Wednesday, July 13, 2011

~Zaman2 Skolah~

assalam dan pa kabar blogger

huhu rindu pulak mau update blog sy ni sebab sekarang kan sy agak sibuk sdh, so tu la pasal lama sdh ndak update....kesian blog butterfly ni...alalalala

sy sebenarnya mau story2 pasal zaman2 sy skolah dulu...hahaha rasa mcm mau kembali pulak ke zaman dulu2 bah...sebab time skolah la kita dapat merasai suka duka sebagai seorang pelajar skolah, time tu juga la kita dapat bersama kawan2... pokoknya memang ndak terkata la feel time skolah2 dulu....huhu

ni la muka sy time zmn budak2 skolah dulu...hahaha sangat kebudak-budakan kan kan....

ha ni la antara geng2 sy yang suka buat kecoh time kelas kimia....suka btl duduk d meja yg paling belakang sebab boleh b'sms, makan2 dan b'crita time cikgu mengajar....hahaha btl2 nakal kami time dulu~

oppsss sebelum tu, mesti la bah mau kasi tgk dulu gmbr skolah kmi yg tcinta ni...hehe ni dia~
cantik kan...teknik d hati kmi..wahhh penuh gah gitu skolah kmi yg t'hebat ni..hehehe d cni la sy bkenalan dgn 3 org kwn baik sy yg gila2 la jgk tapi de best...hahahaha

ni la antara genk yg sy mksdkan tu...hahaha mcm tangga tersusun pulak sdh jd nya....hehe msh lg dgn muka kebudak-budakan...kwn sy yg sorang lg tu, mmg ssh ckt mau d ambk pic nya bsama-sama sb selalu jak menghilang....hahaha...ok sy mau perkenalkan dulu genk2 tercomel sy ni...hehe...yg kecil molek tu, shima namanya, then yg tggi btl tu pulak ierah namanya tapi kazen2 nya panggil mun or moon (bulan)hehehe...btl kan rah???

eh ada pulak rupanya kamu 3 ni bkumpul ya...hahaha ndak perasan pulak bah....ni la 3 genk sy yg paling happening...that is shima, ierah, n hasek....hehehe smiley gurlz~

hahaha mood time tu cuma mau snap2 pic n lepak-ing jak...hahaha...manfaatkan masa yg ada, cewah....manfaat kan la sangat....kunun jak tu...huahuahua

ni la aktiviti paling best d teknik dulu...hehe sb dapat berjualan time anugerah konvo tuk senior2 kmi yg sdh hbs spm....

ni la kmi setelah setahun kemudian kmi hbs stdy dri teknik tu...mcm ndak byk perubahan kan..hehehe...ni la kali terakhir sy rasa dpt sm2 ngan dorang pastu kmi jarang sdh jln sm2, lepak d rumah c ierah sm2 dan b'gmbr sm2...huhu i miss that moment so much.....

Saturday, July 02, 2011

Saham Dosa Yang Meningkat Selepas Mati


Assalam dan selamat malam...
mari kita renung-renungkan bersama
fikir-fikirkan bersama
jika satu hari nanti kita mati,
akaun facebook ini hanya kita yang tahu password
hanya kita yang boleh access..

dan

selepas kita mati..
apa yang jadi pada akaun fb kita?
mungkin ada yang akan ucapkan takziah
mungkin ada yang selalu menjenguk bagi mengubat rindu
tetapi..
sedarkah kita
gambar-gambar kita..
akan terus membuatkan kita terseksa di alam kubur?
gambar-gambar yang tidak ditutupi aurat dengan sempurna
macam mana nanti?
lelaki ajnabi terus-terusan tengok
dalam masa yang sama, tiada siapa yang boleh deletekan gambar kita..
walau sudah bertahun-tahun kita mati, gambar itu terus ada..
saham dosa terus meningkat..

macam mana?
pernah terfikir tak?
tudung singkat yang dipakai tu, akan selamatkan kita dalam kubur nanti?
legging dan jeans ketat, boleh selamatkan kita?
baju yang membalut aurat itu, bagaimana?

mungkin kini
kita masih merasa tak sabar nak berkongsi cerita dengan gambar-gambar yang cantik
tempat-tempat yang kita dah lawati di muka bumiNya

tapi di akhirnya nanti..
semua itu tidak akan membawa erti
semuanya hanya tinggal kenangan bagi yang masih hidup
di alam kubur, semua itu tidak sedikit pun boleh menyelamatkan kita

cuba kita renung-renungkan,
saham dosa yang terus meningkat walau setelah ketiadaan kita di muka bumi sehingga hari akhirat

tutupilah auratmu sebelum auratmu ditutupkan
peliharalah dirimu sebelum dirimu dikapankan~

jagalah maruah diri sebagai seorang muslimah
mati itu pasti
persiapkan diri untuk mati itu perlu

moga Allah redha dengan perkongsian ini
amin~

renung-renungkan da selamat beramal :)

Please..Leave Your Name Here...