Sunday, October 30, 2011

Antara Manusia, Malaikat, Syaitan

Jom baca... Kongsi sikit2 jea... Nie pun copy paste org punya..... Layan~~~

Manusia - Eh, dah subuh dah?
Malaikat - Bangunlah wahai anak Adam, tunaikan solat subuh mu
Syaitan - Alahhhhhh, sekejaplah, mengantuk ni...awal lagi ni..zzZZz

Manusia - Nak makan, laparlah ..
Malaikat - Wahai Anak Adam, mulakanlah dengan Bismillah....
Syaitan - Ahh, tak payahlah... dah lapar ni ! makan saja..sedapnya

Manusia - Hari ni nak pakai apa ye?
Malaikat - Wahai anak Adam, pakailah pakaian yang menutup aurat.
Syaitan - Ehh, panaslah, tak ada style langsung, nampak kampung!

Manusia - Alamak, dah lewat!
Malaikat - Bersegeralah wahai manusia , nanti terlewat ke pejabat.
Syaitan - Ahhh? awal lagi?mmm..aaahh? suruh si X punchkanlah?

Manusia - Azan sudah kedengaran.. ..
Malaikat - Wahai anak Adam, bersegeralah menunaikan kewajipan
Syaitan - Baru pukul berapa.. rilex lah..awal lagi ni.

Manusia - Eh, eh.... tak boleh tengok ini, berdosa..
Malaikat - Wahai anak Adam, alihkanlah pandanganmu, sesungguhnya Allah Maha Melihat dan Maha Mengetahui !
Syaitan - Perggghh... best tu...rugi ooo kalau tak tengok ni.

Manusia - Saudaraku sedang melakukan dosa
Malaikat - Wahai anak Adam, cegahla ia..
Syaitan - Apa kau sibuk? Jangan jaga tepi kain orang, lantak dia lah

Manusia - Elok kalau aku sampaikan nasihat ini kepada orang lain
Malaikat - Wahai anak Adam, nasihat-menasihati lah sesama kamu..
Syaitan - Sendiri pikirlah, semua dah besar, buat apa susah2...pandai2 lah

Manusia - Aku telah berdosa..
Malaikat - Wahai anak Adam, bertaubatlah kamu, sesungguhnya Allah Maha Pengampun.
Syaitan - Tangguhlah dulu, lain kali boleh bertaubat... muda lagi kan..lagipun hidup hanya sekali..rugilah..(kalau sempatla)

Manusia - Kalau pergi, mesti seronok!
Malaikat - Wahai anak Adam, kakimu ingin melangkah ke jalan yang dimurkai Allah, berpalinglah dari jalan itu.
Syaitan - Jangan bimbang, tiada sesiapa yang tahu...Jomlahhh !

Manusia – Uuhhh..letihnya harini..tak solat lagi ni.
Malaikat - Wahai anak Adam, taatilah Allah dan RasulNYA, kebahagiaan di dunia dan akhirat untukmu. Solat itu wajib bagimu.
Syaitan - Hey anak Adam, ikutilah aku, kebahagiaan di dunia (sahaja) dan kebahagiaan diakhirat untukmu nanti ada juga (jangan mimpilah!)

Sekarang anda mempunyai 3 pilihan :
1. Anda – Patut ke aku biarkan article ini tetap di sini saja??
2. Malaikat - Ingatkan pada kawan yang anda kenal..sebarkan lah !
3. Syaitan - Tak payahlah sibuk2 ..biar je disini..kalau, boleh delete je..bukan mereka nak baca pon.

Wednesday, October 26, 2011

Hati Seorang Wanita, Gadis Dan Sewaktu Denganya

Assalam dan hepy blogging...

hari ni jom kita crita pasal wanita dan hatinya pulak...ermmm ada apa dengan hati wanita ya???baca la~

-->SENSITIF ::bukan bermaksud suka merajuk , tapi hanya ingin bermanja dan mendapatkan perhatian .

-->CEREWET :: bukan bermaksud FUSSY tak tentu hala , kadang ingin LELAKI mengikut kata-katanya sekali sekala .

-->HALUS :: ibarat sehalai sutera , cantik , mulus , lembut dan mudah tercarik dan koyak .. walaupun seorang wanita memaafkan seseorang yang lain atas sebab sesalahan , biasanya WANITA akan ingat kesalahan tersebut untuk disimpan jadi pengajaran. Bukan DENDAM .

-->IKHLAS: : ikhlas seorang wanita tak perlu diragui .--> KORBAN : WANITA sanggup berkorban apa saja untuk seseorang yang amat disayangi , termasuk ibu bapa , anak-anak , dan suami . WANITA amat tabah .

--> PRIHATIN:: sentiasa memerhatikan keadaan sekeliling dalam diam .

-->EGO :: WANITA yang terlalu sayangkan kekasihnya sanggup menolak ketepi EGOnya apabila bersemuka dengan yang dicintai .

-->CINTA :: CINTA pertama bagi wanita adalah yang paling dalam dan tulus

-->SEKS :: seks bukanlah segala-galanya buat WANITA kerana WANITA diciptakan dengan 9 nafsu dan 1 akal . NAFSU yang banyak dan tidak tertumpu kepada satu saja . LELAKI pula dijadikan dengan 9 akal dan 1 nafsu . fungsi lelaki adalah membimbing WANITA dan bukan menghanyutkan .

okay...tu jak untuk hari ni...jom renung2kan bersama, tak kira lelaki or wanita...^_^
wassalam

Monday, October 24, 2011

Cara Untuk Mengetahui Kualiti Handphone Anda

Assalam dan selamat malam bloggers...

okay guys...hari ni saya nak share kat korang cara2 untuk kita mengetahui sama ada handphone kita ni jenis yg berkualiti atau tak dan sekaligus dapat la juga kita kenal kan ianya diperbuat dari mana...ermm senang jak...korang just kena ikut step2 yang saya buat kat bawah ni...so, jom mulakannya~

Step 1 : klik button *#06#. Kemudian akan muncul 15 angka number siri, contohnya -316725104690216

Step 2 : cuba perhatikan angka yang ke-7 dan ke-8 di number siri dalam handphone anda. Sekiranya angka anda adalah...

~angka 02 atau 20 bermaksud HP tersebut diperbuat di Asia tenggara dengan kualiti yang tidak berapa bagus

~angka 08 atau 80 bermaksud HP tersebut diperbuat di Jerman dengan kualiti yang baik

~angka 01 atau 10 bermaksud HP tersebut diperbuat di Finland dengan kualiti yang bagus

~angka 00 bermaksud HP tersebut diperbuat di Perancis dengan kualiti yang sangat bagus

Dan jika HP anda tidak termasuk dalam mana2 angka yang dinyatakan di atas, ini bermakna HP anda adalah tidak original.

dah la...itu jak tuk hari ni...hepy blogging guys^_^
wassalam...

Thursday, October 20, 2011

~Disebalik Budak Cina 2 Tahun Kena Langgar~

Assalam dan morning bloggers..

carita kali ni sy dapat daripada laman TAOTAUAJER yang mana telah menceritakan disebalik kenapa budak 2 tahun itu telah dibiarkan dengan keadaannya yang sangat menyayat hati seluruh malaysia khususnya...

Tao yakin ramai rakyat Malaysia ingin tahu kenapa semua orang hanya mampu memandang dan langsung tidak berusaha membantu budak berumur 2 tahun yang dilanggar di China baru-baru ini.
Ianya berkaitan "culture & what they have practice in China."
Korang rasa kenapa dan mengapa ianya berlaku?

Jom kita baca...

"Semenjak 17 Oktober , memang kecoh pasal video dimana seorang budak 2 tahun kena langgar dengan van dan lori tapi malangnya tiada seorang pon yang peduli. Budak malang tu dah terbaring berlumuran darah tapi orang yang lalu lalang tu buat tak tau jak...

Video tersebut tersebar dgn cepat dan ramai yang marah dengan kejadian ni... Kejadian ini berlaku di China dan bukan di Malaysia.

HOT fm buat topik pasal ni...so cerita ni memang hot lah

Sekarang tao nak cerita fakta sebenar dan boleh juga dikatakan peringatan pada korang yang nak pergi ke China. Kalau korang nak tau sekiranya jumpa or ternampak orang lain dalam kesusahan seperti seorang makcik terjatuh basikal, atau budak kecik dipukul or dibuli ataupun ko nampak seorang tua yang tibe2 diserang sakit jantung,

Sila jangan tolong..ASAL?

PERINGATAN. JANGAN TOLONG! Nak tau kenapa? Sebabnya bila korang tolong, orang itu dah menjadi tanggungjawab korang. Contohnya, kau nak tolong makcik yang jatuh basikal tu, katakan makcik tu patah kaki, maka korang yang kena tanggung semua kos perubatan dia sbb korang yang tolong dia...

Ataupun korang akan disaman oleh anak makcik tu sbb korang lah penyebab mak dia jatuh. Inilah faktanya di China. Nilai moral dah tiada. Mereka akan pentingkan diri sendiri sebab kalau mereka tolong pun mungkin mereka yang akan tanggung akibatnya. Ini Serius, Cerita ini diceritakan dalam akhbar cina minggu lepas.

Dalam akhbar tersebut penulis memberitahu ada seorang askar menolong seorang tua yang terjatuh secara tiba-tiba.. Kerana prihatin tiada org lain nak tolong maka askar ni pon naklah bantu tapi anak org tua ni nampak dia pegang mak die so dia tuduh askar ni yang tolak mak dia. So askar ni kena saman dan terpaksa menanggung kos perubatan org tua tersebut..

Akibatnya dia kena buang kerja. Jadi kes budak yang kena langgar ni pun sama. Baik biarkan jak budak tu sbb kalau tolong and jadi apa2 yang lebih teruk kat budak tu, diorang yang kena tanggung.

Nak tahu tak apa yang pemandu van tu cakap pasal dia langgar budak perempuan tu?

Mula-mulakan pemandu tersebut dah terlanggar budak tu and dia berhenti kejap sebab perasan dia langgar budak.

Masa tu budak tu berada di tgh2 antara tayar depan dan belakang. Die terfikir kalau budak tu mati,

dia cuma perlu bayar denda lebih kurang RMB10,000- RMB20,000 jak tapi kalau budak tu hidup dia kena tanggung akibatnya seumur hidup so dia teruskan langgar budak tu dengan harapan budak tu akan mati. Itulah undang2 di China yang mana kalau langgar mati lebih senang nak kira drpd langgar hidup. So sekarang pemandu van tu sangat berharap yang budak kecik ni akan mati..

Terukkan? Ini bukan tipu tau tapi seperti yang tertulis dalam paper cina hari ni...

Tao berbalas pesan nih "Jadinya kalau sampai di China" ingatlah !

JANGAN TOLONG kecuali family korang sendiri...

Semoga perkara ini takkan terjadi di Malaysia tercinta ini...

Kesimpulannya, di mana saja, manusia semakin hilang pertimbangan diri.

wallahu'allam....ada juga tempat yang gunakan undang2 macam tu kan..melampau betul...ni la dunia akhir zaman...perikemanusiaan dlm diri dah semakin luntur dan semuanya sudah saling mementingkan diri...

Monday, October 17, 2011

~Azab Wanita~

assalam dan slmt bloggers..

hari ni cuti umum, so mcm biasa la sy nak update blog tapi kali ni lain sikit ceritanya...
orang kata melepak tu x bagus tapi bagi sy x pula sebab kami melepak pun bukannya buat benda2 yang x b'faedah. lagi satu kawan2 mau tau kenapa? sebab walaupun kamu melepak tapi kami banyak b'cerita pasal benda2 keagamaan, pelajaran, kisah hidup masing2 dan mcm2 lg la...

hari ni sy n my genk ada bcerita pasal azab2 wanita d akhirat nanti...gerun juga time bcerita tu tau sampai meremang bulu roma sy sebab dengar jenis2 penyiksaan yang dialami oleh kaum wanita yang x patuh pada suruhan agama la terutamanya.

ni dia isi2 yang kami cerita tu :

Sayidina Ali ra menceritakan suatu ketika melihat

Rasulullah saw menangis manakala ia datang bersama Fatimah.



Lalu keduanya bertanya mengapa Rasulullah saw menangis. Beliau menjawab,



"Pada malam aku di-isra'- kan , aku melihat perempuan-perempuan yang sedang disiksa dengan berbagai siksaan. Itulah sebabnya mengapa aku menangis. Karena, menyaksikan mereka yang sangat berat dan mengerikan siksanya.



Putri Rasulullah saw kemudian menanyakan apa yang dilihat ayahandanya.



"Aku lihat ada perempuan digantung rambutnya, otaknya mendidih. Aku lihat perempuan digantung lidahnya, tangannya diikat ke belakang dan timah cair dituangkan ke dalam tengkoraknya.



Aku lihat perempuan tergantung kedua kakinya dengan terikat tangannya sampai ke ubun-ubunnya, diulurkan ular dan kalajengking.



Dan aku lihat perempuan yang memakan badannya sendiri, di bawahnya dinyalakan api neraka. Serta aku lihat perempuan yang bermuka hitam, memakan tali perutnya sendiri.



Aku lihat perempuan yang telinganya pekak dan matanya buta, dimasukkan ke dalam peti yang dibuat dari api neraka, otaknya keluar dari lubang hidung, badannya berbau busuk karena penyakit sopak dan kusta.



Aku lihat perempuan yang badannya seperti himar, beribu-ribu kesengsaraan dihadapinya.



Aku lihat perempuan yang rupanya seperti anjing, sedangkan api masuk melalui mulut dan keluar dari duburnya sementara malikat memukulnya dengan pentung dari api neraka,"kata Nabi saw.



Fatimah Az-Zahra kemudian menanyakan mengapa mereka disiksa seperti itu?

*Rasulullah menjawab,



"Wahai putriku, adapun mereka yang tergantung rambutnya hingga otaknya mendidih adalah wanita yang tidak menutup rambutnya sehingga terlihat oleh laki-laki yang bukan muhrimnya.



*Perempuan yang digantung susunya adalah istri yang 'mengotori' tempat tidurnya.



*Perempuan yang tergantung kedua kakinya ialah perempuan yang tidak taat kepada suaminya, ia keluar rumah tanpa izin suaminya, dan perempuan yang tidak mau mandi suci dari haid dan nifas.

*Perempuan yang memakan badannya sendiri ialah karena ia berhias untuk lelaki yang bukan muhrimnya dan suka mengumpat orang lain.



*Perempuan yang memotong badannya sendiri dengan gunting api neraka karena ia memperkenalkan dirinya kepada orang yang kepada orang lain bersolek dan berhias supaya kecantikannya dilihat laki-laki yang bukan muhrimnya.

*Perempuan yang diikat kedua kaki dan tangannya ke atas ubun-ubunnya diulurkan ular dan kalajengking padanya karena ia bisa shalat tapi tidak mengamalkannya dan tidak mau mandi junub.



*Perempuan yang kepalanya seperti babi dan badannya seperti himar ialah tukang umpat dan pendusta. Perempuan yang menyerupai anjing ialah perempuan yang suka memfitnah dan membenci suami."



Mendengar itu, Sayidina Ali dan Fatimah Az-Zahra pun turut menangis. Dan inilah peringatan kepada kaum perempuan.

cerita punya cerita...rasa insaf la jgk sb kita ni sebenarnya dah berada di akhir zmn. then kami jgk ada t'pikir betapa bestnya kan hidup time di zaman Rasulullah sebab masa tu kita masih mempunyai seorang pemimpin yang berkaliber dan tiada gantinya lagi....

walaubagaimanapun, itu semua adalah ketentuan Yang Maha Esa. kita tidak boleh mengatakan tidak atau kalau kepada setiap yang telah ditentukan-Nya sebab itu sama la jgk seperti ingin melawan Allah...Masyaallah nauzubillah...

apa-apa pun, kita sebagai manusia akhir zaman ni, beringat-ingat la akan Allah. jangan terlalu lalai dalam keduniaan sesungguhnya dunia ni hanya sementara dan yang kekal adalah akhirat tetapi ramai manusia zaman sekarang yang dah terpesong akidahnya dan mereka dah terlalu leka dengan keduniaan ni hingga menyebabkan berlakunya zina, rogol, bunuh dan seterusnya berlakulah gejala2 baby dumping ni....

semoga Allah sentiasa memberikan kita petunjuk-Nya dan pintu taubat sentiasa terbuka bagi hamba2-Nya yang Dia sayangi...sesungguhnya sy amat bersyukur kepada Allah kerana masih diberikan peluang untuk hidup dengan lebih lama hingga ke hari ni...syukran ya Rabb..

Saturday, October 15, 2011

~Retro Bertudung???~

assalam dan slmt mlm bloggers..

minggu ni sy dan member sy yg lain confuse sdh mau pikirkan macam mana...hahaha
disebabkan 1 program kelab kami, kami dah pening2 sudah mau pakai apa time tu sebab kelab kami ada menganjurkan dinner, memang tiap2 semester kelab kami tu ada buat program mcm tu tapi yang bikin masalahnya ni sekarang adalah pakaian kami. susahnya mau gandingkan pakaian dengan tema dinner yg sudah ditetapkan.

actually tema yg jd pilihan dinner tu adalah retro, rock n kapak...alahai, punya la susah mau cari pakaian yg ikut tema mcm tu..ahaha btl2 kasi mati rakyat ow...

tapi bila di pikir2 balik, then tanya kawan2 yg lain termasuk la member kat fb, majority ndak tau mcm mana penampilan orang dulu yg bertudung means retro bertudung la begitu...semuanya yg mcm blur ni, termasuk la I ok...huahuahua

sudah tanya ngan mr.google pun still belum dpt idea...lain yg sy mau, lain jgk la yg dipaparkan..adeh ni la masalah ngan mr.google yg terlebih pro sudah....hehe i'm sorry~

uh, ni x suka ni kalau pengarah program pilih tema yg susah mau d cari pakaiannya..kan bgs kalau temanya prince & princess ka, ndak pun tema anime ka, ok jgk tu....huhu

Monday, October 10, 2011

~Tika's Game~

assalam dan slmt malam bloggers..

hri ni kwn fb or ex-classmate sy ada bt 1 game...hehe, game tu dia war2 kan d fbnya...sy dpt tau game tu tyme sy scroll ke bawah tuk tgk crita bru d home fb sy....tiba2 teringin pulak ati ni mau join bah..haha

tu dia game yg dia buat...nampak mcm m'bosankan tapi klu sdh join, mmg best bah..haha
then sy pun dgn senang ati la pegi inbox nmber yg sy mau...dlm masa tidak smpai 5 minit, jwpn nya dia sdh post d wallnya...wahhh mmg hebat bah kwn sy ni...haha


ok, number yg mjadi pilihan sy adalh 19,999...unik jak sy tgk tu number dan yg penting ianya adalh number ganjil..i likeeee...hahaha

x sangka pulak kwn sy ni dpt ingat tentang diri sy...jarang jumpa kwn mcm ni tau....mcm2 dia ingat...mmg ngam la klu dia dianugerahkan sahabat terbaik....hehe

apa2 pun, trimass dgn karangan yg diberikan oleh cik tika kita ni...hehehe thumbs up

ok la..itu jak tuk hri ni..sy nak smbg practice speaking muet..huhuhu..esok adalh hri yg paling mendebarkan buat sy n member sy...oh no, cepatnya masa ni tiba...

time to pratice, practice n practice...wink wink wink

Sunday, October 09, 2011

~Ujian Personaliti Diri~

Keputusan ujian personaliti ini agak tepat dengan personaliti diri anda. Cubalah sendiri!

Terlebih dahulu, ambil sekeping kertas untuk menulis jawapan anda. Analisis jawapan ada di bahagian bawah. Untuk keputusan yang baik, ambil ujian terlebih dahulu baru baca analisisnya.


Situasi:

Bayangkan anda sedang berjalan di dalam hutan belantara, anda ternampak sebuah pondok…

Soalan 1:
Bagaimanakah keadaan pintu tersebut…?
(Terbuka / Tertutup)

Anda memasuki pondok tersebut dan nampak sebuah meja…

Soalan 2:
Apakah bentuk meja itu?
(Bulat / Oval / Segiempat tepat / Segiempat / Segitiga)

Di atas meja itu ada pasu bunga…

Soalan 3:
Banyak manakah isi air yang ada dalam pasu bunga itu?
(Penuh / Separuh / Kosong)

Soalan 4:
Pasu itu dibuat daripada apa?
[(kaca / porcelain / tanah liat ), ( logam / plastik / kayu)]

Anda keluar dari pondok itu dan ternampak air terjun dari kejauhan….

Soalan 5:
Berapa lajukah air terjun
(pilih julat jawapan 0 hingga 10)

Kemudian anda terpijak di atas sesuatu benda yang keras, anda lihat ke bawah dan terlihat kilatan warna keemasan rantai kunci bersama anak kunci.

Soalan 6:
Berapa banuakkah bilangan kuci yang ada?
(pilih julat jawapan 0 hingga 10)

Anda meneruskan perjalanan. Tiba-tiba ternampak sebuah istana….

Soalan 7:
Apakah keadaan istana itu?
( Lama / Baru)

Anda memasuki istana itu dan ternampak sebuah kolam yang mengandungi air kotor dan terdapat permata-permata yang berkilau terapung di atasnya…

Soalan 8:
Adakah anda akan mengambil permata itu?
(Ya / Tidak)

Sebelah kolam yang kotor itu terdapat sebuah lagi kolam dengan air yang bersih dan terdapat banyak wang terapung di atasnya...

Soalan 9:
Adakah anda akan mengambil wang itu?
(Ya / Tidak)

Anda berjalan mengelilingi istana itu hingga ke jalan keluar. Anda keluar dari istana itu dan masuk ke dalam sebuah taman yang luas. Anda ternampak sebuah kotak di atas tanah.

Soalan 10:
Apakah saiz kotak itu?
(kecil / sederhana / besar)

Soalan 11:
Kotak itu diperbuat daripada apa?
( cardboard / kertas / kayu / logam)

Tidak jauh dari situ terdapat sebuah jambatan.

Soalan 12:
Jambatan itu diperbuat daripada apa?
( logam / kayu/ rotan)

Diseberang jambatan ada seekor kuda

Soalan 13:
Apakah warna kuda itu?
(putih / kelabu / coklat / hitam)

Soalan 14:
Apa kuda itu lakukan?
( tidak berbuat apa-apa / makan rumput / berlari)

Tiba-tiba datang angina puting beliung.. Anda ada 3 pilihan:
(i) lari dan masuk bersembunyi di dalam kotak?
(ii) lari dan masuk bersembunyi di bawah jambatan?
(iii) lari dan menaiki kuda keluar dari situ?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ini adalah analisa kepada jawapan anda
:
(1) Pintu:
Terbuka - anda bersedia berkongsi apa saja cerita kehidupan anda
Tertutup - anda lebih senang menyimpan cerita-cerita anda di dalam hati

(2) Meja:
Bulat/oval – Anda mudah percaya sepenuhnya kepada mana-mana kawan anda
Segiempat tepat / segiempat – Anda seoerang yang memilih kawan dan keluar dengan kawan-kawan yang skepala sahaja
Segitiga – Anda seorang yang cerewet tenatng berkawan… anda tidak mempunyai ramai kawan dalam hidup

(3) Air dalam pasu:
Kosong – Hidup anda tidak terisi
Separuh – Apa yang anda mahu dalam hidup sudah separuh penuh
Penuh - Apa yang anda mahu dalam hidup sudah tercapai

(4) Bahan pasu:
kaca/tanah liat/porcelain – anda seorang yang lemah dan sensitif
logam / plastik / kayu – anda kuat dalam mengharungi cabaran dalam kehidupan

(5) Kelajuan air terjun:
0 – tiada keinginan seks
1 to 4 - keinginan seks yang rendah
5 - keinginan seks yang sederhana
6 to 9 - keinginan seks yang tinggi
10 - keinginan seksual yang sangat tinggi

(6) Kuci:
1 – hanya ada 1 kawan baik
2 to 5 – ada beberapa orang kawan baik
6 to 10 – ada ramai kawan baik

(7) Istana:
Lama – hubungan terakhir anda dengan seseorang tidak begitu baik dan tidak meninggalkan kenangan indah.
Baru - hubungan terakhir anda dengan seseorang adalah baik dan masih segar dalam hati

(8) Permata di dalam kolam kotor:
Ya – bila pasangan anda ada di samping anda, anda masih memikat orang lain.
Tidak - bila pasangan anda ada di samping anda, anda hanya bersama dengannya.

(9) Wang di dalam kolam bersih:
Ya – walaupun pasanagn anda tiada di samping anda, anda masih memikat orang lain
Tidak - walaupun pasanagn anda tiada di samping anda, anda akan sentiasa memikirkannya dan setia.

(10) Saiz kotak:
kecil – ego yang rendah
sederhana – ego yang sederhana
besar – ego yang tinggi

(11) Bahan kotak:
cardboard/kertas/kayu(tidak berkilat) – personaliti yang rendah diri
logam – berbangga dengan diri sendiri

(12) bahan jambatan:
logam – ikatan yang kuat dengan kawan-kawan
kayu - ikatan yang sederhana dengan kawan-kawan
rotan - tidak begitu rasi dengan kawan-kawan

(13) Warna kuda:
putih – pasangan anda tulus di hati anda.
kelabu/ coklat – pasangan anda sederhana sahaja di hati anda.
hitam – pasangan anda tidak begitu sempurna di hati anda, ada saja perkara yang menyakitkan hati.

(14) Kelakuan kuda:
tidak berbuat apa-apa/ makan rumput – pasangan anda seorang yang suka duduk di rumah dan begitu rendah diri
berlari – pasangan anda adalah seorang yang liar.

Kiasan:
putting beliung – maslaah dalam hidup
kotak - anda
jambata – kawan-kawn anda
kuda – pasanagan anda

(i) jika anda pilih kotak, anda seorang yang suka memendam dan menyelesaikan masalah anda sendiri
(ii) jika anda pilih jambatan, anda akan berjumpa kawan-kawan untuk menyelsaikan masalah
(iii) jika anda pilih kuda, anda mencari pasangan anda untuk menyelesaikan masalah

~Sahabat Selamanya by Padi

Dua tiga kapal berlayar di samudra
Ayo sahabatku kita bergembira
Bermain bernyanyi bersama menikmati indahnya dunia

Karena sahabat untuk selamanya
Bersama untuk selamanya
Kau dan aku sahabat
Untuk selamanya setia

Berakit-rakit kita kehulu
Berenang-renang kita ketepian
Kita berbeda untuk saling mengisi
Segala kekurangan kita

Mencari sahabat untuk selamanya
Atasi semua perbedaan
Kau dan aku sahabat
Untuk selamanya… Selamanya setia

Sahabat untuk selamanya
Berbagi dan saling menjaga
Kau dan aku sahabat
Untuk selamanya… Selama-lamanya… setia…

Saturday, October 08, 2011

~Istikharah Cinta by Sigma~

Bersaksi cinta diatas cinta
Dalam alunan tasbih ku ini
Menerka hati yang tersembunyi
Berteman dimalam sunyi penuh do'a

Sebut nama Mu terukir merdu
Tertulis dalam sajadah cinta
Tetapkan pilihan sebagai teman
Kekal abadi hingga akhir zaman

Istikharah cinta memanggilku
Memohon petunjukmu
satu nama teman setia
Naluriku berkata

Dipenantian luahan rasa
Teguh satu pilihan
Pemenuh separuh nafasku
Dalam mahabbah rindu

diistikharah cinta..

Please..Leave Your Name Here...