Friday, September 30, 2011

~Raya JP at Polikk~

assalam dan selamat malam bloggers...

mggu lalu jabatan kami ada mengadakan majlis raya tuk jabatan perdagangan dan sy slh sorang ajk nya...weee siok majlis tu sb sy dan kawan2 yg lain dpt menghias rumah terbuka kami mengikut course yg d ambk....
proses pemasangan khemah telah pun dimulakan...hehe agak2 berat la jgk nak angkat kaki2 khemah ni..mcm nak patah jak tulang2 ni bah..haha tapi best sebab semuanya bekerjasama...
proses hias menghias hampir jak selesai....hehe..tu la dia khemah kami yg pic kat atas ni then ada langsir kaler hitam putih dan itu adalah warna tema kami dengan hiasan meja kaler merah putih..wah gabungan yg sgt ideal kan....
ni la antara penghias2 nya...hahaha...sebenarnya ada ramai tpi yg lain tu ermm malas la tu nak turun dan sbhgn nya pula ada aktvti lain di dewan...


semuanya berpakaian raya...wahhh x sabar mau makan kue2....hehehe...tapi sebelum tu, mau posing2 bah dulu, baru siok la katakan...huahuahua
ok,lecturer2 yg disayangi,sila lah menjamu selera...hehe pd hal ayat nak membodek sebenarnya tu...time ni, lec dah mula nak ambk markah di setiap khemah a.k.a rumah terbuka...sambil menilai tu, dorang merasa2 la jgk kue2 kmi yg moden la sangat...hahaha

memang penat la jgk time tu..huhu tapi penatnya berbaloi baloi..wahahaha...dan yg x best nya time tu adalah sy dan classmate2 sy yg lain hepy dalam kerisauan sebenarnya tu..ermm mcm mn la tu agaknya ya..sebenarnya, lepas jak majlis raya ni, kmi ada kuiz lg nnti di kelas iaitu pelaburan..adeh~
nah ni la yg sy maksudkan penat kami berbaloi sebab rumah terbuka kami menang!!!weeee suka2....hehehe

k la..itu jak la tuk hari ni...sy mau layan lagu2 kat youtube pulak sebab agak lama sudah sy memulaukan diri dari yutube semenjak dua menjak ni sy dan classmate sy lain dibelenggui rasa tnsion yg teramat sangat...hahahaha mengada-ngada mcm kuda pulak....

daaa n wassalam~

Wednesday, September 28, 2011

~OPKIM di Tambunan~

assalam dan selamat blogging to bloggers....

wah wah wah...dengan senang hatinya, hari ni sy nak berceloteh pasal program amal kami iaitu OPKIM di tambunan...yeahhh tambunan mariiiiii.....


itu la dia suasana meriah di dalam bas kami...semuanya muka2 xcited ni..hahaha nampak benor kebaruannya..hahaha...dalam muka2 yg xcited tu juga, ada la sikit penatnya sebab terpaksa angkat barang2, makanan, minuman dan yg sama waktu dengannya....

nak dijadikan cerita, pemandangan di sepanjang perjalanan pegi tambunan memang cantik la, superb...tapi, menyeramkan la juga sebab itu kan kawasan gunung ganang, bukit bukau, so jalannya pun agak2 curam la juga, amat bahaya bagi yang gayat..hehe...tapi ianya memang best, x tipu....

wahhhh sungguh indah ciptaan Allah SWT...subhanallah....cantikkan???penuh dengan kehijauan...sumpah demi Allah, sy sangat2 terpegun dan kagum dengan suasana ni...luas dan indah...memang x terkata la rasanya....

perjalanan kami masih jau lg..so singgah la kejap kat kedai tuk melaburkan dan mengisikan pa yg patut...hahaha agak lain juga kan kata2 tu...tempat tu memang sejuk ow mcm di korea jak rasanya, memang la sejuk dan dingin sebab di atas bukit yg penuh gunung ganang kan...ala mcm di gunung kinabalu tu, tpi gunung tu dingin sakit dari tempat di tambunan ni...

yeahhh dah sampai!!!...ni la tmpt yg kami tuju tu...hehe x sabar nak bergotong-royong dengan anak2 yatim ni sambil mengeratkan silaturahim...hehe

keja jangan x keja..hehe
bantulah kakak2 dan abang2 mu wahai adik2 ku...hehehe jum kita menyapu!!!


omg, sempat lagi ar bermusyawarah 4 gadis ni time keja....haha sindir diri sendiri kunun....
masa untuk makan pulak...ermmm yummy~

ok, sekarang saya nak tunjuk la pic2 plus muka2 yg hepy plus penat...huahuahua
ok, gotong royong dan aktvti lain yg kami plan dah hbs, tiba pulak masanya tuk balik...alalalala sedih pulak rasanya...huhu
on da way nak balik tu, kami singgah2 dulu di taman butterfly...hehe tapi sayangnya, kami hanya boleh berada di luar sambil menunggu bas kami kena rehat2 gara2 breknya kurang ok. sebenarnya, time dekat tempat tu la kami hampir lagi xcident terjunam di gaung, event yg sangat2 menyeramkan...copot jantung gue...alhamdulillah, dengan kuasa dan kasih sayang Allah kepada kami, kami selamat juga, pada hal tinggal beberapa langkah lagi baru kami akan terjunam...huhu
ni la lecturer yg jaga kami sepanjang perjalanan tu..hehe smuanya ladies...

ok ni pic yg last...sy dah penat, so nak rehat dulu....

smoga event kali ini menjadi yg trpahit dan termanis bg kmi smua..hahaha
daaa n assalam~

Friday, September 23, 2011

~Kawan Bersama~

assalam n selamat malam bloggers...

kawan2 tau ka pa maksud kawan tu?apa sebenarnya tu kawan?adakah kawan tu sejenis benda hidup atau benda bukan hidup??rasa2 nya mcm mn tu ya?

ok, bagi sy, kawan tu adalah seorang manusia yang sentiasa memberi sokongan, galakan, memberi keceriaan, tempat kita b'kongsi suka duka, tempat tuk kita b'sama2 dan mcm2 lagi la yg kita boleh dapat kalau b'kawan...cuma yang bezanya ialah kawan kita tu sedikit atau banyak...

kawan banyak2 pun xda guna juga kan kalau hari2 makan dalam, orang sabah bilang "makdal"...tapi susah juga kalau langsung xda kawan sebab kita rasa x sempurna tanpa kawan...

lagi satu, best juga la kan kalau pergi mana2, mesti beramai-ramai dengan kawan2, tapi yang x bestnya pulak kalau ada kawan yang bersikap SELFISH...ala penjual ikan...haha xda la, bkn penjual ba sy maksudkan tapi orang yang pentingkan diri...

apa guna kalau pergi ke mana2 secara beramai-ramai, tapi time nak pulang pulak, dah lonely2 mcm mr. lonely punya lagu tu..."Lonely, I'm Mr Lonely, I have nobody, For my own"....hehe nyanyi kejap~

then, yang paling x suka pulak kalau kawan tu dah la selfish, pastu tahunya mau ambil kesempatan dalam kesempitan jak kejanya...time dia perlukan kita, baru terhegeh-hegeh nak m'cari tapi time dah senang, dibiarkan jak kita t'kapai-kapai di lautan...

kalau kawan tu meninggalkan kita saat kita perlukan bantuannya, kamu akan anggap dia kawan ka??then, kalau kita minta tolong tunggu kejap jak pun dan marah2, ini ka yang dikatakan kawan???macam x ikhlas jak kan kalau kawan mcm tu...

cakap jak la kalau x suka nak temankan, nak tunggu or nak bantu..jangan la jadi macam orang yang x ikhlas pulak... ikutkan mulut mmg la kata "boleh jak", tapi ikutkan hati sapa yang tau, mana la tau kan dalam hati rupanya x ikhlas....

sy betul2 kecil hati la kalau ada kawan mcm ni tapi pada masa yang sama sy b'syukur la jugak sebab sekurang-kurangnya sy ada kawan (walaupun jenis yg x ikhlas)...harap2 la lepas ni sy akan dapat kawan yg lebih baik dari ini dan yang sebelum2 nya....

huhu rindunya ngan kawan2 sy time kat form 4 & 5, mereka la 3 orang kawan sy yang paling baik yang sy pernah dapat...walaupun antara sy dengan kawan yg lagi satu pernah bergaduh sampai x b'tegur, tapi kawan sy yang dua lagi tu tetap x putus asa tuk buat kami b'tegur semula...dan Allah SWT pun selalu saja bagi mimpi berkenaan sy dah b'baik dengan dia..alhamdulillah mimpi tu jadi kenyataan dan akhirnya sy b'tegur juga semula dengan kawan saya tu bahkan persahabatan kami tambah lebih erat...syukran^_^

mudah2an Allah kurniakan kawan yang mcm tu lagi kepada sy....amin

~Kerana Nila Setitik, Rosak Susu Sebotol~

assalam n pa kbr bloggers...

mesti kmu paham kan pa maksud peribahasa di atas tu...peribahasa tu mmg lama sdh tapi masih berguna di gunakan sekarang tuk mention kat sapa2 jak sama ada tuk menyindir atau untuk karangan atau apa2 jak la...

entah la...tiba2 jak nak tulis pasal tajuk tu sebab tajuk tu mmg ada kena mengena la dengan situasi sy dan rakan2 sy yang lain....bknnya kami terasa la cuma terkesima la juga dengan kata2 yang dilemparkan oleh sesetengah pihak tapi malas la mau bagitau sma sapa2 sb nanti kena wanted pulak...kasi mati rakyat jak nanti..huhu

sy tau ini bukan salah saya or kawan2 sy..sb even kitorang sibuk pun, kitorang tetap juga berusaha tuk datang awal..kira ok sudah tu kalau kami datang lambat at least kami datang juga, daripada langsung x datang, nah itu lagi parah, kan..bak kata orang putih, "Better Late Then Never"...

tapi, knapa golongan2 kami juga yang di"mention"kan iaitu "ahli baru"...pada hal, sy tengok semua ahli baru datang on time juga, ni la yg sy maksudkan, gara2 seorang punya hal, kami2 juga yang kena tempiasnya...huhu amat terasa kami di situ...xpa la..sabar jak la dengan keadaan yg di hadapi, sy rasa, ini la salah satu cabarannya untuk menjadi student yg de best...

sabar itu separuh daripada iman...insyaallah semester ni akan bakal jadi sem yg de best buat sy dan kawan sy...amin...

ok la..itu saja tuk hari ni, malam ni nak rehat banyak2 sebab esok bakal jadi hari yg menyeronokkan buat sy, kawan2 dan kelab yg sy join...mau tau knapa???sebab esok kami akan pegi tambunan tuk buat program keja amal OPKIM...weeeee x sabarnya mau tggu hari esok...huhaihuhai^^

Saturday, September 17, 2011

~Pelaburan Yang Memeningkan~

assalam n pa kbr bloggers...

honestly, mmg mood sy hri ni x brapa nak ok gara2 baca teori yang amat amat amat membingungkan....hari ni sy just nak luahkan rasa kegeraman dan ke'tension'an sy dlm blog ni jak....

dah baca ulang2 kali, knapa la sy masih juga x dapat nak paham pa yg d maksudkan oleh topik ni...dah la maklumat yg d beri kena paham sendiri, subjek ni pulak susah nak paham walaupun bahasa melayunya, ini kan pulak nak baca yg BI nya...adeh tambah bingung la jadinya ni...nasib jak mata ni x berpinar-pinar tengok bahasa pelaburan yg memang berlainan klu dah di translate ke BI....

keadaan meja stdy yg sangat terabur...haha abaikan jak

then, sy sbnrnya ni bknnya suka sangat pun yg teori2...huhu nyesal pulak x mohon course akauntansi dulu...adeh, x bleh sudah berpatah balik, perjuangan harus diteruskan juga, xpa, tggl 1 setengah semester jak lagi sy d cni..sabar~

ok...sekarang ni sy betul2 mcm nak belah jak otak ni then masukkan kertas investment ni kat dlm otak tu..ahaha...klu x pun, bakar kertas nota tu then minum..maybe berkesan...huahuahua kerja gilak....x mungkin la kan terjadi....dalam mimpi saja...

ermm k la, full stop..mau x mau, kena baca juga nota tu sb mggu depan ada kuiz n test, then esoknya kena baca banking pulak...alamak!!!! pecah la otak ni..huhu...

ok la babai....wassalam...

Thursday, September 15, 2011

~Apa Nak Di Buat Ni???~

Assalam n pa kbr bloggers....

hari ni xtau nak buat apa dah...mau stdy pun, blm ada mood lg sb baru2 ni dah hadapi bbrpa paper kuiz n test yg amat amat amat susah la sangat...adeh..ntah la, mcm mn la result tu nanti..risau jgk ni sb takut2 nanti carry bah..ish nauzubillah...mudah2an tidak la ya...huhu

adeh..kebosanan melanda, kemalasan mendekat....apo nak d kato....hee
kejap on9,then baca buku, pastu on9 lagi..lama2 pegi bilik orang lepak2..tapi ermm bosan jgk..adeh...

tapi kebosanan ni hanya sebentar jak..hehehe sb mggu depan adalah mggu kena strugle sb byk test n kuiz yg t'kumpul..ala again n again n again~wht should i do...dah namanya bljr...klu bljr x bleh mengeluh2, nnti pelajaran takut nak jinak ngan kita...hehehe (pndai2 jak buat kesimpulan sendiri)...

ermm k la...sebenarnya dah xtau nak bt apa dah ni, pastu d tmbh lagi dengan line celcom yg sangat mengecewakan...ini betul2 menambahkan ketekananan dalam kebosanan tanpa ke'line'an yg memberangsangkan...huahuahua kemerepekan dah melanda lagi~

Tuesday, September 13, 2011

~Strugle dan Yang Relax~

Assalam n pa kabar my beloved frens...

cuba renung2kan tajuk entry sy kali ni...emoticon14korang rasa, apa maksud di sebalik tajuk tu? sy rasa, sapa yg dapat jawab tu, mmg orang tu pernah menghadapi situasi macam tu juga..huhu same like me ok..

sebenarnya kan, sy pelik bah dengan sikap beberapa orang disekeliling sy dan termasuklah juga pelik terhadap diri sy sendiri. ok la, straight to the point, sebenarnya sy mau cerita pasal sikap2 student sekarang ni.

memang kita x nafikan la yg mana ada segelintir student yg sempoi n relax jak kalau time dekat2 exam or kuiz, dan pastu ada juga yg memang strugle habis la dalam menghafal teori or formula itu ini (ermm sy la tu salah satunya...hehe).

kemudian, lepas habis exam jak, mesti la kita t'tunggu2 result yg bakal kita dapat,kan. ada yg nervous, b'debar2 (dup dap dup dap) dan ada juga yg ketakutan macam nak nangis..ermm macam2 ragam la. ok, time trima result tu, mesti ada la pulak yg terkejut macam nak pitam, ada yg biasa2 jak macam tiada apa2 feeling ni.

ermm perkara tu memang la kita anggap biasa jak, tapi x semua tau yg dapat terima hakikat yg mana usaha mereka tidak setaraf dengan result yg dorang dapat. kira bagus la kalau dorang trima, tapi macam mana pulak bagi senang berputus asa dan mengeluh, perkara tu akan sentiasa menjadi tanda tanya bagi mereka. dan tidak kurang juga pasti ada sifat jeles yg timbul dalam diri seseorang tu.

tetapi korang x rasa pelik ke, apabila ada student yg sempat lagi boleh enjoy sana sini tanpa kerisauan melanda diri mereka, pastu dapat result yg gempak lagi tu, adeh..ini memang sangat menjeleskan..huhu...bagi yg strugle setengah mati pula hingga sanggup belajar sampai lewat malam, tido jam12 or 1 pagi gara2 t'lalu risau dengan exam yg bakal di hadapi, last2, result yg d trima, ermmm sangat mengecewakan la jugak...adeh~

tapi walau apapun, itu semua adalah rezki masing2. tapi sy betul2 x habis pikir, macam mana mereka belajar ar??apa kemahiran yg mereka gunakan time exam??bawa toyol??ermm maybe la, hanya Tuhan saja yg tahu...huhu

owh ya, kawan sy ada beritahu sy pasal 1 nasihat. nasihat ni sangat menarik perhatian sy dan sy sentiasa mengingati nasihat ni sampai bila2 pun dan nasihat ini la juga yg telah buat sy sedar betapa pentingnya mendahulukan tugas terhadap Pencipta kita iaitu Allah SWT. nasihatnya berbunyi begini ::
"walau sibuk mana pun kita, walau pun banyak aktiviti penting yg perlu kita laksanakan dengan segera, tetapi kalau kita mendahulukan tanggungjawab kita terhadap Allah, isyaallah, Dia juga akan membantu kita di kala kita memerlukan bantuannya. contohnya, di IPT la katakan, time tu kamu ada exam, assignment dan homeworks yg berlambak-lambak, pastu pada masa kamu nak siapkan segala tugasan tu, tiba2 kamu ada aktiviti keagamaan yg perlu dibuat juga macam bacaan yasin, ceramah agama, bacaan tilawah Al-Quran, solat terawih, solat hajat dan macam2 lagi la aktiviti yg berkaitan agama. Insyaallah Allah akan memberi keutamaan kepada kamu juga seperti mana kamu telah memberi keutamaan kepada suruhan-Nya..."

so, sama2 la kita renung2 kan ya...

Sunday, September 04, 2011

~Kunci Syurga~

Assalam and pa kbr bloggers or readers..

entry kali ni sy nak share 1 crita kat kawan2 semua, crita ni adalah translate dari sebuah video then telah dijadikan sebuah crita yg menarik...credit to Mr.Hakim sebab benarkan sy tuk share entry dia ni...hehe makasih daun keladi...ok critanya begini...

dalam satu video khutbah yg disampaikan oleh seorng imam/ustad baru2 ini...
beliau menceritakan bahwa beliau mempunyai seorng rakan..
rakannya itu menceritakan kepadanya bahawa dia mempunyai seorng rakan telah melanjutkan pelajaran ke luar negara...
rakan ustad itu terus bercerita kepadanya...

setibanya rakannya itu tiba disana,
dia tidak mempunyai seorang rakan pun melainkan seorng lelaki kristian..
padahal dia beragama Islam..
kemana sahaja mereka akan kekal bersama...
rakannya yg beragama Islam itu cuba menarik rakan kristiannya itu agar memeluk Islam..
dlm tak sedar..rakanya yg kristian itu juga cuba menarik dia memeluk agama kristian..

pada suatu hari..
rakannya yg kristian itu mengajak dia ke sebuah gereja..

setibanya mereka disana kesemua kerusi disana penuh..
kecuali ada dua kerusi di belakang yg kosong..
mereka pun duduk di situ..

kemudian masuk lah seorang paderi dan naik ke mimbar atau pentas gereja tersebut..
lalu dia berkata..
"aku tak kan mulakan ucapan aku selagi seorang pelawat tidak keluar dari gereja ini!"
paderi itu berkata dengan tegas dan menggunakan nada yg tinggi..
semua audience terpinga2 termasuklah lelaki Islam itu..

paderi itu ulang sekali lagi.."aku tak kan mulakan ucapan ku selagi seorang pelawat tidak keluar dari dewan ini!..."

buat kali ketiga..paderi itu terus menjert.."aku tak kan mulakan ucapanku selagi seorg yg beragama Islam tidak keluar dari gereja ini!"

lelaki Islam itu bertanya kepada rakan kristiannya.".adakah aku prlu dudk atau kita perlu keluar..

rakan kristiannya itu berkata bahawa kita duduk kerana dia (paderi itu) tak tahu..?.
lantas paderi itu terus menuju kearah lelaki Islam itu dan mengarahnya keluar kerana dia tak layak duduk di gereja itu..

lelaki Islam itu bertanya,,"apa salahku hinggakan aku tak boleh duduk disini.?".

paderi itu berkata.."baiklah,kamu boleh duduk disini jika kamu dapat menjawab 32 soalan ku.."
nak dipendekkan cerita..lelaki Islam itu bolen menjwab semua soalan paderi itu dgn baik..

paderi itu berkata,,"baiklah kamu boleh duduk disini"..

maka lelaki Islam itu pun berkata.."aku akan duduk disini jika kamu boleh menjawab satu soalan dari aku.".

paderi itu serba salah samada mahu jwb atau tidak..

tiba2 semua hadirin di gereja itu bgn dan berkata kepada paderi itu.."kamu perlu menjawab soalan itu"
paderi itu terus diam..semua hadirin mengulangi.."kamu perlu menjwab soalan itu atau kami yg menjawabnya"

maka paderi itu berkata..apakah soalan itu..
maka lelaki Islam itu pun bertanya.."apakah kunci ke syurga?"
paderi itu terdiam..semua hadirin di gereja itu bertanya kepada paderi itu apakah jwpan kepada soalan itu..
paderi itu kata "tidak!..aku takkan menjawabnye kerana aku takut kamu semua akan memarahi aku.."

semua hadirin memaksa paderi itu untuk memberikan jwpan..
maka paderi itu membacakan satu hadis dan berkata bahawa kunci ke syurga adalah mengucap kalimah syahadah..
maka semua hadirin gereja bertanya.."apakah yg kamu ajarkan kepada kami selama ini?"
maka paderi itu berckp bhawa "aku ingin menjaga kepentingan ku sendiri..dan aku berharap aku akan dapat melafazkan kalimah syahadah ketika saat terakhir hidupku.."
maka semua hadirin pun berkata.."kami pun mahu mengucap syahadah dan masuk ke syurga.."
akhirnya semua hadirin gereja itu memeluk agama Islam..

ini adalah kisah benar tetapi ianya tidak tersebar secara meluas...sharing is caring..wallahuallam.

Cerpen : Mana Mak???

Jam 6.30 petang.

Mak berdiri di depan pintu. Wajah Mak kelihatan resah. Mak tunggu adik bungsu balik dari sekolah agama.
Ayah baru balik dari sawah.
Ayah tanya Mak, “Along mana?’
Mak jawab, “ Ada di dapur tolong siapkan makan.”
Ayah tanya Mak lagi,” Angah mana?”
Mak jawab, “Angah mandi, baru balik main bola.”
Ayah tanya Mak, “Ateh mana?”
Mak jawab, “Ateh, Kak Cik tengok tv dengan Alang di dalam?”
Ayah tanya lagi, “Adik dah balik?”
Mak jawab, “Belum. Patutnya dah balik. Basikal adik rosak kot. Kejap lagi kalau tak balik juga jom kita pergi cari Adik.”
Mak jawab soalan ayah penuh yakin. Tiap-tiap hari ayah tanya soalan yang sama. Mak jawab penuh perhatian. Mak ambil berat di mana anak-anak Mak dan bagaimana keadaan anak-anak Mak setiap masa dan setiap ketika.

Dua puluh tahun kemudian,

Jam 6.30 petang
Ayah balik ke rumah. Baju ayah basah. Hujan turun sejak tengahari.
Ayah tanya Along, “Mana Mak?”
Along sedang membelek-belek baju barunya. Along jawab, “Tak tahu.”
Ayah tanya Angah, “Mana Mak?”
Angah menonton tv. Angah jawab, “Mana Angah tahu.”
Ayah tanya Ateh, “Mana Mak?”
Ayah menunggu lama jawapan dari Ateh yang asyik membaca majalah.
Ayah tanya Ateh lagi, "Mana Mak?"
Ateh menjawab, “Entah.”
Ateh terus membaca majalah tanpa menoleh kepada Ayah.
Ayah tanya Alang, “Mana Mak?”
Alang tidak jawab. Alang hanya mengoncang bahu tanda tidak tahu.
Ayah tidak mahu tanya Kak Cik dan Adik yang sedang melayan facebook. Ayah tahu yang Ayah tidak akan dapat jawapan yang ayah mahu.

Tidak ada siapa tahu di mana Mak. Tidak ada siapa merasa ingin tahu di mana Mak. Mata dan hati anak-anak Mak tidak pada Mak. Hanya mata dan hati Ayah yang mencari-cari di mana Mak.

Tidak ada anak-anak Mak yang tahu setiap kali ayah bertanya, "Mana Mak?"

Tiba-tiba adik bungsu bersuara, “Mak ni dah senja-senja pun merayap lagi. Tak reti nak balik!!”
Tersentap hati Ayah mendengar kata-kata Adik.

Dulu anak-anak Mak akan berlari mendakap Mak apabila balik dari sekolah. Mereka akan tanya "Mana Mak?" apabila Mak tidak menunggu mereka di depan pintu.

Mereka akan tanya, "Mana Mak." Apabila dapat nomor 1 atau kaki melecet main bola di padang sekolah. Mak resah apabila anak-anak Mak lambat balik. Mak mahu tahu di mana semua anak-anaknya berada setiap waktu dan setiap ketika.

Sekarang anak-anak sudah besar. Sudah lama anak-anak Mak tidak bertanya 'Mana Mak?"

Semakin anak-anak Mak besar, soalan "Mana Mak?" semakin hilang dari bibir anak-anak Mak .
Ayah berdiri di depan pintu menunggu Mak. Ayah resah menunggu Mak kerana sudah senja sebegini Mak masih belum balik. Ayah risau kerana sejak akhir-akhir ini Mak selalu mengadu sakit lutut.

Dari jauh kelihatan sosok Mak berjalan memakai payung yang sudah uzur. Besi-besi payung tercacak keluar dari kainnya. Hujan masih belum berhenti. Mak menjinjit dua bungkusan plastik. Sudah kebiasaan bagi Mak, Mak akan bawa sesuatu untuk anak-anak Mak apabila pulang dari berjalan.

Sampai di halaman rumah Mak berhenti di depan deretan kereta anak-anak Mak. Mak buangkan daun-daun yang mengotori kereta anak-anak Mak. Mak usap bahagian depan kereta Ateh perlahan-lahan. Mak rasakan seperti mengusap kepala Ateh waktu Ateh kecil. Mak senyum. Kedua bibir Mak diketap repat. Senyum tertahan, hanya Ayah yang faham. Sekarang Mak tidak dapat lagi merasa mengusap kepala anak-anak seperti masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka sudah besar. Mak takut anak Mak akan menepis tangan Mak kalau Mak lakukannya.

Lima buah kereta milik anak-anak Mak berdiri megah. Kereta Ateh paling gah. Mak tidak tahu pun apa kehebatan kereta Ateh itu. Mak cuma suka warnanya. Kereta warna merah bata, warna kesukaan Mak. Mak belum merasa naik kereta anak Mak yang ini.
Baju mak basah kena hujan. Ayah tutupkan payung mak. Mak bagi salam. Salam Mak tidak berjawab. Terketar-ketar lutut Mak melangkah anak tangga. Ayah pimpin Mak masuk ke rumah. Lutut Mak sakit lagi.

Mak letakkan bungkusan di atas meja. Sebungkus rebung dan sebungkus kueh koci pemberian Mak Uda untuk anak-anak Mak. Mak Uda tahu anak-anak Mak suka makan kueh koci dan Mak malu untuk meminta untuk bawa balik. Namun raut wajah Mak sudah cukup membuat Mak Uda faham.

Semasa menerima bungkusan kueh koci dari Mak Uda tadi, Mak sempat berkata kepada Mak Uda, "Wah berebutlah budak-budak tu nanti nampak kueh koci kamu ni."

Sekurang-kurangnya itulah bayangan Mak. Mak bayangkan anak-anak Mak sedang gembira menikmati kueh koci sebagimana masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka berebut dan Mak jadi hakim pembuat keputusan muktamat. Sering kali Mak akan beri bahagian Mak supaya anak-anak Mak puas makan. Bayangan itu sering singgah di kepala Mak.

Ayah suruh Mak tukar baju yang basah itu. Mak akur.

Selepas Mak tukar baju, Ayah iring Mak ke dapur. Mak ajak anak-anak Mak makan kueh koci. Tidak seorang pun yang menoleh kepada Mak. Mata dan hati anak-anak Mak sudah bukan pada Mak lagi.

Mak hanya tunduk, akur dengan keadaan.

Ayah tahu Mak sudah tidak boleh mengharapkan anak-anak melompat-lompat gembira dan berlari mendakapnya seperti dulu.

Ayah temankan Mak makan. Mak menyuap nasi perlahan-lahan, masih mengharapkan anak-anak Mak akan makan bersama. Setiap hari Mak berharap begitu. Hanya Ayah yang duduk bersama Mak di meja makan setiap malam.

Ayah tahu Mak penat sebab berjalan jauh. Siang tadi Mak pergi ke rumah Mak Uda di kampung seberang untuk mencari rebung. Mak hendak masak rebung masak lemak cili api dengan ikan masin kesukaan anak-anak Mak.
Ayah tanya Mak kenapa Mak tidak telepon suruh anak-anak jemput. Mak jawab, "Saya dah suruh Uda telepon budak-budak ni tadi. Tapi Uda kata semua tak berangkat."

Mak minta Mak Uda telepon anak-anak yang Mak tidak boleh berjalan balik sebab hujan. Lutut Mak akan sakit kalau sejuk. Ada sedikit harapan di hati Mak agar salah seorang anak Mak akan menjemput Mak dengan kereta. Mak teringin kalau Ateh yang datang menjemput Mak dengan kereta barunya. Tidak ada siapa yang datang jemput Mak.

Mak tahu anak-anak mak tidak sedar telepon berbunyi. Mak ingat kata-kata ayah , “Kita tak usah susahkan anak-anak. Selagi kita mampu kita buat saja sendiri apa-apa pun. Mereka ada kehidupan masing-masing. Tak p ayah sedih-sedih. Maafkan sajalah anak-anak kita. Tak apalah kalau tak merasa menaiki kereta mereka sekarang. Nanti kalau kita mati kita masih ada peluang merasa anak-anak mengangkat kita kat bahu mereka.”
Mak faham buah hati Mak semua sudah besar. Along dan Angah sudah beristeri. Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik masing-masing sudah punya buah hati sendiri yang sudah mengambil tempat Mak di hati anak-anak Mak.

Pada suapan terakhir, setitik air mata Mak jatuh ke pinggan.

Kueh koci masih belum diusik oleh anak-anak Mak.

Beberapa tahun kemudian

Mak Uda tanya Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik, “Mana mak?”.

Hanya Adik yang jawab, “Mak dah tak ada.”
Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik tidak sempat melihat Mak waktu Mak sakit.

Kini Mak sudah berada di sisi Tuhannya bukan di sisi anak-anak Mak lagi.

Dalam isakan tangis, Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik menerpa kubur Mak. Hanya batu nisan yang berdiri terpacak. Batu nisan Mak tidak boleh bersuara. Batu nisan tidak ada tangan macam tangan Mak yang selalu memeluk erat anak-anaknya apabila anak-anak datang menerpa Mak semasa anak-anak Mak kecil dulu.
Mak pergi semasa Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik berada jauh di bandar. Kata Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik mereka tidak dengar handphone berbunyi semasa ayah telepon untuk beritahu mak sakit tenat.

Mak faham, mata dan telinga anak-anak Mak adalah untuk orang lain bukan untuk Mak.

Hati anak-anak Mak bukan milik Mak lagi. Hanya hati Mak yang tidak pernah diberikan kepada sesiapa, hanya untuk anak-anak Mak..

Mak tidak sempat merasa diangkat di atas bahu anak-anak Mak. Hanya bahu ayah yang sempat mengangkat jenazah Mak dalam hujan renyai.

Ayah sedih sebab tiada lagi suara Mak yang akan menjawab soalan Ayah,

"Mana Along?" , "Mana Angah?", "Mana Ateh?", "Mana Alang?", "Mana Kak Cik?" atau "Mana Adik?". Hanya Mak saja yang rajin menjawab soalan ayah itu dan jawapan Mak memang tidak pernah silap. Mak sentiasa yakin dengan jawapannya sebab mak ambil tahu di mana anak-anaknya berada pada setiap waktu dan setiap ketika. Anak-anak Mak sentiasa di hati Mak tetapi hati anak-anak Mak ada orang lain yang mengisinya.
Ayah sedih. Di tepi kubur Mak, Ayah bermonolog sendiri, "Mulai hari ini tidak perlu bertanya lagi kepada Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik , "Mana mak?" "

Kereta merah Ateh bergerak perlahan membawa Ayah pulang. Along, Angah, Alang dan Adik mengikut dari belakang. Hati ayah hancur teringat hajat Mak untuk naik kereta merah Ateh tidak kesampaian. Ayah terbayang kata-kata Mak malam itu, "Cantiknya kereta Ateh, kan Bang? Besok-besok Ateh bawalah kita jalan-jalan kat Kuala Lumpur tu. Saya akan buat kueh koci buat bekal."

"Ayah, ayah ....bangun." Suara Ateh memanggil ayah . Ayah pengsan sewaktu turun dari kereta Ateh..

Terketar-ketar ayah bersuara, "Mana Mak?"

Ayah tidak mampu berhenti menanya soalan itu. Sudah 10 tahun Mak pergi namun soalan "Mana Mak?" masih sering keluar dari mulut Ayah sehingga ke akhir usia.

Sebuah cerita pendek buat tatapan anak-anak yang kadang-kadang lupa perasaan ibu. Kata orang hidup seorang ibu waktu muda dilambung resah, apabila tua dilambung rasa. Kata Rasulullah saw. ibu 3 kali lebih utama dari ayah . Bayangkanlah berapa kali ibu lebih utama dari isteri, pekerjaan dan anak-anak sebenarnya. Solat sunat pun Allah suruh berhenti apabila ibu memanggil. Berapa kerapkah kita membiarkan deringan telepon panggilan dari ibu tanpa berjawab?

Jadi sebagai seorang anak kepada seorang ibu, jadikanlah cerpen ini sebagai renung-renungan bagi kita semua, tanpa ibu, siapalah kita di dunia ni, ibulah teman sejati yang pernah hadir dalam hidup kita. Hargailah ibu kita selama mereka masih ada.

Friday, September 02, 2011

~21 Nasihat Yang Baik~

salam n pa kbr bloggers n readers

hari sy nak share kat kawan2 smua tentang beberapa nasihat yg blh kita jadikan renung2an sampingan untuk sejenak...ok malas sy nak celoteh panjang2, korang baca la ya sampai habis..hehe selamat menghayati~

PERTAMA
Bersedekahlah kepada orang lain lebih daripada yang mereka perlukan dan lakukanlah dengan penuh kerelaan.

KEDUA
Kahwinilah lelaki / wanita yang gemar anda berbicara dengannya, kerana kemahiran berbicara antara satu dengan lain akan menjadi lebih penting apabila usia semakin tua.

KETIGA
Usahlah mempercayai segala perkara yang anda dengari. Berbelanjalah sekadar apa yang ada atau tidurlah seberapa lama yang anda perlu.

KEEMPAT
Apabila kamu berkata, “ Aku Cinta Padamu”, maka tunaikanlah.

KELIMA
Apabila anda mengatakan, “Maaf”, tenunglah matanya.

KEENAM
Bertunanglah sekurang-kurangnya enam bulan sebelum kamu diijabkabulkan.

KETUJUH
Percayailah cinta pandang pertama.

KELAPAN
Usah tertawakan impian orang lain. Manusia tanpa impian tidak memiliki apa-apa.

KESEMBILAN
Cintailah seseorang dengan sepenuh hati dan penuh kasih sayang. Sungguhpun anda akan berasa seolah-olah diri anda tersiksa, tapi percayalah itulah satu-satunya untuk melengkapkan kehidupan ini.

KESEPULUH
Jika berlaku perselisihan pendapat, bertengkarlah secara aman. Usahlah menyebut nama sesiapa ketika bertengkar.

KESEBELAS
Usahlah menilai seseorang berdasarkan peribadi keluarga mereka.

KEDUABELAS
Berbicaralah dengan tenang dan berfikirlah dengan pantas.

KETIGABELAS
Apabila seseorang bertanyakan satu soalan yang tidak anda gemari, lontarkanlah senyuman dan bertanyalah padanya, “Kenapa anda ingin tahu?”

KEEMPATBELAS
Ingatlah bahawa setiap cinta dan pencapaian yang besar akan melibatkan pengorbanan dan risiko yang besar.

KELIMABELAS
Ucaplah “Semoga anda diberkati” apabila mendengar seseorang bersin.

KEENAMBELAS
Apabila anda kerugian, janganlah jadi kurang ajar.

KETUJUHBELAS
Berpeganglah kepada tiga R:
Rasa hormat pada diri sendiri.
Rasa hormat kepada orang lain.
Rasa tanggungjawab terhadap semua tindakan anda.

KELAPANBELAS
Usahlah benarkan pertikaian yang sebesar hama merosakkan sebuah persahabatan yang besar.

KESEMBILANBELAS
Apabila menyedari bahawa anda telah melakukan kesalahan, usahlah berlengah untuk perbetulkan kesalahan itu.

KEDUAPULUH
Tersenyumlah ketika menjawab telefon. Pemanggil akan melihatnya daripada suara yang mereka dengar.

KEDUAPULUHSATU
Ada ketikanya anda perlu bersendirian. Jadi bersendirian lah buat sementara..

semoga bermanfaat..


wassalam n daa
::smile always dearies::

~OMG!!!Jumaat Rupanya~

:34:salam n hye bloggers & readers:34:

hari dengan cuaca pagi yang seindah suria telah menerangi rumah ku yg agak suram sedikit. matahari yang bersinar telah melemparkan sedikit sinarannya ke muka ku. aq terasa seperti berada d awan-awangan. walau matahari menampakkan surianya tapi embun pagi masih terasa sejuknya. wahhh nikmatnya kalau tido sampai esok lusa..hehehe

tiba-tiba...
1 suara yg sangat ku kenali dan mmg dikenali sangat2...iaitu suara mama ku yg memanggil2 nama ku supaya bangun dari tido..hahaha..adui hilang sudah segala awan-awangan ku tadi..adeh

hampir 3 kali nama ku di seru2 supaya bangun tapi aq still juga menarik selimut...hehe (buruknya perangai)..mama asyik2 suruh bangun tuk bersiap sebab aq kena jumpa doktor hari ni tuk buat pemeriksaan, akhirnya ku gagahkan juga diri ini...huhu

perbualan antara mama n aq::

mama : bangun la~mau pegi klinik kan..(sambil melipat kain)
aq : hah hari ni ka? ndak bleh ka besok jak?
mama: besok kan kau mau pegi kk sdh..
aq: hari apa jgk hari ni, mak?
mama : jumaat kan..
aq : ish ndak la, khamis bah hari ni...
mama : hah ya ka?(kebingungan walaupun jawapannya betul)
aq: iya bah mak, tanggal berapa jgk hari ni?
mama : tanggal 2 kan...mimpi ka kau?
aq : betul mak, hri khamis bah hari ni..(kemudian memeriksa kalendar d hp)..owh iya bah pulaknya mak, hari jumaat bah ni, jd tandanya, besok malam la tu aq pegi kk sdh kan...ala cepatnya~
mama : tu la kau, d kasitau, ndak percaya..b'siap la cepat..
aq : #_#

adeh~cepatnya masa ni berjalan kan, belum puas lagi cuti raya seminggu ni bah. cuti oh cuti, kenapa kau singkat sangat...huhu..kue raya belum habis lagi, dah nak masuk kuliah balik n kena mengadap pulak tu segala test, kuiz, dan assignmnt yg benar2 memeningkan...huhuhu
sabo je la....

wassalam n daa
::smile always dearies::

Please..Leave Your Name Here...