Thursday, December 29, 2011

Hari Mendaftar Kuliah Bermula

assalam dan selamat malam bloggers...

akhirnya hbs sdh cuti semester buat diri ini yang masih di buai dengan mood2 cuti...aduhai cepatnya masa cuti ni habis, sekarang tiba pulak mau mendaftar semester baru dan ini adalah semester akhir buat sy di politeknik kk ni..

macam-macam ragam dan kerenah yg ada masa mendaftar tu, ada yang heppy, ada yang excited, ada yang kegelisahan dan tidak kurang juga ada yang kerisauan berkenaan pengurusan pendaftaran yang akan di buat nanti sebab ipt kami sudah menggunakan sistem baru, jadi ramai la juga student yang ada masalah pasal pengurusan tu..aduhai~

pendaftaran berkenaan pengajian telah pun selesai, jadi mau urus berkenaan pendaftaran asrama pula. di sini la yg sy paling risau sebab sy masih tertanya-tanya tentang siapakah gerangannya bakal roomate sy nanti. macam-macam yang dipikirkan sebab takut nanti bakal roomate tu tidak sekepala dengan perangai sy...huhu

sy dan dua org lagi kawan sy macam biasa la, pergi pejabat asrama, urus kemasukan asrama,then tiba la masanya untuk mengambil kunci bilik. di situ la debarannya makin memuncak. actually asrama kami ni hanya dua student untuk 1 bilik. dua orang kawan sy yang lain dah tau nombor bilik mereka, jadi giliran sy pula. ya ampun, rupa-rupanya roomate yg sy tidak jangka tu adalah kawan sy sendiri yang sm2 pergi mendaftar tu, macam tidak percaya jak tau.

pd hal seharian sy berpikir siapa la tu bakal roomate sy. sudah la kawan sy tu sekelas dengan sy, satu kelab pulak tu dan 1 kumpulan pulak kalau buat asignment..hehehe betul-betul tidak percaya ow...yg lucunya pulak lagi satu, rupa-rupanya bilik yg bakal kami diami tu pulak adalah bekas bilik kawan sy lagi satu yang sem lalu...aduhai, betul-betul kebetulan semuanya. tambahan pulak, jiran bilik sy yg dulu, jadi jiran bilik sy semula..hahahahaha

jadi bermula la kehidupan kamu sebagai roomate dan student di semester 6..harap2 semuanya berjalan lancar la sepanjang sem ni..

wassalam...

Sunday, December 25, 2011

Hidup Yang Adil

assalam dan selamat petang bloggers...

agak lama sudah sy tidak buat coretan didalam blog kesayangan sy ni...almaklumlah, busy sejak akhir-akhir ni.

selalu kita dengar kan yang orang-orang di sekeliling kita kata "hidup ni tak adi!!!". Sebenarnya mereka, mereka dan anda juga sekiranya berkenaan adalah salah kerana hidup ni memang betul2 adil. nak tau kenapa? sini sy bagi explain perlahan-lahan dan jangan gelojoh2...hehehe

1) adanya seorang wanita atau hawa dalam dunia adalah disebabkan wujudnya seorang yang bernama lelaki atau adam

2) kenapa kita dijadikan miskin?supaya kita dapat menghargai apa yang ada pada kita dengan seadanya

3) kenapa kita kurang pandai? kerana disebalik kekurangan itu, adanya kelebihan yang boleh kita tonjolkan

4) kenapa kita diberi ujian yang banyak sebelum berjaya? kerana disebalik ujian itu, adanya kenikmatan yang tidak kita jangka dan juga kerana kita lebih special dari orang lain.

di sini sy dapat share 4 perkara saja dan yang lainnya pula tu, kawan2 fikir2 kan la ya...

ingat la, tidak semestinya kita susah hari ni, maka kita akan susah juga selama-lamanya...sy kata TIDAK sebab ada 5 perkara yang kita telah diperingatkan iaitu :
# muda sebelum tua
# kaya sebelum miskin
# lapang sebelum susah
# hidup sebelum mati
# sihat sebelum sakit

jadi...jangan la mengeluh lagi ya...
wassalam

Monday, November 14, 2011

Soalan Killer Betul!!!

assalam dan selamat malam bloggers

alhamdulillah hari ni lepas sudah 1 paper iaitu business finance. Subjek yg betul2 killer bah. Apa ndak nya, topik yg kami ndak jangka keluar pula yg kena soal tadi, sy rasa soalan batch kmi la paling susah, pada hal time jawab soalan2 past year, ndak la juga susah, sekalinya time kmi pula dia keluarkan soalan yang susah2...adui

tapi yg sy ndak puas ati ni, hbs seminggu kmi ulang kaji subjek tu, tapi ni jak yg kmi dapat jawab, hish mcm ndak berbaloi jak kan...siapa la bah yg ndak tenang kalau jawab yg sipi2 jak orang bilang...

daripada 4 soalan tu kan, ermm mybe 2 atau 1 soalan jak la yg sy yakin bleh bagi sy markah lebih sikit. Sedangkan lect yg ajar kmi pun cakap susah, apatah lagi kmi yg cuma pangkat student jak...adui betul2 menguji minda bah...redha jak la..

harap2 la ada keajaiban berlaku, amin...

k la...cukup tuk hari ni jak...mau sambung bt revision investment n banking pula...harap2 soalannya x killer mcm finance tadi...aiyoo..

wassalam...

Tuesday, November 08, 2011

Saya Kena Tag!!!

assalam dan selamat hari raya bloggers...

lamanya sy x kena tag...hari ni, time sy buka blog sy ni, tiba2 ternampak pulak d shoutbox sy yg mengatakan sy ni kena tag...hehe so sy nak bertrima kasih dgn Cik Allysya sebab sudah tagging sy d segmen yg penuh dengan angka 11..wow!

sebelum tu...korang kena baca la dulu syarat2 org rules yg sdh disediakan...hehe sy just copy paste jak ni...trima jak la..

1. Korang wajib post rules ni di belog kesayangan korang tu.
2. Setiap orang mesti post 11 perkara (tak lebih tak kurang) pasal diri korang sendiri..( jangan lah post pasal orang lain pulak yer.. hehe) dalam jurnal korang semestinya.
3. Jawab semua soalan yang telah di tag kepada korang. Then buad 11 soalan baru kepada mereka yang telah korang tag kan.
4. Korang mesti pilih 11 member untuk di tag (kalau nak pilih musuh pon tiada halangan :D) dan link kan mereka di post korang.
5. Then pergi kat belog diorang dan cakap "anda telah di tag :D !! Lihat pada post saya..:)".
6. Important !! "NO TAG BACK" :)

ok...antara 11 perkara tentang sy adalah seperti berikut...hehe mcm mau jawab soalan final exam pulak kan...x pa, layankan jak la~

sy ada 3 bff yg sangat sy sayang dan agak lama la jgk ndak jumpa dorang sebab masing2 sdh kan ada hala tuju hidup sndri, tapi apa2 pun, our relationship will never end...

sy nda brapa suka makan durian, nda tau la knapa, walaupun saya sdh paksa kasi masuk dlm mulut, sy tetap juga nda dapat telan, apa lg baunya, sy mmg ndak tahan, konfem muka sy akan merah hbs ni..

sy suka tgk baby n suka bau baby sebab dorang wangi sangat2....

sy ni agak pemalu la jgk org nya...tapi kadang2 pemalu sy ni pndai hilang pulak klu dah keadaan yg mendesak....hehe

sy paling ndak suka kalau ada yg cuba selongkar brg2 sy tanpa kebenaran, apa lagi kasi sepah2kannya....ish memang naik baran sy ni d buatnya..

okay lepas tu, sy suka juga dengar lagu2 korean terutama dari super junior,beast, big bag, shinee, snsd, kara, cn blue, ft island, orange caramel, dan byk lg la....sb kalau org korean menari memang siok bah...

ermm pa lg ya.....owh ya, sy btl2 suka kaler yg terang2 mcm pink,purple, kuning, hijau muda, biru muda dan kaler2 yg sama waktu dgnnya la...hehe sb kaler terang buat saya ceria~^^

then kebanyakan brg2 sy adalah kaler pink, smpaikan pernah itu hari lecturer sy pernah tegur dan bg tunjuk kat 1 kelas brg2 sy yg serba pink dan kebetulan pulak time tu sy pakai bju kurung pink pulak, nah smpaikan kena cakap yg sy ni manja pulak oleh lec tu...eee malunya time tu

lagi 1 pulak, sy lebih suka kalau org panggil nama sy aisyah atau nur, sy nda mau selain drpd tu,sb nm sy kan ada mksdnya...aisyah tu mksdnya nama isteri Nabi SAW,n nur pulak mksdnya cahaya...

sy ndak brapa suka pandu kereta n ndak brapa suka juga duduk sebelah pemandu sb sy rasa takut,apa lg kalau pemandu tu bw laju, ish bleh jatuh jantung sy d buatnya...so sy lebih suka duduk d belakang jak....hehe tenang sikit perjalanan...

dan yg terakhir ni, sy suka btl mkn ikan...hehe smpaikan kwn2 sy dah paham btl pa yg sy mau mkn kalau time rehat, ntah la, kalau makan ikan,sy rasa nikmat jak mknn tu...

yes! akhirnya hbs jgk celoteh pasal 11 perkara tentang diri sy...hehehe, okay skrg, tiba pulak masanya sy kena menjawab 11 soalan yg sdh disediakan oleh org yg telah tag sy, harap2 soalannya ndak la ssh btl kan, payah nnti sy mau menjawabnya...

1. What would you do if you had a million dollars?
ermm apa ya sy mau bt??maybe sy mau beli rumah banglo, pastu beli kereta, ipad, pastu beli tiket konsert korean n pastu melancong keliling dunia..haha angan2 kosong yg x kesampaian btl..cian ko syah...

2. When you’re on a date, do you think the man should pay or not?
mesti la lelaki yg bayarkan..xkan la bah pempuan....hehehe

3. If you could be a particular singer or musician, who would you be?
sy lebih rela jadi musician jak daripada penyanyi, sebab kwn sy ada tegur itu hari, "aisyah, ko ni menyanyi ka atau membaca?"..hahaha malunya kena teguran mcm tu, tapi trima jak la sb sememangnya yg sy ni nda da bakat pun untuk jadi penyanyi..

4. Do you play video games now?
klu video games sy ndak brapa pndai tapi kalau main game yg d laptop, sy kira pro la jgk...haha

5. Would you rather see a movie at the theater or at home on DVD? Why?
dua2 sy suka...tapi lagi bagus kalau dpt nonton beramai-ramai sb dapat teriak sm2, ketawa sm2,takut sm2, dan semua la sm2..hehe

6. How many hours a week do you spend watching tv?
sy pun ndak tau jgk brapa jam, hehehe...itu terlebih teliti sdh tu kalau smpai mau setting brapa jam tuk nonton tv...

7. which social networking site do you prefer the best: facebook, twitter, myspace, hi5, etc. Why?
sy lebih suka fb dan blog rasanya sb dua benda ni la yg sy selalu buka kalau mood dah bertukar mau on9...hehe, tapi twitter pun ok jgk sb d situ sy dapat tgk tweet2 artis kegemaran sy..hehe best tau...

8. Who is your favourite super hero?
super hero sy mesti la my parents....tanpa dorang, ndak la sy dapat sambung stdy smpai peringkat diploma ni...wahh love both of them soooo much!

9. Which is your favourite song that you would sing at a karaoke?
dri dulu smpai skrg sy suka dengar lagu Bad Day by Daniel Powter...lagu ni sy minat masa sy di form 2 ndak silap sb hari2 dengar lagu ni d tv smpaikan lagu ni pun menjadi lagu fav sy...hehe

10. Which is the celebrity or actor you would want to date?
sy nak artis korean jgk terutama lee teuk, kim hyun joong, tae min shinee dan bae yong joon...hehe minat gilak eh sm dorang ni...sb dorang cute mcm jambu...hehe

11. do you cry when you watch movies?
kalau wayang tu sedih, mmg konfem la bah nangis...hehe

ok, jawab soalan pun dah hbs, penat jgk mau menjawab 11 soalan ni sekali...kalah2 bah soalan exam...hehehe

ok jawab soalan pun sdh, jadi giliran sy pulak untuk buat soalan kepada bakal2 bloggers yg sy akan tagging nnti...nah bersiap la kamu semua ya...hehe

1) apakah maksud nama korang?
2) kamu suka korean ka?berikan sebabnya...
3) apa habit yg korang x boleh elakkan dari dulu lagi?
4) kamu rasa, kamu ni jenis kawan yg macam mana?
5) pernah terpikir ka mau kahwin dengan anak raja?hehe
6) ciri2 rumah idaman yg kamu inginkan yg mcm mn?
7) siapakah inspirasi anda?
8) gadget yg mana kamu lebih suka gunakan kalau nak on9?hp, lappy, ipad or whatever?berikan sebabnya...
9) antara parents dan teman hidup, yg mana korang lebih syg?
10) apa yang anda akan buat kalau kawan anda khianati anda sendiri?
11) pada pendapat korang la kan, korang ni kategori yg mcm mn?cute, cantik or hensem, atau cool?

so tiba pulak masanya kita tagging beberapa bloggers yg bertuah....kena tag 11 org lg tu, adui ramainya~













ermm done for tagging...so kepada yg bertuah kena tagging tu, korang buat la ya...best bah ni segment...hehehe, selamat menantikan tarikh 11/11/11.

okai...tu jak untuk hari ni...sy nak pegi paking barang dulu, sb mlm ni sy kena pegi kk..huhu bye tawau, n hello kk...dan yg penting, pa kbr final exam!!!!

wassalam...

Monday, November 07, 2011

Tips Membina Jati Diri

assalam dan selamat malam boggers...

lepas stdy jak tadi terus tangan ni buka game,konon mau main la, tapi disebabkan selalu jak kalah, jadi sy pun bosan sudah mau main, tiba2 timbul pulak mood mau blogging dulu...hehe thats my fav ok, sb kalau blogging, boleh tambah ilmu sikit....

sebenarnya time sy tengah blogwalking tu kan, tiba2 pulak sy terjumpa 1 artikel yg sangat membina dan sy sangat sukakannya...so credit to Blog PemanisKata sebab share benda2 yg membina mcm ni...kasahamnida....hehe tetiba pulak speaking korean ni apa kes...

so, tanpa membuang masa, jom kita cecite pasal tajuk yg sy utarakan tu....

1) BERDIKARI
Belajarlah berdikari, usah hanya mengharapkan bantuan atau terlalu bergantung kepada orang lain. Keupayaan kamu melakukan pelbagai perkara sendiri membuatkan teman-teman di sekeliling berasa kagum. Ia juga menyerlahkan pesona diri kamu yang mempunyai pelbagai kemahiran. namun dalam sesetengah hal, usah malu untuk meminta bantuan jika kamu memang tidak mampu melakukannya sendiri.

2) USAH MENJADI ORANG LAIN
jadilah diri sendiri dan usah meniru gaya orang lain. Tetapi jangan sesekali berlagak seperti kamu tahu serba serbi kerana ia akan membuatkan orang di sekeliling kamu berasa jengkel dan meluat. Gunakan kebijaksanaan kamu untuk memikat hati orang lain. Misalnya menggunakan kelebihan kamu berjenaka untuk menarik perhatian teman-teman.

3) BIJAK BERKOMUNIKASI
Walau ke mana pun kamu pergi, kamu perlu bijak berkomunikasi. Untuk sesi perkenalan, usah bertanya terlalu banyak agar orang tidak berasa rimas. Pilih topik yang menarik dan dilarang sama sekali mengutuk atau mengumpat orang lain. Ia bagaikan cermin yang memberi gambaran negatif tentang sikap buruk kamu. Jadi berhati-hatilah berbicara agar kamu tidak keterlaluan.

4) JAGA PENAMPILAN
Selain komunikasi, kamu juga mesti menjaga penampilan diri agar dapat menyerlahkan lagi pesona diri. Pilih pakaian yang sesuai mengikut majlis personaliti dan umur. Usah mengenakan fesyen yang bukan-bukan sehingga kamu kelihatan hodoh. Ingat! Jangan sesekali menjadi mangsa fesyen. Dalam masa yang sama, rapikan diri kamu dengan bersolek secara sederhana atau bagi jejaka pula tampil dengan gaya rambut yang kemas.

5) HORMATI ORANG LAIN
Sikap mulia ini akan membuatkan orang lain juga menghormati diri kamu. Walaupun kamu tidak suka dengan sesuatu perkara, jangan mengikut emosi meluahkan kebencian sehingga orang lain hilang rasa hormat kepada kamu. Setiap orang mempunyai ego, jadi jangan sesekali menjolok sarang tebuan dengan bercakap perkara-perkara yang boleh mengundang kemarahan orang lain. Misalnya memperkecilkan kebolehan teman. Sebaliknya berilah kata-kata semangat kepada teman-teman di sekeliling. Cara ini akan membuatkan mereka rasa dihargai dan selesa dengan kamu.

5 nasihat yg berguna kan, so apa tunggu lagi, gunakan la kekuatan yg ada untuk memperbaiki kelemahan kita ini. Insyaallah dengan entry ni, sy dapat membantu diri dan kawan2 sy yg lain agar membina personaliti yg baik. Sy harap dengan adanya entry ni jugak, sy dapat la memperbaiki diri sy kelak....amin..

ok la..itu saja untuk malam ni..see u soon guys...i want to continue my stdy again....
wassalam...

Wednesday, November 02, 2011

Memori Semester 5 di PKK

assalam n night bloggers...

sedar x sedar rupanya mau hbs sdh sy d sem 5 ni tau. Memang banyak kenangan yg sepanjang sem ni termasuklah suka dan duka. Semuanya ada. And yg penting, sem ni adalah semester yg apaling busy sy rasa tau sebab sem ni kan sy jadi ahli baru tuk kelab pembimbing rakan siswa d poli then sy jadi ajk pulak untuk kelab jabatan perdagangan di poli ni. ermmm memang busy sangat2...

so ini la aktiviti2 yg sy dan geng2 sy jalankan tuk kelab kmi, antara aktiviti2 kelab jabatan perdagangan atau lebih dkenali kelab CDC....


ini time majlis konvokesyen, so kmi menjual!!!


masa buat program amal opkim di rumah anak yatim tambunan....

majlis raya CDC yg sederhana tapi meriah dan best sebab rumah terbuka kmi menang...

ni malam raya lantera..hehe dua kali kmi sambut raya d poli ni tau, ni yg besar2an punya

okay...e2 pasal aktiviti sy di kelab CDC, seterusnya pasal aktiviti sy di kelab PRS pulak...jom terjah menerjah kita yok...

ni masa Malam Gema, semua ahli kelab PRS kena buat persembahan...

masa sukan bowling di 1B...sygnya d sini grup sy kalah tapi yg penting heppy!!!

family day di tanjung aru....huhu terbakar muka2 kami d sini

aktiviti opkim atau baksis siswa di rumah kelainan upaya sembulan

ni dinner kami yg bertemakan ala2 retro dan rock kapak...haha

e2 la antara akvtvi2 yg sy dah lakukan sepanjang sem ni. Sememangnya semuanya tu adalah cukup manis buat sy tuk dijadikan kenangan. Walaupun busy dengan benda2 tu semua, tapi sy suka dengan ke'busy'an tu sebab ianya buat x rasa kosong kalau d hujung mggu...hehe

k la, hari pun dah tengah malam...sy nak rehat2 kan badan dulu sebab seharian ni sy dilanda dengan ke'busy'an sampingan lg, xpa ianya pengalaman kan....yg penting, esok sy nak balik kampung dah sebab nak raya haji d sna..weeee x sabar mau blk, doakan sy selamat pergi dan balik ya...toink toink toink^_^


Please..Leave Your Name Here...