugerahkan kepada saya, merana la jawabnya...eee nauzubillah...

So, hari ni, pembacaan TITAS akan dimulakan dari bab yang belakang...hehehe...saya macam tu la, mana-mana buku pun, saya suka start baca dari belakang ke depan. Kalau ada sinopsis lagi bagus, macam baca novel tu la, kena baca sinopsis dulu, baru dapat paham cerita sebenar..hehe 

Ok la tu saja untuk hari ni my butterfly blog...inn sya Allah kalau ada masa lagi, saya akan lawat kamu k...daaa

Wassalam ^_^

My Go-Lucky Friend


Assalam dan malam my blog...

Dalam entry2 yang lepas, saya sudah ceritakan pasal sorang demi sorang kawan-kawan terdekat saya, bermula dengan my BFF hinggalah Geng UG.

Tapi, ada sorang lagi kawan yang belum saya story morry pasal dia. Nak tau rupa dia macam mana? Ok, ni dia..taraaaa!!!


hah tu la orangnya. Daya ni anak kacukan pakistan plus bugis. Orangnya kecik2 molek and ada tarikan yang tersendiri juga dia ni.hehe.


Hendak dijadikan cerita, saya pun xtau macam mana blh rapat dengan budak ni, haha. Kami kenal dan mula rapat masa semester 1 di hostel. Time tu kami bukanlah roomate cuma jiranmate saja. Yang peliknya, roomate saya masa sem1 adalah 1 daerah dgn saya, daya ni pula orang Lahad Datu, bersebelah dgn daerah saya di Tawau. Tapi saya lebih rapat dengan daya, mgkn sebab kami ni serasi and kami mempunyai  watak yang serupa iaitu ceria. Roomate saya time tu pula tua setahun dari saya dan orangnya sangat matang, jadi saya segan la sikit dgn dia.


Selain dua Geng UG di atas ni, daya ni adalah tempat saya meluahkan perasaan suka dan duka saya. 
Sememangnya dia ni seorang pendengar yang baik. Kadang2 dia pun akan meluah masalah dan kegembiraannya dengan saya. So, sebab tu la saya kata yang kami ni serasi. Tapi selalunya masalah dia ni x banyak sangat, Cuma masalah dgn bf dia saja. Kalau saya sedih, saya terus mesej daya untuk temankan saya pergi makan aiskrim di cafe, sambil makan aiskrim, sesi luah meluah pun akan berlangsung...hehehe.


Sekarang ni kami grad sudah. And the 1 more thing, kedua-dua kami berjaya sambung stdy di U walaupun sorang di UNIMAS dan sorang lagi di UMS, tapi kami masih lagi berhubung melalui social network or handphone. Owh lupa pla mau bagitau, daya ni sebenarnya bakal-bakal akauntan sebab ayahnya kata bidang tu mempunyai masa depan yang lebih cerah.

Apa-apa pun, saya rindu nak bercerita panjang dengan budak sorang ni. Huhu bila la agaknya kami dapat jumpa lagi and bercerita macam dulu-dulu time di poli.



Semoga semua kawan-kawan saya dapat mencapai bidang yang diceburi masa di poli dulu.amin... inn sya Allah...

Thats all about her, my fren...
Wassalam...^_^

Tuesday, December 25, 2012

Ilmu Ada Di Mana Saja

Assalam dan pagi my blog..

ermm ni la kali pertama saya belajar pasal pelajaran melalui youtube or blogspot orang lain. Saya sudah tidak tau nak minta ajar dengan siapa. Terasa diri ini macam terumbang-ambing disebabkan belajar subjek ekonomi ni. Kalau dulu masa di Poli, kira ok la juga pelajarannya sebab time tu kan kitorang belajar in mix language.

Tapi itu tidak akan melemahkan semangat saya. Walau susah macam mana sekalipun subjek ni, saya kena teruskan juga, ingat matlamat dan tujuan mu AISYAH. Ingat harapan PARENTS mu.

Lagi satu, hidup di negeri orang ini telah mengajar saya agar lebih tenang, cekal, kuat dan berani menghadapi liku-liku kehidupan ini. Kalau dulu, saya ada bestfriend yang menemani saya di saat saya susah atau senang, tapi sekarang, saya terpaksa berpisah hala tuju dengan bestfriend saya itu sebab rezeki saya berada di sini dan rezeki dia, inn sya allah akan tiba suatu hari kelak. Rindu kat kawan-kawan lama saya sejenak.

Ok, berbalik kepada mukadimah saya berkenaan study melalui youtube tu pulak, sebenarnya ada banyak cara untuk kita menuntut ilmu. Yang utama kenalah mohon banyak-banyak doa dan pertolongan daripada Allah agar dipermudahkan segalanya. Dan seterusnya USAHA. Kalau doa tanpa usaha, macam mana Allah nak tolongkan. Sedangkan Nabi SAW pun berusaha dan rajin mendalami ilmu agama dan solat walaupun beliau sememangnya telah  dijanjikan syurga baginya kelak.

So, kita ni yang sebagai manusia biasa lagi hina, sepatutnya kita kenalah lebih gigih berusaha sekiranya ingin mendapatkan sesuatu perkara. Bukannya hanya tau mengharap saja.

Actually, saya ni bukanlah baik sangat nak bagi nasihat-nasihat tu semua. Ya la kita ni bukannya sempurna mana pun kan. So, apa-apa yang saya katakan tu semuanya adalah lebih kepada pembinaan character diri saya supaya saya dapat memotivasikan diri saya sendiri. 

ok la, tu saja saya nak celoteh-celoteh hari ni.

Wassalam ^_^

Saturday, December 22, 2012

Kuliah Kata Pergi,Exam Kata Mari

Assalam dan morning my blog...

Hari ni adalah hari terakhir minggu perkuliahan saya di UNIMAS ni. Ermm sedar tak sedar, rupanya kitorang mau exam sudah. Macam cepat saja waktu ni berlalu kan. Rasa macam baru sebulan saja kitorang study di sini.

Seriously saya katakan, saya belum rasa lagi kehangatan menjadi pelajar sem 1 ni. Rasanya macam baru jak mau panaskan badan dengan sem 1 ni, tup tup tup kitorang dah nak naik sem 2.

Tinggal seminggu saja lagi final exam akan bermula. Rasa berdebar pulak. aishhh

Banyak penghafalan yang perlu dilakukan. Harap-harap dapat la cover semua bab ni. Tak suka bah perasaan macam ni. Ini yang buat saya macam mandi tak basah, tido tak lena, makan tak kenyang. Debaran ni makin bertambah dengan keluarnya keputusan carry mark bagi setiap subjek yang saya ambik. Entah la, ok ka tidak result saya tu. Ermm malas mau pikir tapi otak ni asyik2 ingat saja, tu yang makin risau memanjang~

Sudah la, malas mau pikir benda-benda yang belum berlaku. Seseorang pernah bagitau saya, biarkan la perkara tu berlaku seperti yang Allah sudah rancangkan untuk kita, Kalau dipikir sekalipun, tidak akan mengubah apa2... ermm betul juga kata2nya tu. Kata2 tu sentiasa saya ingati hingga la sekarang tidak kira di mana saya berada.

Owh ya, sebelum musim perkuliahan habis, musim pembentangan sentiasa menyusul bersama tidak kira masa dan subjek. Sepanjang dua atau tiga minggu baru2 ni, ramai sangat pelajar UNIMAS ni berpakaian formal dan smart la katakan, ermm apa tak nya, mesti la tanda2 nak membentang nanti tu, ermm kat UNIMAS ni boleh tau apa event yang pelajar akan lakukan..haha

kalau dorang berpakaian formal, maknanya, mesti ada pembentangan atau perasmian majlis dengan pegawai-pegawai kehormat.

kalau dorang berpakaian kasual, maknanya, mesti ada event konsert, ceramah, nak jalan2 dengan bf or gf, pegi kelas, outing dan event pameran atau jualan di dewan besar.

kalau dorang berpakaian simple + tak smart, maknanya, baru bangun tido la tu, kadang-kadang mungkin juga sebab dorang tiada kelas seharian tu, pastu mau pergi membeli makanan di food court, dan ada juga yang malas mau melawa-lawa sebab mau pergi jalan-jalan sambil lepaking di tasik jak tu...buang masa katanya berhias hanya untuk bersiar-siar..erm ok la tu, santai jak~

ermmm abaikan jak gambar ni..

hah yang ni preparation sebelum presentation...hehe baru mau tulis nota kecil, then pakaian pun smart2 belaka

amboi, sempat lagi fb-ing sebelum kelas management

rajin la sangat...hehe :p

orang lain membentang di depan, tapi saya pulak buat kerja sendiri..ermm kreatif juga lukisan ni...hehe (naik bakul angkat sendiri).. everything is butterfly

yang ni lecturer management kitorang...Dr. Baba namanya di beri...

yang ni kawan-kawan saya time nak ke kelas...macam adik-beradik saja mereka ni..hehe

sambil-sambil tu nak juga belajar tulisan jepun ni...emm agak2 susah la juga...

yang campur sudah antara tulisan jepun dan cina...over study sudah ni

jadual Final Exam saya....

13 hari dari sekarang. Musim peperiksaan akan bermula di UNIMAS. So, kena la buat jadual final exam ni supaya dapat urus jadual belajar nanti. Nasib la tarikh exam saya berjarak-jarak untuk tiap2 subjek. Kalau tak, haiya habis la, tak tau macam mana mau urus pembelajaran nanti...

Anyway, wish me luck 4 this sem...

Wassalam ^_^

Thursday, December 20, 2012

Takdir 1, 2, dan 3

Assalam dan malam my blog....

Entah la kenapa dan bagaimana mau lupakan seseorang. 

Opss thats sentence x bermaksud yg saya tengah rindukan bf or ex sb saya sendiri pun belum loving dengan someone except with my parents dan family.

Dulu-dulu ni, saya ada la sorang kawan, kiranya macam dia ni kawan lelaki yang first saya pernah berkawan la. Just kawan jak.

Nak dijadikan cerita, saya kenal dia ni masa kat sekolah rendah lagi, time tu kami masih darjah enam and kitorang sekelas. Masa tu kami dua memang x kenal antara satu sama lain rasanya. Yala kan, time tu masih lagi perangai dan fikiran budak-budak, jadi malas mau ambil tau pasal orang yang tak berapa dikenal walaupun sekelas.

Actually, dia ni memang bijak dan pandai sangat dalam subjek maths. Hinggakan ada satu hari tu, saya jeles sangat-sangat dengan kebolehan yang dia ada. Masa darjah enam tu, guru kelas kitorang ajar subjek maths, jadi dia akan lebih mengenali dan memperhatikan pelajar-pelajar yang terer dalam subjek dia. Semenjak hari tu, saya pasang niat, nak jadi terer maths macam dia. Masa tu juga la saya tiba-tiba terpikir, "apa la yang mak budak ni bagi makan sampai dia boleh jadi pandai macam tu?".

Then, masuk tingkatan 1, kitorang konfem la pilih sekolah yang berlainan. Jarak rumah ke sekolah menengah tu agak jauh la juga, so kena la naik bas sekolah. Tup tup tup rupanya kitorang 1 bas la pulak..hahaha takdir takdir. Ada la dalam setahun lebih juga kitorang 1 bas sekolah. Lepas tu saya pindah rumah and terpaksa cari bas sekolah lain yang berhampiran. 

Dua tahun sudah berlalu. Masuk tingkatan 4, saya kena cari sekolah lain. So, sekolah teknik menjadi pilihan utama saya sebab tengok abang yang masuk sekolah teknik adalah menjadi penyebab minat saya untuk belajar di sekolah tu. Urus punya urus segala pendaftaran, saya jumpa lagi semula dengan dia di sekolah teknik tu. Hehehe ini sudah takdir ke-2 kami. cewah. Tak sangka pulak yang dia akan sambung belajar kat teknik. 

Tingkatan 4 dan 5 saya berlalu di teknik macam biasa. Tiada yang special. Kitorang pun still juga tak bertegur sapa. Mungkin sebab dua-dua risau samada masih mengenali satu sama lain atau tak, so buat ignore adalah cara yang paling mudah.

SPM sudah habis. Masa tu, semua student akan bawa haluan masing-masing sudah. Ada yang kerja, ada yang sambung belajar, dan ada juga yang dapat tawaran PLKN, macam saya la. Saya dapat PLKN di Selangor kat Rawang. 3 bulan berlalu tanpa disedari. Masa tu, masuk bulan keempat saya sudah tamat sekolah. 

Masa tengah borak-borak dengan family sambil menonton tv, tiba-tiba handphone mak saya ada didatangi mesej.  Mak saya ni sebenarnya tak pandai bermesej, apatah lagi baca sms. So, saya la yang selalu check inbox kat handphone mak. Rupa-rupanya c dia yang mesej. Ya ampun, entah macam mana la dia boleh dapat number mak saya tu. Last-last dia bagitau yang dia dapat number tu dari kawan dia, yang juga merupakan rakan sekelas saya. Ya la kan, masa sekolah dulu-dulu, saya mana la pernah pakai handphone apatah lagi untuk memilikinya. Habis PLKN jak, baru la saya dapat memiliki handphone. So, saya pun bagi la number saya yang sebenar.

Sedar x sedar, 3 bulan sudah kami berchatting melalui sms. Hehe macam tak percaya pulak yang kami boleh bersms. Pada hal dulu time di sekolah, kitorang bukannya rapat pun, mungkin kalau berselisih di sekolah pun, kitorang tak perasan. Saya memang tak perasan la, tapi tak tau la kalau dia.

Masuk bulan 7, keputusan tawaran sambung belajar sudah keluar. Kitorang dapat Politeknik. Tapi agak menyedihkan sebab dia dapat Politeknik kat semenanjung, saya pulak dapat kat ibu kota negeri sendiri. Dia nak sambung belajar kat poli semenanjung tu, tapi mak dia tak benarkan. Then dia pun sambung la kat sekolah kemahiran di ibu kota negeri sendiri.

Dan takdir untuk kali ke-3, institusi kitorang berdekatan saja. Kalau naik bas pun, perlu ambik bas sehala saja. Dan hanya memakan masa 5 minit saja. Tapi, semenjak kitorang sambung belajar ni, kitorang sudah macam lost contact. Masing-masing buat hal sendiri agaknya.

Dan, berita kali terakhir yang saya dengar tentang dia adalah dia sedang sambung belajar kat semenanjung, entah la, sambung diploma atau ijazah. Saya pun tak pasti.

Kalau la satu hari nanti kami dipertemukan, entah la, apa yang saya mampu buat. Mungkin tersenyum atau terkejut agaknya. Hanya Allah saja yang tau. Ini semua adalah takdir yang telah ditentukan oleh-Nya. Kita hanya mampu merancang, tapi Allah yang menentukan semuanya.

Wassalam ^_^




Wednesday, December 19, 2012

Tamat Sudah Riwayatnya

Assalam dan pagi bloggers...

Semenjak dua menjak ni, xtau la kenapa. Apa yg tak kena dengan dia ni. Macam tak betul pun ada juga. Ya la, maybe saya tak jaga dia betul2  rasanya.

Tapi masa tu saya belum perasan lagi ketidak-OK-annya tu sebab dia kan pada luarannya biasa2 jak. Tiada yang tak ok.

Mesti korang tertanya-tanya kan, siapakah yang dimaksudkan itu????

Ehmmm sebenarnya, "dia" yang saya maksudkan tu adalah kad reader saya yang comel. Benda tu macam tak boleh digunakan sudah..huhu sedihnya~

Tanpa dia, mcm mana mau update blog...huhu

Nampaknya terpaksa la beli baru ni, tapi mau cari yang serupa macam dia, memang mustahil la kan...itupun tinggal satu spesies jak yang saya jumpa masa di KK.. tak tau la kalau ada di tempat lain lagi yang sebijik dan serupa macam kad reader saya ni...

Ok, la...tiada mood mau story banyak2...

Wassalam :(


Tuesday, December 11, 2012

PoliKK Ku Hanya Tinggal Kenangan

Assalam dan Selamat Malam bloggers...
 
Malam ni jiwa tengah sentimental sikit sambil melayan memori-memori time di poli dulu.
 
Serious saya katakan, suasana di poli lagi best berbanding di sini, termasuklah rakan-rakan dalam kelas saya. Semuanya sporting dan happening. Semuanya kami share sama-sama.
 
Sekarang masing-masing sudah busy dengan haluan sendiri. Ada yang sambung belajar, ada yang kerja sudah dan mungkin juga akan ada yang bakal mendirikan rumah tangga. Inn Sya Allah.
 
Ini la geng-geng saya masa di poli dulu, actually semuanya ada 9 orang termasuk saya, tapi yang sorang tengah pegang kamera dan sorang lagi dah melarikan diri sebab tak sanggup mau menghadapi perpisahan kami dan perjumpaan kali terakhir ini di poli. Ini la muka-muka yang baru jak lepas menjawab last paper final exam. Semua sudah bergelar graduan dengan jayanya.
 
Alahai nampak sangat muka tu macam baru habis nangis...huhu
 
 Muka jak yang nampak ceria tapi sebenarnya perasaan time tu bercampur baur...
 
Okay, yang tudung pink baju kurung hitam, thats my rumate, classmate, assignmentmate, projectmate, bekas housemate UG, ermm apa mate lagi ya ada??? owh ya, PRSmate and JPmate..haha segalanya kami mesti bersama..
 
geng lelaki yang selalu selamba jak time dalam kelas. Walaupun datang lambat ke kelas, muka still selamba...hee
 
 Bila la dapat jumpa korang lagi...
 
 
Geng Sumandak yang comel-comel..
 
 Tengah merayakan kemerdekaan diploma..
 
mesti tengah bincang mau jalan-jalan la tu~
 
Hah yang ni kawan baik saya semenjak dari bangku sekolah lagi. Dari tingkatan 1 hingga tingkatan 3 kami 1 kelas. Time masuk sekolah teknik pulak, kami still sama-sama walaupun lain kelas atau kos yang kami ambik di teknik. Sambung diploma pulak, sudah takdir kami untuk satu kelas semula selama 3 tahun
Dannnnn yang paling dirindui adalah meja belajar saya yanggggggg paling selesa antara hostel lain.
 
Poli telah banyak mengajar saya erti seorang pelajar yang sebenar. Dan di situlah juga saya dapat mendikarikan diri ini.
 
Yang penting, mereka sentiasa menjadi sahabat yang terbaik buat diri ini.
 
Wassalam ^_^

Saturday, December 08, 2012

Hari Kejadian Presentation Ku

Assalam dan Slmt tgh mlm bloggers...
 
Hari ni adalah hari yang betul-betul mendebarkan saya sebab peristiwa presentation sudah kembali!!!
 
Sebelum final exam, mesti la banyak presentation akan berlaku, x kira la sem1 atau sem seterusnya...
 
Kalau di poli dulu, memang selalu juga presentation tapi itu dalam bahasa melayu la, kecuali subjek BI, baru la kena speaking English sekejap...
 
Sekarang saya sudah berada di U, so kena la standard sikit sebagai prasiswazah untuk buat presentation dalam BI. Tambah2 pulak lecturer yang tengah mengajar kami untuk subjek business communication ni adalah lecturer import dari US tuuuuuu~
 
ermmm mau tak mau, semua student dalam kelasnya tu kena present jugak dan lec tu kata, kena ada eye-contact dengan audience dan lec time presentation tu.
 
Saya ni mana la pro sangat dalam BI segala benda ni. Terbelit-belit lidah saya jadinya. Tapi kalau baca buku atau novel dalam BI, boleh la rasanya..
 
apa-apa pun, presentation saya hari ni dapat berjalan dengan lancar dan suara saya time presentation pun agak jelas walaupun suara ni sudah jadi ala-ala ella, rock bah!!!hahahhaha
 
Dan yang paling best pulak, hehehe saya dapat pujian the 2nd good dressing during presentation..wah bangga sekejap...So, tak payah la nak pakai pakaian yang menyesakkan mata dan menyusahkan leher untuk melilit leher kita ni time pakai tudung. Cukup dengan baju kurung dan tudung bawal biasa saja..hehe pandai-pandai saja saya bagi nasihat, sebenarnya ini nasihat untuk peringatan diri saya sendiri, So bagi sesiapa yang terbaca tu, HARAP jangan terasa OK..hehe.. Saya ingatkan dressing saya yang paling selekeh...Alhamdulillah, sedap mata memandang juga orang cakap...
 
Ok, next, kena buat persediaan untuk presentation management pula. Harap-harap dipermudahkan oleh-Nya..amin
 
Lewat malam sudah ni, K la mau tidur dulu...huhu
 
Wassalam ^_^

Monday, December 03, 2012

Economic!! U Make Me Crazy

Assalam dan Selamat blogging...
 
Sudah seharian saya berdating dengan buku ekonomi ni, tapi tidak tau la kenapa saya tidak dapat memahaminya juga. huhu
 
Rasa macam nak nangis jak dalam bilik ni bah. Macam mana nak siapkan assignment ni kalau teorinya pun saya tidak paham. haiya...betul-betul kasi matik rakyat la..
 
Siapa la yang dapat bantu saya fahamkan subjek ekonomi ni. Ini bukannya kali pertama saya ambik eko, ini sudah second time, tapi tidak tau la kenapa saya macam tidak dapat nak refresh balik apa yang saya sudah pelajari time di diploma dulu. Masa saya ambik subjek eko ni dulu, saya masih lagi sem 1 diploma. Mungkin pasal tu la saya sudah tidak ingat apa-apa.
 
Kalau dibandingkan antara akaun dengan ekonomi, saya lebih rela ambik akaun, akaun lagi senang nak paham berbanding eko. At least, otak ni dapat bergerak melalui pengiraan-pengiraan akaun tu. Kalau eko pulak, ermm kena pandai bermain dengan teori dan contoh. haiya...saya lebih suka mengira la, bukannya menghafal. Macam salah bidang sudah saya ni tau...huhu xpa, saya terima saja seadanya.
 
ermm Ok la, saya nak sambung memahami teori eko ni, segala monopoli, oligopoli dan monopolistik perlu dipaham sedalam-dalamnya, nanti kalau tidak paham, macam mana nak jawab time exam...teori demand dan supply tu saya sudah paham, cuma determinant2 dan keluk-keluknya lagi perlu diteliti dan difahami...
 
Harap-harap la saya dapat mencintai subjek ni semula...
 
Wassalam ^_^

Sunday, December 02, 2012

10 Tips Untuk Pelajar IPTA/S


‎Assalam dan selamat malam bloggers...

Walaupun hari ni saya x berapa sihat plus suara dah hilang, tapi aktiviti nak blogging tetap dijalankan, hehe aktiviti tu harus dalam sehari, cewah~

Hari ni saya nak share something TIPS dengan kawan-kawan semua tentang kehidupan yang kita akan dan sentiasa hadapi di alam Universiti. Jujur saya katakan, beberapa daripada tips-tips tu saya pernah alami. Alhamdulillah saya dah dapat menghadapinya dengan hati yang kental dan tujuan sebenar yang ingin dicapai time study di peringkat diploma dulu.

Actually, tips-tips ni bukannya saya yang buat, tapi ini adalah penceritaan daripada pengalaman sahabat saya. Dia pun fresh graduat macam saya. So, kredit to Sukirman ....


Bila dah melangkah ke alam IPTA/S, keadaannya adalah tidak sama dengan keadaan dan suasana ketika di bangku sekolah. Jauh bezanya. 

        
1. Jika pada awal semester anda punya ramai kawan, jangan terlalu berharap perkara itu akan kekal. Nak tahu kenapa? People changed. Like a lot. So, set mind itu awal-awal agar anda tidak kecewa. 

2. Ini sangat penting. Anda tidak perlulah melihat apa yang kawan anda buat, barulah anda nak terhegeh-hegeh buat. For example, assignments. Sebolehnya, jika lecturer dah brief pasal assignments, at least anda dah ada idea dan usaha untuk menyiapkannya seawal yang mungkin. Remember, first impression are obviously important.


3. Peduli apa sekeliling anda nak kata/buat dekat anda yang penting anda tahu dan anda masih berada dilandasan yang betul. Ingat, SELF CONFIDENT itu sangat penting. Jangan BLUR BLUR.


4. Bercinta? Abaikan, jangan terlalu mencari cinta dalam kampus ni. Ia tak membantu. Habiskan dulu belajar, baru simpan hasrat untuk bercinta. Nanti frust entah ke mana, result entah melayang ke mana.

5. Elakkan DRAMA. Bukan drama dimana-mana slot dalam television itu. Ianya drama bersiri alam remaja dalam universiti. 


6. Jangan terlalu pasif, banyakkan bercakap dan komunikasi antara satu sama lain terutamanya lecturer. Silap-silap nak habis semester pun lecturer masih tak cam anda siapa. Ingat tu.

7. Walau apa pun, hubungan dengan lecturer itu sangat penting. Bukan mengajar anda untuk jadi kaki kipas atau apa, tapi dah memang kewajipan kita sebagai pelajar untuk rapat dan hormat dengan lecturer. 


8. Banyakkan bertanya, bertanya dan bertanya. Tak salah jika bertanya, lagi banyak kita bertanya, lagi banyak ilmu/pengetahuan yang kita dapat. Tapi, janganlah tanya soalan yang sama berulang kali. Itu bebal namanya.


9. Jangan hanya bergantung pada rakan-rakan anda, cuba untuk berusaha. Set mind tu, AKU PASTI BOLEH. Jangan mudah menyerah kerana menyerah itu hanya akan mendorong anda kepada kegagalan.


10. Jauhkan sikap "Ahhh! Nantilah aku buat. Ada lagi seminggu kot 'deathline'." Nak tahu kenapa? Jika ada buat kerja last minit, anda akan jadi serabut dan sekali gus anda tak tahu mana mula. So, jika ada masa lapang apa kata siapkan assignment dulu. Bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian. Bukan ke begitu.

p/s : Untuk adik-adik yang tak lama lagi akan melangkah ke alam IPTA/S, SELAMAT DATANG dan SEMOGA BERJAYA!

Wassalam ^_^

Trouble Toilet

Assalam dan selamat tengah malam bloggers...
 
Semenjak dua hari ni, macam-macam hal sudah yang saya dengar dan berlaku kat rumah ni. Dari satu cerita ke satu cerita, tiba- tiba pulak timbul la segala cerita tentang pengalaman dan keadaan-keadaan yang tidak dijangka pernah dialami oleh housemates saya.
 
Mula-mula ada yang selalu jak terdengar orang buka dan tutp pintu, lepas jenguk ke ruang tamu, tiada siapa yang lalu. entah la pintu siapa yang terbuka tu.
 
Second time pula, tandas rumah ni yang tiba-tiba terkunci, walhal tiada siapa pun kat dalam. Nak kata terkunci dari dalam, ermm tidak jugak, terkunci dari luar pun tidak juga. Entah la apa kena dengan pintu tandas kitorang tu.
 
Dalam masa dua hari ni juga la, sudah dua orang housemates saya yang sudah terkunci kat dalam. Kesian diorang. Dah la dalam rumah ni semua perempuan. Budak engineering yang pandai bertukang pun tiada.
 
Kadang-kadang saya rasa macam nak bom jak pintu tandas tu. Betul-betul menyusahkan orang. Suka sangat buat hal time tengah-tengah malam sudah. Kadang-kadang gerun juga saya kalau nak masuk tandas. Mau tidak mau, ermm terpaksa la juga guna tandas trouble tu.
 
Harap-harap la maintenance kolej ni dapat ganti tombol baru. huhu
 
Wassalam ^_^

Thursday, November 29, 2012

The Cutiest Bedroom

Assalam dan Paagi bloggers...
 
Semua orang ada bilik tidur kan? kan? kan?
 
Dan yang paling penting, semua orang ada bilik tidur idaman masing-masing. Macam saya juga. Saya teringin sangat sebuah bilik tidur yang comel dan tidak besar. Hehe. Dan yang paling best kalau bilik tidur tu mempunyai design nya tersendiri. Wah mesti best.
 
Hari ni saya bukannya nak cerita pasal ciri-ciri bilik tidur idaman saya sendiri. Sebenarnya saya nak bagi tunjuk kat kawan semua beberapa design bedroom yang sangat-sangat comel dan unik. Memang hebat la siapa yang reka bilik tidur tu. Terpegun saya tengok tau.
 
Ni la antara design bedroom yang saya jumpa...
 
bilik dalam rimba
 
bilik dalam khemah
 
black & white butterfly bedroom
 
bedroom dalam terowong air
 
pinky flowering bedroom
 
pinky peach hello kitty bedroom
 
purple flower bedroom
bedroom in the garden
 
 
Cute Girls Bedroom Ideas, Bedroom, Cute Bedroom Ideas For Girls Cute Ideas Room Girls Bedroom Homivo
fairytale bedroom
 
 
Bedroom, Interior Design for Children 3
pink red bedroom
 
 
Cute Girls Bedroom Ideas Colorful Bedroom Decoration
barbie doll bedroom
 
 
bedroom in the cute house
 
Pinky Bedroom Decoration
butterfly pinky bedroom
 
colourful bedroom plus butterfly
 
bedroom simple and cute design
greenie bedroom
 
custle bedroom
 
 exclusive bedroom

 the sailor bedroom
 
facebook bedroom
 
coboi bedroom
 
bedroom at middle city
 
car animated bedroom
 
batman bedroom
 
 
itu la dia semua bedroom yang pelik, unik dan comel2 belaka...hehe macam-macam bentuk ada..
 
ok la tu saja untuk hari ni....daaa
 
Wassalam ^_^

Please..Leave Your Name Here...