Thursday, March 31, 2011

JALAN-JALAN KAT TAMAN BUKIT TENGKORAK

Salam n hye blogwalking~~~

Hri ni sy nak cite dan tunjukkan beberapa gambar saya semasa melawat di 1 tmpt ni...mmg siok la tmpt ni...nm tmpt ni adalah  BUKIT TENGKORAK~~~

Ni adalah tangga menuju ke puncak bukit tersebut.

Bukit Tengkorak ni terletak ni daerah Semporna. Pemandangan di tempat tersebut sangat nyaman dengan dipenuhi tumbuh-tumbuhan yang menghijau. 

hehe time ni, kitorang ambil pic dlu sblm mendaki. Semasa datang ke tempat ni, sy x t'pikir pun akan mendaki bukit setinggi 500 kaki, dah la time tu jgk sy bukannya pakai kasut, tapi pakai high heel. Huh memang payah btl nak m'daki time tu...hehe, So pa ble wat, t'paksa la sy dan kwn sy tu buka high heel, then b'kaki ayam sj mendaki bukit...hehe sangat menggelikan...hahaha

ok proses mendaki pun dimulakan.. (hehe mcm lain sj ayat sy tu, ada pla dikatakan proses)..wah wah siap main peace2 lg kitorang time tu..hahaha

ermm rasanya pic ni di ambil time kitorang dah nak smpai di check point yg pertama. Smpai sj di situ, tiba2 ada pla sesi shooting kat check point tu, ntah la shooting apa dorang wat kat situ, yang kami tengok, ada beberapa orang tengah wat tarian mai daling2 iaitu salah satu tarian bagi suku kaum bajau.

ok, ni adalah pic sy ambil time kmi dah sampai kat check point pertama. Yang pakai spek di sebelah sy tu adalah kak ros namanya. Asalnya dri semenanjung. Fuhh jau tu beb....hehe

haha ni la sy. adehhhh posing tu beb, malu pla sy nak tatap trus pic ni...xpa, korang layan sj k...hehe.. Btw, cuba korang hayati pemandangan yg ada kat belakang sy tu, syok hbs!!!

 pic ni time kitorang dah smpai kat puncak....hehe memang tinggi beb~~

snap again~~~~^_^

ok, jom layan pla beberapa pic yg kmi ambil time berada di atas puncak...nak diceritakan, time tu cuaca hujan renyai2 sj, memang bahaya la kalau ada pengunjung yang mau mendaki sebab keadaan tangga dan jambatan licin. Tapi itu tidak melunturkan semangat kmi untuk mendaki (chewah semangat berabis ni pd hal dlm ati, ada sikit takut2...hehe)...Disebabkan licin tu la kmi t'paksa buka high heel supaya kmi dpt b'jalan di atas jambatan dan tangga dengan lebih selamat. Alahai melalut hbs pla sy kat sni, bila la nak ditayangkan  pic2 nya ni...hehehe, ok harap b'tendang kwn2..oppps sory, b'tenang~~~~hehehe

sign board yg menunjukkan anda dah smpai kat puncak~

check point yg ntah ke brapa ni...hehehe, t'lalu bz dah kan m'hayati ciptaan Allah SWT, smpaikan tmpt check point pun sy x brapa perasan...


ini la pemandangan dari puncak bukit tengkorak...lawa kan~~

tinggi kan kawan2

nahhhh itu la puncak yg palinggggggggggggggggg tinggi sekali (adeh brapa punya paling la ko nak letak syah...hehe)
tinggi kan kawan2, bagi sapa2 yg gayut tu, ermm sy galakkan, x pyh la naik, kang nnt ada pla yg lemah jantung...peace no war~


setelah beberapa lama kmi mendaki bukit tu dengan susah payahnya, proses turun bukit pun bermula. Tapi tgk dri pic kat atas tu, sumenya masih jg bersemangat seperti biasa...hehehe
muka2 pun masih jg menunjukkan kesemangatan dalam kepenatan...hahaha skemanya ayat~~

Sepanjang perjalanan sy mendaki tu, ianya mcm memberikan sy 1 pengalaman yg xkan dilupakan sampai bila2. Nah blh la sdh ni kan mendaki Gunung Kinabalu...hehehe.
Yala kan, sy dah dpt daki Bukit Tengkorak ni, so insyaallah dpt la jg sy daki Gunung Kinabalu pla lepas ni sb itu la perancangan jangka panjang antara sy dan genk housemate sy...hehehe

Ok, itu sj entry sy wat masa ni, nanti di lain hari dan masa akan dtg sy akan wat entry yg bru pla...hehehe
owh ya, klu dah baca, ringan2 kan la jari kawan2 menaip di kotak komen sy tu, x pun bagi like sj...hehehe peace no war...keep in touch~~~^_^




Tuesday, March 29, 2011

Syahidnya Seorang Ibu...

Salam n hye blogwalking...


Hri ni sy nak story 1 kisah ni. Tapi sy xtau la nak mulakan mcm mn...hehehe
Sebenarnya, cite ni sy dpt dri seorang rakan staf sy d ofis...time kitorang hbs solat tu, akak tu cite la story yg sy nak story kat korang ni...(hehe mcm b'putar belit pla ayat sy ni).


Ok2 la, byk pula celoteh sy ni kan..Cite nya begini, ada sorang ibu ni, namanya mak irah (bukan nama sebenar). Mak irah ni mempunyai 16 orang anak. Dia seorang yang penyabar, tenang dan b'syukur dengan apa yang dikurniakan kepadanya oleh Allah SWT.


Semasa Mak Irah berada di sebuah hospital untuk pemeriksaan anak yang ke-12, dia terserempak pula dengan seorang sahabatnya iaitu Ida (bukan nama sebenar). Ida ni merupakan seorang jururawat di hospital tersebut. Pada masa tersebut, mereka bertembung di hospital yang sama, jadi mereka pun berborak-borak seketika.

"Irah, sudah-sudah la ko mengandung ni, ramai dah tu anakmu", kata Ida.
Dengan tersenyum, Mak Irah berkata, "selagi aku belum meninggal dan masih dikurniakan dikurniakan anak, aku terima saja semua ni dengan hati yang redha".

Begitulah dialog antara Mak Irah dan Ida. 


Beberapa tahun kemudian, Mak Irah telah mengandungkan anak yang ke-16 pula. Masa tu, Mak Irah dah nak melahirkan anak yang ke-16 itu. Keadaan masa itu sangat menyiksakan buat Mak Irah walaupun sudah 16 kali dia rasa kesakitan yang sama sepanjang melahirkan anak-anaknya. Tetapi, anak yang ke-16 ini, sakitnya adalah lain dan tidak sama semasa melahirkan 15 orang anaknya yang lain. 


Setelah beberapa jam berlalu, barulah anak beliau dapat dikeluarkan dengan selamatnya dan syukur alhamdulillah seorang bayi perempuan  yang suci seperti kain putih telah selamat dilahirkan. Bayi tesebut sungguh comel dan telah disimpan di dalam sebuah tempat yang selesa.


Walaubagaimanapun, Mak Irah, tidak dapat diselamatkan kerana tembuni anak beliau tidak dapat dikeluarkan secara normal dan pembedahan terpaksa dijalankan juga. Oleh itu, Mak Irah dibedah dan tembuni tersebut pun dikeluarkan. Dianggarkan berat sebuah tembuni orang yang lepas bersalin adalah diantara 2 hingga 3 kg. Sangat berat. 


Akhirnya, syahidlah seorang ibu di medan bersalin. Dikhabarkan, arwah Mak Irah mempunyai 14 orang anak lelaki dan 2 orang anak perempuan. Sebelum meninggal, arwah teringin sangat mempunyai lebih ramai anak perempuan. Tidak disangka, rupa-rupanya anak yang terakhir itu adalah anak arwah untuk yang kali terakhir dia lahirkan. Semua ni adalah kuasa Allah SWT.


Itulah entry saya untuk hari ni, ermm memang agak sedihkan. Al-fatihah untuk arwah.



*Cerita ini adalah adaptasi daripada cerita sebenar dalam dunia nyata dan beberapa nama dan maklumat diubah sedikit bagi melengkapkan entry ini.

Thursday, March 24, 2011

TRAUMA!!!

salam n hai blogwalking....
Hri ni sy nak cite 1 peristiwa psl sy,rakan2 sekerja dan bos2 sy. Peristiwa tu berlaku masa kitorang outstation kat somewhere la, sy xnak mention la nama tmpt tu sb nnt memalukan tmpt org sj.


Ok sy mulakan cite sy ni. Masa kitorang on the way nak pergi tmpt suatu resort ni, kitorang t'nmpk la sign board  suatu tmpt arkeologi, then dgr pla cite dri kwn sekerja sy yg mana katanya tmpt mmg best la dan byk bahan2 arkeologi dulu2 yg masih t'tinggal d situ, so bos sy pun t'tarik hati la juga nak pergi lawat2 tmpt tu. Selepas sj kitorang smpai kat muzium arkeologi, kitorang mmg t'pegun hbs la sb punya tggi tangga yg perlu di naik sblm smpai ke tmpt penemuan arkeologi tu. Tpi sblm tu, bos sy suruh la dua org rakan sekerja tu untuk pergi daftar masuk.


Then, nama pun dah daftar, so kmi pun mulakan la pendakian kmi tuk pergi ke atas 2. Fuhh mmg tggi la tangga tu, smpaikan sy pun semput dah gara2 naik tangga tu, apa x nya, kmi perlu daki tangga tu yg mempunyai ketinggian 500 kaki dri paras laut. Perasaan kmi time tu mmg excited la, hnya Tuhan sj yg tahu betapa t'pegunnya kmi apabila smpai di puncak tu. Masa snap2 gmbr tu, gmbr sna, gmbr sni, posing sna, posing sni, tap tap tap, nah t'gmbr la benda2 yg x ingin di lihat, ish3 ngerinya, x sggup sy nak tgk gmbr tu b'ulang kali, adeh...


Ok, melawat muzium dah, ambil gmbr pun dah, so kitorang teruskan la perjalanan untuk pergi ke resort iaitu tmpt penginapan kmi nnti sb bos sy yang kedua ni teringin sgt nak rasa tggl d resort. Mmg best la time kat resort tu sb ble mandi air laut puas2, air lautnya pla mmg cntik. Then, hri pun dah maghrib, so kitorang  pergi la mandi air bersih di bilik air rmh resort tu. First, bos sy yg mandi, pastu kwn sy la sb kesian dia gatal2 gara2 mandi air laut td. Sehingga la kwn sy yg t'akhir mandi, bru dia perasan rupa2nya air yg kmi mandi ni adalah x bersih dan menjijikkan, apa x nya, air tu sbnrnya penuh dgn cacing2 yg b'warna merah pastu kecil pla 2...eeee gelinyaaaa. T'kejut hbs bos sy m'dgrnya, smpai melompat2 dia kegelian sb kemungkinan cacing2 tu msh ada dlm bdn n kpla kmi...ish3 mmg menjijikkan. Badan sy pun trus rasa gatal2. Pada mlm tu jgk, kmi check out dri resort tu.


Pastu kmi rancang la nak tggl di sebuah hotel yg 3 bintang. Kesian bos sy 2 sb sepanjang dia memandu tuk pergi ke hotel tu, atinya x tenang gara2 pikir hal tu trus. smpai sj kitorang d hotel tu, kitorang trus sj pergi bersihkan diri dengan sebersih bersihnya. Itu la peristiwa yg paling dasyat pernah b'laku kpd sy, rakan2 sekerja dan bos2 sy. Suatu pengalaman yg btl2 mengajar kmi agar b'hati2 dlm memilih  tmpt penginapan.


ok, itu la sj entry sy tuk hr ni. Jumpa lg dlm entry yg setrusnya nnt...
bye n wassalam..

Wednesday, March 23, 2011

SEGMEN: Kenangan zaman sekolah menengah

salam n hai blogwalking...
Hari ni sy nak imbas2 kembali la psl zmn skolah dlu2...wuuuu rindu nak g skolah n pakai uniform skolah semula. Zmn persekolahan la zmn yg x ble dilupakan. Segment  kenangan zaman zekolah menengah ni adlh dri kecik itu comel. so jom layan bbrpa soalan yg ada dlm segment ni...


soalan2 nya adalah seperti berikut, cewah...hehehe :

subjek yg korang paling suka?

subjek yg sy suka adalh mestilah math, akaun, n geografi. Sy suka benda yg mengira2 ni. Hehe mesti org heran napa sy suka subjek geo ni kan???actually sy mula suka ngan subjek ni time kat form3 la. Time 2 mmg nak gila la stdy geo ni sb kena hafal peta, pastu hafal tmpt2 bhn2 mentah yg b'taburan d seluruh m'sia lg. Sy suka klu cikgu suruh sy cri nm2 bhn2 tu d ats peta sb sy dah hafal tp skrg ni lgsg xtau dah...hehehe. Byk sy nak story psl geo ni, tp tkut pla kwn2 kebosanan nnt...hehe

subjek yg korang paling x suka?

sy x brpa minat nak bljr subjek kemhiran hidup time form3 dan subjek BM. Klu bab2 karang mengarang ni sy mmg lembab ckt. Terutama klu cikgu suruh wat ringkasan n mengarang sebuah cite b'dasarkan peribahasa yg di beri...Huh pyhnya sy nak wat sb mesti sy akan jd org yg paling lmbt m'hntar..hahaha

cikgu kesayangan korang dan kenapa korang sayang dia?

ermm cikgu yg sy suka skali adalh cikgu math sy time form4 & 5 dlu sb org nya hensem n cool...hahaha(mengada ngada mcm kuda skjp). Disebabkan sy dan seorang  kwn lelaki d kelas sy selalu b'saing dlm math, so cikgu sy ni selalu nak menangkan kaum sejenis..hehe tp e2 x melemahkan semangat sy tuk stdy math bahkan sy suka lg klu d wat mcm 2. Sy msh ingat lg, cikgu ni selalu ckp kat sy dlm kelas, "aisyah, jgn tidur..fokus..kmu ni". hehe sy ni suka tido time kat kelas smbil kpala t'angguk scara tiba2, pastu mula cikgu ckp kat sy, "hah aisyah, brapa dah ikan yg ko tangkap 2"..haha dgn t'sipu malu sy wat gaya selamba jak...haha

apa kenangan yg korang paling x boleh lupakan masa zaman skolah dulu?

soalan ni sy suka. Paling sy ingat adalah time sy dan rakan sekelas yg len nntn wayang drama princess hour d kelas pastu pasang LCD lg, mmg puas ati nontn dgn skrin besar d kelas...haha. Sgala lampu, tingkap, langsir dan pintu d tutup. Sehingga la ada sorang cikgu sandaran dtg p kls kmi bg warning kat kmi, tp kmi dgr jak bebelannya 2, esoknya kmi wat lg...hahaha. lg pon kmi dah minta kbnrn la ngan cikgu lain.

apa nasihat korang pada budak2 skolah zaman sekarang?

ok, tuk bdk skolah, nikmati la zmn persekolahan anda skrg ni. Ambil la peluang ni tuk m'perbaiki diri anda sbg seorang permata negara yg b'guna. Kalau anda tidak menikmati zmn anda skrg, sy pasti kmu akan t'ingat2 trus peristiwa time kat skolah. Dan jgn lupa, stdy baik2 tuk ibu bapa, diri sndri dan negara. Jgn main dlm menimba ilmu...

ok. itu la sj yg sy nak story mory kat cni psl segment kali ni...
nak tau psl segment ni dgn lbh m'dalam sila la klik  SINI ok..
bye n wassalam...

Wednesday, March 16, 2011

Tabik Spring sama JEPUN!!!

salam n hai~
Hr ni sy rasa nak wat entry baru pla, idea ni sy dpt time pgi tadi. Time 2 sy tgh b'siap tuk g keja, tp tiba2 pla perhatian sy t'tarik dengan 1 berita d TV. Fuhh mmg cool la berita 2, berita 2 pasal org2 jepun tetap dengan disiplin mereka walhal mereka tlh ditimpa dgn bencana yg dasyat tapi adab dorang sesama lain msh tetap diutamakan...

ini la buktinya~

Mereka sanggup beratur panjangjang hanya tuk dptkan mknn dan bekalan2 lain yg disediakan. Hal ni hanya b'laku d Jepun sja tau, x mcm d ngara2 lain, sumenya nak cepat sja tanpa hiraukan adab dan tertib sesama manusia. Sy mmg t'haru la dgn sikap org2 Jepun ni.

Nah tgk la. Mmg x ble dinafikan lg sikap dorang yg sejak dri dlu lg msh diamalkan hingga sekarang walau pun mereka dlm keadaan yg menyedihkan.

Dalam keadaan yg mcm ni pon dorang msh lg mengekalkan tradisi mereka. Ish3 sy sungguh t'haru yg t'amat sgt.

Dan lgi 1, seingat sy dulu, selepas b'lakunya tsunami di Acheh 7 tahun yg lalu, pembagian mknn di sna amat tidak sopan sekali, apa tidaknya, mereka m'bahagikan mknn dengan cara melemparkannya kepada pihak mangsa. Dan ini la yg menyebabkan mangsa2 Acheh di sna t'pksa berebut untuk mendapatkan bekalan mknn. So, pihak2 yg b'tanggungjawab perlulah memikirkan sikap mereka itu terhadap mangsa-mangsa tsunami dan bencana yg lain.
Oleh itu, kita perlu, no no no, bkn perlu tp WAJIB mengikut tradisi Jepun ini sb tidak rugi pon klu kita ikut cara dorang 2 bah kan bw byk manfaat lg kepada kerajaan dan rakyat yang lain sm da di dalam atau di luar negara.
So e2 sj la entry sy tuk kali ni, insyaallah klu ada msa dan idea lg, sy akan kongsi kan b'sm anda. hehehe. bye n wassalam~


Tuesday, March 15, 2011

salam n hai blogwalking.....
hr ni sy xtau nak cite psl pa sbnrnya....ermmm (msh memikir idea untuk wat entry kat blog)...
owh ya, sy nak cite psl wayang drama fav sy la iaitu ASMARA 2 yg bakal ditayangkan mlm ni jam 9.00 di TV3....hehehe. Sy suka sgt tgk drama ni sejak ASMARA yang season 1 punya sb drama ni bkn shaja diminati olh sy tp juga rakan2 housemate sy skali...ni la drama yg kmi tggu setiap hr selasa jam9.00 mlm. X blh miss ni.  Actually ASAMARA season 2 ni dah di tayangkan sejak dr mggu lalu lg tp sy x verpeluang nak menontonnya time mggu lalu sb sy outstation di Lahad Datu...huhuu
wayang ni mmg bes punya, x rugi menontonnya tau...bg sy kisah ni mcm berikan kita pengajaran untuk hidup lbh berdikari, sabar, gigih dalam mendapatkan sesuatu dan mcm2 lg la pengajaran yg disampaikan melalui drama ni. Sy ada jgk nonton episod terakhir drama ni dan ianya mmg sgt gantung la citenya tp bes. Time 2 sy pon msh jgk t'tnya2, apa akan jd dgn Zalia(heroin)???dan apa pula yg akan berlaku dgn Asmara(hero) dan Melati(watak ke3)?????ermmm sume 2 sy msh t'tnya2. Sehingga la t'paparnya season 2 ni, sume pertanyaan yg menjadi persoalan sy dan peminat drama Asmara ni akan t'jawab jgk akhirnya...hehehehe

ok la, e2 sj entry sy tuk hr ni..hehehe. owh ya, kmu jgn lupa pla nonton drama ASMARA season 2 mlm ni tau. Sy ulang skali lg, waktunya adalah setiap hari selasa jam 9.00 mlm hanya di TV3. Saksikannya nnt k....ok, see u in next entry~~~~

Please..Leave Your Name Here...