Friday, September 23, 2011

~Kawan Bersama~

assalam n selamat malam bloggers...

kawan2 tau ka pa maksud kawan tu?apa sebenarnya tu kawan?adakah kawan tu sejenis benda hidup atau benda bukan hidup??rasa2 nya mcm mn tu ya?

ok, bagi sy, kawan tu adalah seorang manusia yang sentiasa memberi sokongan, galakan, memberi keceriaan, tempat kita b'kongsi suka duka, tempat tuk kita b'sama2 dan mcm2 lagi la yg kita boleh dapat kalau b'kawan...cuma yang bezanya ialah kawan kita tu sedikit atau banyak...

kawan banyak2 pun xda guna juga kan kalau hari2 makan dalam, orang sabah bilang "makdal"...tapi susah juga kalau langsung xda kawan sebab kita rasa x sempurna tanpa kawan...

lagi satu, best juga la kan kalau pergi mana2, mesti beramai-ramai dengan kawan2, tapi yang x bestnya pulak kalau ada kawan yang bersikap SELFISH...ala penjual ikan...haha xda la, bkn penjual ba sy maksudkan tapi orang yang pentingkan diri...

apa guna kalau pergi ke mana2 secara beramai-ramai, tapi time nak pulang pulak, dah lonely2 mcm mr. lonely punya lagu tu..."Lonely, I'm Mr Lonely, I have nobody, For my own"....hehe nyanyi kejap~

then, yang paling x suka pulak kalau kawan tu dah la selfish, pastu tahunya mau ambil kesempatan dalam kesempitan jak kejanya...time dia perlukan kita, baru terhegeh-hegeh nak m'cari tapi time dah senang, dibiarkan jak kita t'kapai-kapai di lautan...

kalau kawan tu meninggalkan kita saat kita perlukan bantuannya, kamu akan anggap dia kawan ka??then, kalau kita minta tolong tunggu kejap jak pun dan marah2, ini ka yang dikatakan kawan???macam x ikhlas jak kan kalau kawan mcm tu...

cakap jak la kalau x suka nak temankan, nak tunggu or nak bantu..jangan la jadi macam orang yang x ikhlas pulak... ikutkan mulut mmg la kata "boleh jak", tapi ikutkan hati sapa yang tau, mana la tau kan dalam hati rupanya x ikhlas....

sy betul2 kecil hati la kalau ada kawan mcm ni tapi pada masa yang sama sy b'syukur la jugak sebab sekurang-kurangnya sy ada kawan (walaupun jenis yg x ikhlas)...harap2 la lepas ni sy akan dapat kawan yg lebih baik dari ini dan yang sebelum2 nya....

huhu rindunya ngan kawan2 sy time kat form 4 & 5, mereka la 3 orang kawan sy yang paling baik yang sy pernah dapat...walaupun antara sy dengan kawan yg lagi satu pernah bergaduh sampai x b'tegur, tapi kawan sy yang dua lagi tu tetap x putus asa tuk buat kami b'tegur semula...dan Allah SWT pun selalu saja bagi mimpi berkenaan sy dah b'baik dengan dia..alhamdulillah mimpi tu jadi kenyataan dan akhirnya sy b'tegur juga semula dengan kawan saya tu bahkan persahabatan kami tambah lebih erat...syukran^_^

mudah2an Allah kurniakan kawan yang mcm tu lagi kepada sy....amin

No comments:

Please..Leave Your Name Here...