Tuesday, November 01, 2011

Keajaiban Nombor Dalam Al-Quran

assalam dan selamat malam bloggers..

hari ni sy ada benda nak share kat korang semua...ini adalah berkenaan maths dan Al-quran dan cuba la anda baca dan hayatinya sndri...
Dr. Tariq Al-Suwaidan dan buku terbitannya “The Series Of Scientific Miracles In Al-Quran” telah memperlihatkan kepada kita satu jujukan nombor di dalam Al-Quran yang perlu diketahui. Jujukan nombor-nombor ini bukanlah satu kebetulan, bahkan mukjizat Allah kepada RasulNya, Nabi Muhammad S.A.W.


Berikut adalah bilangan tentang perkara yang disebutkan di dalam Al-Quran:

DUNIA - 115 kali
AKHIRAT - 115 kali
MALAIKAT - 88 kali
SYAITAN - 88 kali
HIDUP - 145 kali
MATI - 145 kali
FAEDAH - 50 kali
KERUGIAN - 50 kali
UMMAH - 50 kali
PENYAMPAI - 50 kali
IBLIS:PENGHULU SYAITAN - 11 kali
MOHON PERLINDUNGAN DRPD IBLIS - 11 kali
BALA/MUSIBAH - 75 kali
BERSYUKUR - 75 kali
BERSEDEKAH - 73 kali
BERPUAS HATI - 73 kali
ORANG YANG SESAT - 17 kali
ORANG YANG MENINGGAL DUNIA - 17 kali
MUSLIMIN - 14 kali
JIHAD - 14 kali
EMAS - 8 kali
KEMURAHAN HIDUP - 8 kali
KEAJAIBAN - 60 kali
FITNAH - 60 kali
ZAKAT - 32 kali
BERKAT - 32 kali
MINDA - 49 kali
NUR - 49 kali
LIDAH - 25 kali
SUMPAH - 25 kali
NAFSU - 8 kali
KETAKUTAN - 8 kali
BERCAKAP DI KHALAYAK RAMAI - 18 kali
DAKWAH - 18 kali
KESUSAHAN - 118 kali
KESABARAN - 118 kali
MUHAMMAD - 4 kali
SYARIAT - 4 kali
LELAKI - 24 kali
PEREMPUAN - 24 kali
SOLAT - 5 kali
BULAN - 12 kali
HARI - 365 kali
LAUTAN - 32 kali
DARATAN - 13 kali

* LAUT dan DARATAN, 32+13=45, justeru…
peratusan laut, = 32/45 x 100 = 71.11111111%
peratusan daratan, = 13/45 x 100 = 28.88888889%

Kajian sains telah menunjukkan air meliputi 71.111% daripada bumi dan tanah meliputi 28.889%. SUBHANALLAH…Inilah bukti kebesaran Allah…

subhannallah....tak terpikir oleh minda kita akan keajaiban ini....sesungguhnya Al-Quran tu adalah kalam Allah yg ada segala-galanya....

No comments:

Please..Leave Your Name Here...